JUTUT Humppila

Aila ja Jouko Alhainen saivat kutsun Linnan juhliin: “Ei sellaista voi ensin uskoa todeksi”

Linnan juhlien teemoina ovat tänä vuonna ilmastonmuutos, luonto ja ympäristö. Sitä myöten kutsukirje tuli myös humppilalaisille Jouko ja Aila Alhaiselle. – Sauli Niinistö on presidenttinä koko ajan nostanut ympäristöasioita aktiivisesti esiin, Alhaiset kiittelevät.
Aila ja Jouko Alhainen kertovat ystäviensä ja sukulaistensa olleen innoissaan siitä, että pariskunta on kutsuttu Linnan juhliin.

Posti toi humppilalaisille Jouko ja Aila Alhaiselle yllättävän kirjeen marraskuun 19. päivänä.

– Ei sellaista voi ensin uskoa todeksi, mutta kun ymmärsin asian olevan totta, ensimmäinen reaktioni oli, että minä en ainakaan sinne lähde, Aila nauraa.

Alkujärkytys meni ohi suhteellisen pian ohi.

– Tämähän on ainutkertainen tilaisuus, ja Linnan juhlat hieno ja arvokas tapahtuma. Tässä vaiheessa olemme jo hankkineet juhlavaatteetkin.

Aila löysi Hämeenlinnasta tilaisuuteen sopivan puvun, kengät ja laukut.

– Minä pukeudun pingviinipalttooseen. Frakki on vuokralla, koska tuskin sellaiselle toista kertaa tulee käyttöä, Jouko toteaa.

Huolettomuus huolestuttaa

Linnan juhlien tämän vuoden teemoja ovat ilmastonmuutos, Suomen luonto ja ympäristö. Jouko Alhainen on pitkän linjan luontoaktivisti ja -yrittäjä, kurkien pelastaja ja lintutornien rakentaja.

– Olen oikeasti innoissani saamastamme kutsusta ja toivon, että pääsemme vaihtamaan presidenttiparin kanssa ajatuksia juhlien teeman mukaisista asioista. Arvostan kovasti sitä, että Sauli Niinistö on aktiivisesti nostanut esiin ympäristöasioita ja esiintynyt täysin avoimesti ilmastonmuutosta vastustavana sotilaana, Jouko kertoo.

Jouko pohtii ihmisten suhtautuvan ympäristön tilaan ja ilmastonmuutokseen uskomattoman huolettomasti.

– Moni sanoo, ettei sillä ole mitään merkitystä, mitä me suomalaiset teemme. Kuitenkin myös suomalaisten kuluttaminen on kestämättömällä tasolla ja rasitamme maapalloa äärettömän paljon. Suomella ja suomalaisilla on mahdollisuus ja moraalinen velvollisuus korostaa tärkeitä asioita ja näyttää muille esimerkkiä omalla toiminnallaan.

Joukon mielestä ympäristöasioihin pitää mennä loikkaamalla eikä hiipimällä sisään.

– Asiat pitää olla kuitenkin perusteltuja. Sitä vain ei voi perustella millään, että ensimmäinen hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli pidettiin kolmekymmentä vuotta sitten, mutta jo silloin tiedostetun vaaran hälventämiseksi ei ole vieläkään juuri mitään tehty.

Ympäristövaikuttaja luettelee faktoja.

– Napa-alueet lämpenevät vauhdilla, ja Suomessa on jo ylitetty se paljon puhuttu kahden asteen nousu keskilämpötilassa. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana ilman hiilidioksidipitoisuus on kasvanut neljänneksellä ja metaanipitoisuus kasvaa niin ikään valtavalla vauhdilla. Lisäksi eläinlajit hupenevat silmissä.

Siedettävä hinta

Jouko Alhainen arvioi ilmastonmuutoksen sivuuttamisen olankohautuksella johtuvan paljolti myös luopumisen vaikeudesta.

– Paljostahan pitääkin luopua, mutta mitä aiemmin luovutaan, sitä vähemmällä päästään. Hintalappu on vielä siedettävä. Lillukanvarret pitäisi nyt karsia pois ja nähdä asioita sukupolvien yli. Maailma on meillä lapsiltamme lainassa ja siksi meidän pitää jättää jälkeemme samanlaisella elinkelpoisuudella kaikki se, mitä olemme lainanneet, Jouko pohtii.

Pienillä teoilla on paljon merkitystä.

– Laitamme ruokaa aiempaa pienempiä määriä kerralla, jotta hävikkiä ei syntyisi. Olemme alentaneet huonelämpötilaa, meillä on ledvalaistus ja maalämpö, jolla toimivat ilmastointilaitteetkin, Aila Alhainen kertoo.

Ailan työpaikalla päiväkodissa lapsia opastetaan pienestä pitäen säästämään luontoa.

– Lapset oppivat asioita helposti.

Jouko puolestaan on vähentänyt autoilua.

– Jos ennen ajoin kymmeniätuhansia kilometrejä vuodessa, nyt puhutaan enää tuhansista kilometreistä. Kun esimerkiksi olen jossakin vähän kauempana rakentamassa luontotornia, en välttämättä aja joka yöksi kotiin.