JUTUT Urjala

Äidin ja tyttären yhteinen kahvila palvelee Urjalan torin laidalla – Rotinan tarina on sattumia täynnä

Lifestyle-kahvila Rotinan alku oli kuin elokuvista, mutta kaikki ei silti mennyt aivan käsikirjoituksen mukaan.
Kahvilan perustaminen oli Tuija ja Olga Näppiselle sellainen tilaisuus, jota ei voinut jättää kokeilematta.
Kahvilan perustaminen oli Tuija ja Olga Näppiselle sellainen tilaisuus, jota ei voinut jättää kokeilematta.

Tuija ja Olga Näppinen ovat pyörittäneet lifestyle-kahvila Rotinaa Urjalan torin laidalla puoli vuotta. Kahvilan taustatarina on melkoinen sattumien summa.

– Ajoimme joskus kylänraittia Olgan ja hänen isänsä kanssa ja totesin, että Urjalan parhaat kahvilapaikat ovat tässä torin laidalla ja Maritan pullapuodilla. Universumi kuulee, jos jotain pyydät, ja olen aina uskonut siihen, että hyvät asiat ja teot palaavat jossain vaiheessa ja muodossa takaisin sinulle, Tuija Näppinen kertoo.

Rotina-kahvilan tarina alkoi odottamattomasta kohtaamisesta sosiaalisessa mediassa.

– Eräs tuntematon vanhempi mieshenkilö pyysi minut FB-kaverikseen hyvän keskustelun päätteeksi, jonka kävimme yhteisen kaverimme julkaisussa.

Kuin elokuvissa

Maaliskuussa 2018 Tuija sai mieheltä viestin, jossa kysyttiin, olisiko tämä kiinnostunut liikehuoneistosta, jossa toimii Maritan kahvila.

– Hän lupasi sen minulle nimellisellä korvauksella, kun ei voinut aivan ilmaiseksi antaa. Olin ihmeissäni, sillä eihän niin käy kuin elokuvissa.

Tuija puhui miehen kanssa kaksi tuntia puhelimessa ja selvisi, että tarjous oli tehty täydessä ymmärryksessä ja sille oli hyvä syy.

– Ihmettelin, miksi minä. Hän perusteli saaneensa profiilini perusteella kuvan iloisesta ja puuhakkaasta ihmisestä.

Tuija oli kokeillut jo pienyrittäjyyttä ja miettinyt, ettei ehkä jaksaisi eläkkeelle asti perhepäivähoitajan työssään. Myös Olga-tytär innostui ajatuksesta perustaa kahvila.

– Valmistuin sinä keväänä Mikkelin ammattikorkeakoulusta yhteisöpedagogiksi ja mietin, haenko oman alan töitä vai lähdenkö yrittäjäksi. Ajattelin, että kokeillaan tämä kortti, Olga Näppinen muistelee.

Vaikeuksien kautta

Tuija irtisanoutui Urjalan kunnalta, jossa hän oli toiminut 18 vuotta perhepäivähoitajana, kun kaupat kiinteistöstä syntyivät. Yrittäjyyden alkutaipaleelle mahtui monenmoista remonttien ja byrokratian aiheuttamaa estettä. Onnettomin sattuma oli liikehuoneistossa odottanut lohduton näky.

– WC:n seinä oli musta. Syyllinen löytyi seinän toiselta puolelta kaapista, missä oli ollut tiskikone. Edellinen yrittäjä oli poistanut sen ja jättänyt kraanan hieman auki, ja vesi oli valunut siellä muutamia viikkoja enemmän tai vähemmän.

Epäonneksi edellinen yrittäjä oli irtisanonut vakuutuksensa kuukausi ennen lopettamistaan, eikä Näppisten ollut vielä voimassa. Tilan kuivaaminen vei viikkoja, jolloin Näppiset tekivät laskelmia remonteista.

– Kahvilan rakentaminen olisi tullut maksamaan hunajaa. Sattumat kuitenkin seurasivat taas toisiaan, Tuija kertoo.

K-kauppias Mari Korpikaivo otti yhteyttä Näppisiin, ja tarjosi heille torin laidan liiketilaa vuokralle.

– Hän oli juuri remontoinut tilan, mutta aiempi kahvilayrittäjä joutui yllättäen luopumaan yritystoiminnasta. Tartuimme kiinni tilaisuuteen, koska tuntui hassulta sijoittaa tolkuttomat rahat remonttiin, mitkä häneltä oli jo mennyt. Päätimme yhdistää voimamme ja totesimme, että pienellä kylällä yhteistyössä on voimaa.

Näppisten oma liiketila on menossa vuokralle.

Upeita kohtaamisia

Rotina avattiin 14. joulukuuta, ja avajaisissa vieraili yhteensä 450 kävijää.

– Mutta jos elämä antaa, niin sitten se taas välillä ottaa ja yrittää kyykyttää. Minulle todettiin nivelreuma, mutta onneksi siihen on hyvät lääkkeet, Tuija kertoo.

Rotina-nimi juontaa juurensa Karjalan rotinaperinteestä, sillä Tuijan äidin äiti oli kotoisin Viipurista. Rotina on sisustettu Olgan ideoin trendikkään skandinaaviseen tyyliin.

Yrittäjäkaksikko tekee pitkää päivää kahvilassaan. Viikonloppuisin aika kuluu tukilasten parissa, joita Näppisillä on vieraillut kymmenen vuoden ajan. Myös Olga aloitti tukiperheenä toimimisen heti omilleen muutettuaan.

– Tällä erää meillä käy 14 lasta ja Olgalla kuusi.

Sekä äiti että tytär nauttivat yrittäjyydestä ja asiakaspalvelusta.

– Upeinta ovat tarinat ja kohtaamiset asiakkaiden kanssa, Olga toteaa.

Luetuimmat