JUTUT

Äijät lähtivät yhdessä liikkeelle

Tammelalainen Joni Hernberg teki viisitoista vuotta töitä vuorokaudet ympäriinsä seitsemänä päivänä viikossa.

– Toimin rakennusalan yrittäjänä toistakymmentä vuotta, mutta vuonna 2010 kaikki oli jo ohi. Vain sukat ja Sirkku-paketti jäi. Käsittelin sittemmin kaikki peikot, ja nyt koen itseni aika vahvaksi, Hernberg pohtii.

Hernberg valmistui lähihoitajaksi vuonna 2013. Yrityksensä T:mi Joni Hernbergin hän perusti vuosi sitten.

– Päätyöni on kalevalainen jäsenkorjaus. Perustin kuitenkin aputoiminimen Loimunalle, jonka puitteissa keskityn luonto- ja liikuntahommiin. Itse löysin voimani luonnosta ja haluan jakaa sitä hyvää nyt muillekin.

Ennaltaehkäisevää toimintaa

Joni Hernberg ehdotti Tammelan kunnan liikuntakoordinaattori Petri Takalalle ajatuksen äijäryhmän perustamisesta.

– Äijäryhmän toiminnan tavoitteena on aktivoida keski-ikäisiä miehiä matalan kynnyksen liikuntaan. Osallistujien ei tarvitse olla kummoisessakaan kunnossa, sillä tässä ei treenata kieli vyön alla, mutta tavoitteellisesti kylläkin, Hernberg kertoo.

Ryhmään otettiin aluksi tammelalaisia miehiä, mutta sittemmin tervetulleita ovat olleet myös forssalaiset ja jokioislaiset.

– Tutustumme mahdollisimman moneen lajiin, jotta jokainen löytäisi oman juttunsa ja ennen muuta lähtisi liikkeelle.

Tähän mennessä äijät ovat mm. pelanneet frisbeegolfia, patikoineet ja keittäneet nokipannukahvia kansallispuistoissa, meloneet Tammelasta Forssaan, keilanneet ja käyneet uimassa ja salilla, pelanneet sulkapalloa, salibandya, lentopalloa ja korista.

– Pienellä rahalla pystyy harrastamaan paljon matalasykkeistä liikuntaa. Olennaista on se, että miehet saavat itsensä ylös kotisohvalta ja ulos neljän seinän sisältä. Itse toimin ohjaajana, mutta en käskyttäjänä. Haluan vain antaa avaimia.

Äijien liikuttamisen taustalla on myös kansanterveydellinen aspekti.

– Leppoisa liikkuminen kahdesti viikossa hyvässä porukassa on ennaltaehkäisevää toimintaa. Pienellä panostuksella voidaan vähentää tuntuvasti terveydenhuollon kuluja.

Ryhmässä on nyt kuusi uskollisesti toimintaan osallistuvaa miestä.

– Enemmänkin saisi olla, Hernberg vinkkaa.

Hyvä syy lähteä liikkeelle

Yksi äijäryhmän jäsenistä on tammelalainen Kari Niemi.

– Liikuntaharrastukseni oli vähenemässä, ja omatoimisesti en oikein saanut itseäni liikkeelle, Niemi toteaa.

Niemi pyrkii pääsemään kaikkiin ryhmän kokoontumisiin.

– Porukan yhteishenki on hyvä, ja seudulta löytyy hienoja liikuntapaikkoja. Eniten olen pitänyt frisbeegolfin pelaamisesta.

Niin ikään tammelalainen Erkki Mikkola toteaa, että äijäryhmään lähteminen on mukavampaa kuin sohvalla makaaminen. Kuntonsa Mikkola arvioi jo kohentuneen liikuntailtojen ansiosta.

– Käyn Helsingissä töissä ja liikkumiseni on rajoittunut paljolti viikonloppuihin ja koiran kanssa lenkkeilyyn. Tässä ryhmässä pääsee harrastamaan monipuolisesti, ja ryhmään kuuluminen on hyvä syy lähteä liikkeelle, Mikkola kertoo.

Forssalainen Vesa Wikström on aiemmin osallistunut Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelman ryhmään Vesihelmessä.

– Päätin lähteä äijäryhmään, koska siinä ulkoillaan paljon ja nautin luonnossa olemisesta. Yhdessä tekeminen on aina mukavaa, ja meillä on hieno porukka. Aloitin ryhmässä tänä syksynä, enkä ole ollut kertaakaan pois, Wikström kertoo.

Tähän mennessä kokeilluista lajeista Wikström nostaa melonnan sellaiseksi, joka kolahti kunnolla.