JUTUT Humppila

30 vuotta kenkäkauppaa valtatien varressa: Humppilan Kenkämaailma työstää parhaillaan myös verkkokauppaa

30-vuotias Humppilan Kenkämaailma työstää parhaillaan myös verkkokauppaa.
Kenkämaailman Erja Sinivuori ja Susanna Äimälä ovat ylpeitä palkitusta yrityksestään.
Kenkämaailman Erja Sinivuori ja Susanna Äimälä ovat ylpeitä palkitusta yrityksestään.

Valtatie 2:n varrella Humppilassa on tehty kenkäkauppaa jo 30 vuoden ajan. Kenkämaailman ensiaskeleet otettiin kuitenkin jo vuonna 1982 Forssan torin laidalla sijaitsevassa Lammenkulmassa.

– Forssan Kenkä sijaitsi tuolloin nykyisen Kello Nyströmin tiloissa. Teimme Susannan isän Asko Leppäsen kanssa yrityksestä kaupat vapunpäivänä 1982, Erja Sinivuori muistelee.

Kauppiaat kuitenkin haaveilivat omasta kiinteistöstä, ja keväällä 1988 heillä oli katsottuna tontti Jokioisilta, mutta viime hetkillä myyjä perui kaupat. Kesällä seistiin pellon laidalla Humppilassa, ja usko Kenkämaailman rakentumiseen oli suuri.

– Tontti ei ollut silloin kaupan liiketoiminnalle, mutta kunnan myötävaikutuksella se saatiin ostettua. Vastavalittu kunnanjohtaja Esko Tonteri näki tässä mahdollisuuden kunnan kehittymiselle ja antoi tukensa projektille.

Uhkasakolla pyrittiin kuitenkin estämään kahvila- ja ravintolatoiminta tontilla.

– Liike-elämä oli aivan erilaista kuin nyt.

Vanhempien jalanjäljissä

Humppilan Kenkämaailma avasi ovensa 3.6.1989.

– Uhkasakkokin maksettiin ja kahvila avattiin.

Hyllyjen välissä pyöri viisivuotias lehtikauppias, joka myi avajaisvieraille uunituoreita iltapäivälehtiä viidellä markalla.

– Susanna on käytännössä kasvanut kenkälaatikon päällä, ja auttanut vanhempiaan yrityksessä, joten siirtyminen perheyrityksen pariin oli siinä mielessä oikein luonteva ratkaisu, Erja sanoo.

– Valmistuin catering-alalta ja ehkä merkonomin tutkinnon suorittaminen olisi voinut olla soveltuvampi veto, mutta aloitin kuitenkin Kenkämaailman kahvilassa, joten ei sekään koulutus hukkaan mennyt, Susanna Äimälä toteaa.

Susanna siirtyi täyspäiväiseksi yrittäjäksi äitinsä rinnalle vuonna 2004.

– Isäni kuoleman jälkeen jouduin puntaroimaan tätä asiaa tosissani. Ajattelin asiaa myös niin, että jos en tule tänne töihin, niin moni henkilö voi olla vaarassa menettää työnsä, Susanna Äimälä muistelee.

Mainetta ja kunniaa

Vuonna 2012 äiti ja tytär valittiin Humppilan Vuoden yrittäjiksi. Vuosien 2014–2017 välillä Kenkämaailma oli vuosittain kymmenen parhaan suomalaisen kenkäkaupan joukossa, kunnes viime vuonna Kenkämaailma valittiin Vuoden parhaaksi kenkäkaupaksi.

– Valinnan tekee Kenkäviikot ry, johon kuuluvat kenkäalan tavarantoimittajat. Kaikki Suomen kenkäkaupat arvioidaan osaamisen, palvelualttiuden, miljöön, esillepanon ja taloudellisen menestyksen perusteella.

Yrittäjät kuvailevat Kenkämaailmaa Suomen suurimmaksi palvelevaksi jalkineiden erikoismyymäläksi. Saman katon alla on vähintään 15 000 paria kenkiä arkeen ja juhlaan.

– Voi olla, että niitä on jo lähemmäs 20 000. Laskuissa ei oikein enää pysty, Sinivuori toteaa.

Kenkämaailman valikoimista löytyy naisten juhlakenkiä 34–45 välillä ja miesten malleja kokoon 53 asti.

Palvelu tavaramerkkinä

Kenkämaailma palvelee asiakkaita myös enenevässä määrin verkossa. Yrityksen Facebook-sivuilla on liki 8 000 seuraajaa.

– Saan päivittäin asiakkailta tiedusteluja tietyn tyyppisistä kengistä. Joku saattaa kaivata keltaista paria tai toinen isokokoista naisten mustaa avokasta. Kiertelen myymälässä kuvaamassa pareja asiakkaille, ja olenpa joskus saanut skannerilla kuvatun jalan, jota olen sovittanut malleihin, Susanna Äimälä kertoo.

Yrityksellä on myös julkaisua vaille valmis verkkokauppa.

– Siinä on vielä sen verran lastentauteja, että antaisin sitä julkaista. Ensin pitää järkevästi ratkaista muun muassa logistiikka, asiakkaalle vaivattomat palautukset ja erillinen varasto verkkokaupan tuotteille, koska emme voi myydä samaa paria kivijalkamyymälässä ja verkossa, Äimälä toteaa.

Kenkämaailma työllistää yrittäjien lisäksi seitsemän työntekijää, joista yksi työntekijöistä on ollut yrityksen palkkalistoilla vuodesta 1982 ja toinen koko Humppilan historian ajan.

Kenkämaailma juhlii kolmekymppisiä 6.–9. kesäkuuta tarjousten, tarjoilujen, tuote-esittelyjen ja muiden yllätysten merkeissä.

Luetuimmat