JUTUT

Äijätrio ihmettelee naisen monimutkaisuutta Loimaan Teatterissa

Ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli kertoo teatterin miesten rakennelleen pitemmän aikaa omatekoista näytelmää.

– Rooleihin oli kuitenkin vaikea saada riittävästi porukkaa, joten aloimme tutustua valmiisiin teksteihin. Lähes onnellinen mies oli vaihtoehdoista se, joka nauratti miehiä eniten, ja henkilöhahmojakin on sopivasti kolme, Äikää-Torkkeli kertoo.

Tarina pohjautuu osittain Kotiteollisuus-yhtyeen Jouni Hynysen kirjaan Rakkaudella, Hynynen.

– Roolihahmojen pohdinnat lähtevät Hynysen tekstistä, jonka Juha Kukkonen on dramatisoinut näytelmäksi ja rakentanut henkilöt.

Syväluotaavaa murahtelua

Näytelmä kertoo kolmesta miehestä, jotka tekevät elokuvaa syrjäytyneestä suomalaisesta miehestä. Ilari (Ossi Mäkelä) elää ruuhkavuosia, Peku (Jani Hägg) on avioeron katkeroittama ja Jermu (Kalle Lehtinen) pähkäilee leffaprojektia.

– Jermu kyllä innostuukin asioista välillä suhteettoman paljon. Siinä sitten mopo lähtee keulimaan kuten kaikilla muillakin, Lehtinen toteaa.

Vaikka miesten elämänvaiheet ovat erilaisia, jokainen käy läpi samankaltaisia asioita.

– Syväluotailemme miehen suhdetta valtaan, seksuaalisuuteen ja väkivaltaan, Mäkelä kertoo.

Suomalaisen miehen muotokuvaa hahmotellessaan kolmikko alkaa huomaamattaan arvottaa ihmisiä, asioita ja ihmissuhteita, vaikka elämän kiemurat onkin ensin vedetty luotisuoriksi.

– Ei miehenä oleminen silti vaikeaa ole. Päinvastoin – ei mikään maailmassa ole niin helppoa, Hägg vakuuttaa.

Mäkelä on sitä mieltä, että olisi hirvittävän monimutkaista olla nainen.

– Naisena oleminen näyttäytyy kovin hankalana. He tekevät asiat todella vaikeiksi, vaikka helpollakin pääsisi. Jos on ongelma, se korjataan heti sen sijaan, että pähkäillään asiaa puoli tuntia eikä mitään tapahdu.

Vaikka näytelmässä pyöritellään ja pyöräytetään ylösalaisinkin sukupuoliteemaa, näyttelijät katsovat suomalaisen miehen olevan pohjimmiltaan perin suoraviivainen.

– Tässä näytelmässä yritetään puhua kavereiden kanssa sivistyneesti, vaikka oikeasti on niin, että jos äijä kertoo toiselle äijälle jotakin syvällistä tai tunnepitoista, se kuuntelijaäijä korkeintaan murahtelee. Tarinan miehet käyttävät välillä roisia kieltä normikiroilun lisäksi, trio kertoo.

Lähes onnellinen mies saa ensi-iltansa Loimaan Teatterissa perjantaina 17.11. Muut esitykset ovat 19.11.–8.12. Esitystä ei suositella alle 15-vuotiaille.