JUTUT

Aikuisten joulukalenterit vuosi vuodelta suositumpia – Olutkalenterista tuli hitti

Joulukalenterin luukun takaa löytyy nykyisin kaikkea huurteisista laatukosmetiikkaan.
Mariette Latva järjesteli Forssan Emotionin joulukalentereita.

Joulunodotus on kaikenikäisten juttu. Aikuisille suunnatut joulukalenterit kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Sesongin uutuuksista mielenkiintoa on herättänyt esimerkiksi Sinebrychoffin olutkalenteri.

– Meillä se on loppuunmyyty. Viimeiset olutkalenterit myytiin isänpäiväksi. Hieman jännitimme, miten 69 euron hintainen kalenteri kävisi kaupaksi, mutta ne otettiin tosi hyvin vastaan, Satu Lehtonen Forssan Prismasta kertoo.

Joulukalenterit eivät ole enää aikoihin olleet vain lasten etuoikeus, vaan myös aikuiset haluavat jotain erityistä joulunodotukseen.

– Niitä askarrellaan myös paljon itse, jolloin itse tehtyyn tai valmiina ostettuun tyhjään kalenteriin sujautetaan aivan mitä tahansa sinne mahtuu. Moni tekee sellaisen lapsilleen tai puolisolleen.

Lehtonen on kuullut myös aineettomista joulukalentereista.

– Niihin on kirjoitettu esimerkiksi 24 syytä, miksi rakastaa toista tai muita ihania ja positiivisia asioita. Tiedä vaikka niillä olisi joku suhdekin pelastettu, Lehtonen hymyilee.

Satuhetkiä adventtiaamuihin

Joulukalenterit ilmestyvät myymälään jo hyvissä ajoin syksyllä, ja halutuimmat myydään loppuun nopeasti.

– Schleichin hevosaiheinen lelukalenteri myydään meiltä aina välittömästi loppuun, eikä niitä valitettavasti saa toimittajalta enempää.

Jättikokoisissa kirjakalentereissa seikkailevat Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu ja Vaahteramäen Eemeli, tsekkiläisen Zdenêk Milerin rakastettu Myyrä sekä Mauri Kunnaksen hahmot.

– Joulukalentereista löytyy 24 minikirjaa. Kunnaksen kalenteri on satukalenteri, mutta muissa kirjakalentereissa löytyy myös erilaisia puuha- ja värityskirjoja.

Lelukalentereiden kirjosta suosittuja ovat Legon Friends- ja City-sarjojen kalenterit ja lisäksi luukkujen takaa paljastuu Ryhmä Hau- tai Muumi-figuureja.

Erityisen suosittua olutkalenteria löytyy vielä muun muassa Forssan K-Citymarketista.

Herkkuja myös eläimille

Makeiskalentereiden kirjoon löytyy vuosittain jokunen uutuus, mutta myös vahvoja kestosuosikkeja.

– Kinder on suosittu, ja salmiakkikalenteri on tehnyt hyvin kauppansa. Makeiskalenteri on myös helppo pikkujoululahja kenelle tahansa.

Herkkuja ilman eivät jää lemmikkieläimetkään.

– Koirien ja kissojen kalenterit ovat vuodesta toiseen odotettuja.

Adventtikalentereiden laajasta valikoimasta kysyntää löytyy myös nostalgiselle kuvakalenterille. Suosittuja ovat esimerkiksi Martta Wendelinin nostalgiset kuvitukset.

– Moni aikuinen haluaa varmaan löytää oman lapsuutensa joulutunnelman. Minäkin muistan, kun avattiin luukkuja ja sitten ne painettiin takaisin kiinni, ja avattiin aivan yhtä innolla vuoden kuluttua, Satu Lehtonen muistaa.

Laadukasta kosmetiikkaa

Joulukalentereista löytyy monenlaisia vaihtoehtoja.

Kauneuden ja hyvinvoinnin erikoisliike Emotion on myynyt joulukalentereita jo lokakuusta alkaen.

– Suosituimmat myydään loppuun nopeasti. Uutuutena kalentereissa on esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa, Mariette Latva kertoo.

Laatukosmetiikkaa sisältävistä kalentereista saa maksaa helposti jopa yli 100 euroa. Forssan myymälässä tuotteiden hintahaarukka on noin 20–135 euron välillä.

– Tosin sisällä olevan kosmetiikan arvo on melkein tuplasti, Latva mainitsee.

Asiakkaiden suosiossa on ollut niin Lumenen kuin L’Occitanen kalenterit.

– Myös miehille löytyy Bath & Body -kalenteri, josta löytyy muun muassa kylpytuotteita tai sitten luukusta voi löytyä esimerkiksi kampa tai kynsisakset.