JUTUT

19-vuotias Aatu ystävystyi 93-vuotiaan Paavon kanssa

Pieksämäkeläinen Aatu Kesänen on osallistunut usean vuoden aikana Postin järjestämään Kiitä veteraania -kampanjaan. Viime itsenäisyyspäivän aikaan Aatu kirjoitti tuntemattomalle veteraanille pitkän kiitoskirjeen, jossa hän kertoi itsestään, meneillään olevasta varusmiespalvelusajastaan ja harrastuksistaan.

Kirje päätyi jokioislaiselle Opintien palvelutalossa asuvalle 93-vuotiaalle Paavo Lehtoselle.

– Paavo luki kirjettä kyynelet silmissä. Sanoin, että tämä kirje on niin hieno, että siihen vastaamme. Onneksi Aatu oli laittanut yhteystietonsa mukaan, Paavon puoliso Tuovi Lehtonen kiittelee.

Veteraanin ja 19-vuotiaan pojan välille kehkeytyi kirjeenvaihto, usein uudet ystävykset myös soittelivat toisilleen, Aatu lähetti Paavolle ottamiaan luontovalokuvia. Lopulta järjestyi myös tapaaminen.

– Ajoimme perheeni kanssa varta vasten Jokioisille Paavoa ja Tuovia tapaamaan. Yhteen suuntaan matkaa kertyy 340 kilometriä, Aatu kertoo.

Jännitystä ilmassa

Paavo ja Tuovi Lehtonen odottivat innolla tapaamista. Pariskunta myöntää, että vähän jännitti, mutta niin jännitti Aatu Kesästäkin.

– On kyllä niin hieno kaveri. Hänellä on loistavat vanhemmat, kun ovat kasvattaneet pojastaan noin isänmaallisen. Olemme iloisia siitä, että Aatun lisäksi saimme tavata myös hänen äitinsä, isänsä ja sisarensa, Paavo Lehtonen kertoo.

Aatu toi Lehtosille lahjaksi upean kynttilän. Vastalahjaksi Lehtoset antoivat Aatulle jokioislaisten veteraanien tarinoista kootun kirjan.

– Olen isänmaallinen ja arvostan veteraanit hyvin korkealle. Nyt kun olen paljon puhunut Paavon kanssa, arvostukseni vain kasvaa, Aatu kertoo.

Paavo on onnellinen nuoresta ystävästään.

– Täytyy arvostaa sitä, että nuori käy armeijan, kun se nykyään on kuitenkin koko lailla vapaaehtoista. Silloin, kun olin itse nuori, ei sellainen vapaaehtoisuus tullut kysymykseenkään.

Tuovi toteaa puolisonsa periaatteen mieheksi, joka ei siviilipalvelua hyväksy.

– Paavo on kaikin puolin hyvä mies. Kyllä minulle on hyvin käynyt, kun olen hänet löytänyt ja saanut elää hänen kanssaan pitkän elämän.

Lehtoset pohtivat, että pääsääntöisesti nuoret ovat fiksua porukkaa.

– Se kyllä surettaa, että osa nuorista on sortunut käyttämään huumeita.

Metsätalousinsinööriopinnot Mikkelissä aloittava Aatu arvioi, että suurin osa nuorista kunnioittaa veteraaneja. Omaa veteraaniystäväänsä ja tämän vaimoa Aatu aikoo tulla perheensä kanssa tapaamaan uudelleen myöhemmin kesällä.