JUTUT Humppila

Äidin ja tyttären työt johdattavat satumaiseen maailmaan – Näyttely Humppilan kirjastossa

Humppilan kirjaston näyttelyssä on esillä fantasiahahmoja mielikuvitusmaailmoista, enkeleitä, keijuja ja muita siivekkäitä.
Forssasta Humppilaan kolme vuotta sitten muuttanut Kristiina Jaatinen pystytti Humppilan kirjastoon näyttelyn tyttärensä Suvi Saarisen kanssa.

Viime jouluna Hämeenlinnassa asuva Suvi Saarinen vieraili äitinsä Kristiina Jaatisen luona Humppilassa. Kristiina-äiti maalaili Rafaelin enkelin mukaelmia, Suvilla oli puolestaan työn alla erilaisia fantasiahahmoja.

– Huomasin, että meillä toistui töissä siivet ja kasvot. Ajattelin, että tässä voisi olla yhteisnäyttelyn paikka, Kristiina Jaatinen taustoittaa.

Näyttely ei ole ensimmäinen laatuaan, sillä äidillä ja tyttärellä oli ensimmäinen yhteisnäyttely vuonna 2016 Forssan kirjastossa. Kristiinan ansioluettelosta puolestaan löytyy 17 yksityis- ja yhteisnäyttelyä vuodesta 1989 alkaen.

– Olen nyt 51-vuotias, joten voisin sanoa, että vietän 50-vuotistaiteilijajuhlaa. Minulle lyötiin kynä käteen 1-vuotiaana, ja siitä lähtien olen piirtänyt. Joskus haaveilin graafisen suunnittelijan työstä, mutta taiteen tekeminen on pysynyt rakkaana harrastuksena läpi elämän.

Taiteellisuus sukurasitteena

Kristiina on aina ollut viehättynyt pohdiskelevasta Rafaelin enkelistä. Näyttelyssä on esillä afroenkeli, yön enkeli, Islannin enkeli ja omakuva pikku-Tinsusta.

Kristiina Jaatinen seurasi kuvataiteen pariin äitinsä jalanjäljissä, ja sama toistui oman tyttären tapauksessa.

– Oli ilmiselvää, että kuvataiteesta tulisi minullekin tärkeä osa elämää, koska sukulaisissani on kuvataiteilijoita. Myös isäni on taiteellisesti lahjakas, Suvi Saarinen kertoo.

– Suvilla on tämä sukurasitteena, Kristiina Jaatinen naurahtaa.

– Aloitin piirtämisen tosin aika myöhään, noin 8-9-vuotiaana, kun manga rantautui Suomeen. Sen kautta olen omaksunut sarjakuvamaisen tyylin piirtää.

Suvi Saarinen harkitsi aikoinaan myös kuvataidealan opintoja.

– Ne jäivät ajatuksentasolle, koska alalla on hankala pärjätä. En myöskään halunnut, että luovuus kuolisi paineiden alla, vaan halusin pitää kuvataiteen asiana, josta voin aina nauttia.

Rakkaus kirjallisuuteen

Äidin ja tyttären näyttely on syystä kirjastossa. Kristiina on nimittäin työskennellyt aiemmin Forssassa kirjastoapulaisena, kun taas Suvi opiskelee parhaillaan kirjastoalaa.

– Kirjastot ovat ihania paikkoja ja tarjoavat ilmaista viihdettä ja tietoa koko kansalle, Suvi Saarinen markkinoi.

Myös rakkaus kirjallisuuteen ja lukemiseen on periytynyt Suville äidin kautta.

– Fantasiakirjallisuus on yksi monista meistä yhdistävistä asioista. Lisäksi sci-fi ja fantasia inspiroivat minua taiteentekijänä, Suvi kertoo.

Myös Kristiina myöntää, että hän kuvittaa lukiessaan hahmoja mielessään.

– Mietin lukiessani, miltä joku hahmo mahtaa näyttää, ja kuvitan lukemaani mielessäni. Oma taide kuitenkin kumpuaa eniten omasta mielikuvitusmaailmasta, Kristiina Jaatinen kertoo.

Sekä Kristiinalla että Suvilla kulkee aina mukana piirustusvihko.

– Ei tule tyhjiä hetkiä. Esimerkiksi junaa odottaessa alan piirtää ihmisiä asemalla, Kristiina kertoo.

Keijukainen savannilta kohtaa näyttelyssä metsänkeijun. Fantasiahahmot ovat syntyneet Suvin mielikuvituksesta.

Liftausmatkalla Islannissa

Enkeleiden ja fantasiahahmojen lisäksi näyttelystä löytyy muitakin siivekkäitä, kuten lintuja. Yhteen työhön Kristiina on maalannut kaikki viime kesän Islannin matkaltaan bongaamansa linnut.

– Upeita lintuja. Ne eivät pelänneet mitään, mutta ei niillä siellä olekaan mitään uhkaa. Kävimme liftausreissulla Islannissa viime kesänä. Suvi osti matkan minulle syntymäpäivälahjaksi, sillä olin jo pitkään haaveillut sinne matkustamisesta.

Humppilan kirjastoon pystytetyn näyttelyn töitä ei ole nimetty, vaan katsoja saa ilman pientäkään johdattelua päästää mielikuvituksen valloilleen ja sepittää tarinoita kuvien taakse.

– Meidän työmme puhuvat omaa kieltään, mutta yhdessä, Kristiina Jaatinen miettii.

Kristiina Jaatisen ja Suvi Saarisen taidetta on esillä Humppilan kirjastossa (Iisakinkuja 3) kirjaston aukioloaikoina maaliskuun ajan.