JUTUT Somero

50’s-tapahtumassa kuunnellaan V8-sinfonia ja nautitaan Amerikan herkkuja

Kultelan savipuistossa palataan 1950-luvulle.
Kultelan kyläyhdistyksen aktiivit Kari Löfberg, Eeva Syrjälä ja Katja Grönholm ovat mukana järjestämässä ainutlaatuista tapahtumaa.

Someron Kultelan kyläyhdistyksen aktiivit yhteistyökumppaneineen kuljettavat suuren yleisön 1950-luvulle Antaa palaa -tapahtumassa.

– Savipuistolla on pitkä perinne Savi palaa -tapahtumien järjestämispaikkana, viimeiset kaksi vuotta järjestettiin Savijuoksuja, mutta viime vuonna yleisötapahtumaa ei järjestetty, sillä pidimme omalle porukalle kyläyhdistyksen 15-vuotisjuhlat, Kultelan kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Katja Grönholm kertoo.

Antaa palaa -tapahtuman idean isä on Kari Löfberg.

– Olen tainnut jumittua 1950-luvulle, Kari Löfberg veistelee.

– Amerikanraudat viehättävät – ja aikakauden musiikki. Tällainen tapahtuma on kytenyt mielessä jo pitkään, mutta nyt oli oikea aika toteuttaa se, Löfberg kertoo.

TV-ryhmä mukana

Löfberg on laatinut tapahtumalle myös löyhän käsikirjoituksen, jonka kautta juontaja Markku Kankare sitoo erilaisia tapahtumia yhteen.

– Rautalankaa tapahtumassa tarjoilee the Crazy Wavers Hämeenlinnasta, Grönholm kertoo.

Yhteistyökumppaniksi mukaan kutsuttu Muotiputiikki Helmen yrittäjä Anita Hallapelto puolestaan tuo mukanaan fiftarityyliin sonnustautuneita tanssijoita.

– Lisäksi mukaan saattaa tulla kameraryhmä, joka kuvaa tv-sarjan pilottia, Anita Hallapelto vihjaa.

Tulta ja temppuja

Mielenkiintoinen osa ohjelmaa on V8-sinfonia

– Kymmenkunta rautaa ja kapellimestari saavat aikaansa jotain hienoa, Löfberg vihjaa.

Eikä elokuun pimenevää iltaa vietetä tänäkään vuonna ilman tulitemppuja.

– Tulikansan 20-vuotisjuhlakiertue saapuu Kultelaan kello 22. He ovat aina täällä olleet Savi palaa -tapahtumissa, ja halusivat tulla nytkin paikalle, Grönholm kertoo.

Eeva Syrjälän vastuulla on Kyökki, joka tarjoilee herkkuja Amerikan malliin ja teeman vuosikymmenen mukaan.

– On amerikkalaisia hot dogeja sekä Jaffaa ja rinkilämunkkeja. Lapsille saattaa olla luvassa ainakin popcornia ja hattaraa.

Yhdessä tekemistä

Vuonna 2002 perustettu Kultelan kyläyhdistys toimii aktiivisesti. Yhdistys perustettiin edistämään asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta ja kylän elinkelpoisuutta. Se toimii asukkaidensa edunvalvojana ja pyrkii edistämään kylän asukkaiden toimeentulomahdollisuuksia, kylän vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyvyyttä, harrastus- ja kulttuuritoimintaa ja yhteistyötä.

– Olen Hirsijärveltä kotoisin, mutta Kultelassa olemme asuneet vuodesta 1996. Olen kyläyhdistyksen toinen perustajajäsenistä. Kyllä Kultelassa yhteisöllisyyttä riittää. Yksi syy sille on savipuisto, joka teettää työtä ja tuo yhteen, Grönholm sanoo.

Eeva Syrjälä on samaa mieltä.

– 40 vuotta olen täällä asunut. Ihmiset ovat paljon tekemisissä keskenään, kun lähekkäin asutaan.

Antaa palaa -tapahtuma la 11.8. klo 19.30–23.30, Kultelan Savipuistossa (Hämeen Härkätie 189, Somero).