JUTUT Tammela

Alttarille voi astella vaikka elokuvateeman tahdittamana – Katja Korjan käsittelyssä suosikkibiisi taipuu häämarssiksi

Alttarille voi astella halutessaan vaikka Bond-teeman tahdittamana tai poistua suosikkibiisinsä urkusovituksen saattelemana.
– Tammelassa on Suomen toiseksi pisin kirkkokäytävä. Kanttori ehtii jopa soittaa kunnolla, Katja Korja naurahtaa.
– Tammelassa on Suomen toiseksi pisin kirkkokäytävä. Kanttori ehtii jopa soittaa kunnolla, Katja Korja naurahtaa.

Hääparien musiikkitoiveita toteutetaan mielellään Tammelan seurakunnassa. Kanttori Katja Korja kuuntelee pariskuntien toiveet ja sovittaa jopa elokuvateemoja häämarsseiksi.

– Minusta on kiehtovaa miettiä, miten jonkin kappaleen voi saada kuulostamaan hyvältä uruilla soitettuna, Katja Korja toteaa.

Erityisesti isoissa seurakunnissa on tänä päivänä yleistä, että häiden sisääntulomusiikki ja ulosmarssi ilmentää persoonallisella tavalla hääparia.

– Valinnat liittyvät ihmisten henkilöhistoriaan tai musiikkimakuun.

Monesti pariskunta haluaa myös pitää valintansa yllätyksenä häävieraille.

– Eräs sulhanen oli kova Hurriganes-fani ja hän jäi oikein katsomaan vieraiden reaktiot, kun ulosmarssina alkoi soida I Will Stay.

Häämarsseiksi muuntuvat niin rakkauslaulut kuin vaikka rock tai hevi.

– Mitään niin sanottua kirkkoon sopimatonta toivetta minulle ei ole koskaan tullut.

Hosulin ja Sosulin häät

Korja on kanttorin uransa aikana ehtinyt soittaa esimerkiksi Poliisiopiston tai Kaunotar ja hirviö -elokuvien teemoja hääpareille. Ehkä mielenkiintoisin sovitus on kuitenkin vielä valmisteilla.

– En halua paljastaa sitä vielä, koska hääpari haluaa varmasti yllättää juhlaväen. Sen voin sanoa, että valinta pohjautuu elokuvamaailmaan. Kerran taas eräs pariskunta toivoi Muumeista tuttua Hosulin ja Sosulin häämusiikkia.

Tammelan suosituimmat häämarssit ovat kuitenkin yhä melko perinteisiä.

– TOP 3 viime kesänä oli Prinsessa Ruususen juhlamarssi, Mendelssohnin häämarssi ja Pachelbelin kaanon. Nämä suosikit jyräävät myös koko maassa.

Pariskunnat tilaavat kirkkoon monesti myös laulu- tai soitinesityksen, ja lisäksi kirkkohäissä veisataan yleensä virsi tai pari.

– Virsivalinnoista yksi suosituimpia on virsi 822 eli Suvivirren sävelmällä laulettava Se tuntee onnen syvän. Myös itse Suvivirttä kuullaan häissä.

Häämusiikkia konsertissa

Häitään suunnittelevien tai ihan vain yleisesti häämusiikista kiinnostuneiden kannattaa varata kalenterista vapaata huhtikuun 26. päivänä, jolloin Tammelan kirkossa järjestetään Tahdon! -häämusiikkikonsertti.

– Soitan esimerkiksi perinteiset suosikkimarssit sekä harvemmin kuultuja vaihtoehtoja, elokuva- ja rock-musiikkia unohtamatta.

Konsertin aikana saa halutessaan liikkua ja keskustella. Tarjolla on perustietoa häiden järjestämisestä Tammelan kirkossa, ja konsertin lopuksi on mahdollista keskustella kanttorin kanssa oman tilaisuutensa musiikkivalinnoista.

– Ja vaikka olisi jo naimisissa, niin ainahan vihkivalojen uusiminen on mahdollista. Sain kerran olla mukana koskettavassa tilaisuudessa, jossa viisikymppinen pariskunta uudisti valansa 30 vuoden takaa.

Kauniaisissa asuva kanttori on työskennellyt Tammelan seurakunnassa vuoden päivät.

– Täällä on vahvaa musiikkiosaamista ja musiikin ympärillä touhuamista.

Fakta

Kanttori Katja Korja on sovittanut häämarssiksi esimerkiksi Poliisiopiston teeman ja musiikkia Muumeista.

Kesän 2019 suosituimmat häämarssit Tammelassa olivat Prinsessa Ruususen juhlamarssi, Mendelssohnin häämarssi ja Pachelbelin kaanon.

Tahdon! -häämusiikkikonsertti järjestetään 26.4. klo 14 alkaen Tammelan kirkossa.

Luetuimmat