JUTUT Forssa

Alun Anni Mäkitalo: “Voin sanoa, että meistä jokainen tulee keväällä antamaan kaikkensa mitalien eteen”

Suomen maajoukkueen ja Forssan Alun pelinrakentaja Anni Mäkitalon tavoite kuluvalle kaudelle on kirkkaana mielessä.
Anni Mäkitalo on pelannut ammattilaisena Unkarissa, Tshekissä ja Ranskassa. Hänellä on taustallaan myös 41 naisten maaottelua.
Anni Mäkitalo on pelannut ammattilaisena Unkarissa, Tshekissä ja Ranskassa. Hänellä on taustallaan myös 41 naisten maaottelua.

Ammattilaiskentiltä kotimaahan kuluvalle kaudelle palannut Anni Mäkitalo uskoo, että Forssan Alun naisilla on ässiä hihassa pudotuspelejä ajatellen.

– Meillä on ollut kauden aikana muutama aika kallis hairahdus, jonka takia tiukassa sarjassa ollaan tällä hetkellä kolmossijalla. Kirkkain tavoite on ainakin minulle edelleen mestaruus, enpä taida koskaan Suomessa pelatessani olla mitään vähempää edes tavoitellut, Anni Mäkitalo miettii.

Mäkitalo uskoo, ettei joukkue ole vielä saavuttanut täyttä potentiaaliaan.

– Voin varmaksi sanoa, että meistä jokainen tulee keväällä antamaan kaikkensa mitalien eteen. Meille on päivänselvää, että yhteinen tavoite on tärkeämpi kuin mikään yksittäinen, oma suoritus.

Viime syksynä FoA-paidan ylleen pukenut Mäkitalo on viihtynyt uudessa joukkueessaan.

– Olen sopeutunut Alkuun tosi hyvin. Tosin koen olevani ylipäänsä tosi sopeutuvaista sorttia, oli kyse sitten uudesta joukkueesta, kaupungista tai maasta.

Arvokisojen konkari

Ennen kotimaan kentille palaamista Mäkitalo pelasi kaksi vuotta Saksan Bundesliigassa ja sitä ennen Ranskassa. Vaikka jatkotarjouksia Bundesliigaan tuli useampia, teki Mäkitalo jo varhain keväällä päätöksen palata Suomeen.

– Hyviä vaihtoehtoja Korisliigassa oli useita, mutta Forssassa kohtasi moni, ellei kaikki toiveistani: kilpailukykyinen jengi, mahdollisuus asua mieheni kanssa yhdessä sekä lisäksi vielä oman alan eli markkinointiviestinnän työkuviot.

Suomessa Mäkitalo pelasi viimeksi kausina 2014–2016 Hyvinkään Pontevassa. Lappeenrannassa hän voitti Suomen mestaruudet Catzin paidassa vuosina 2013 ja 2014 sekä ensimmäisen mestaruutensa jo vuonna 2009 Espoossa.

– Tällä hetkellä mieleen tulee vain yksi tavoite, ja se on Korisliigan mitalipelit ja tietysti kirkkaimpana se mestaruus. Kun kesällä jäin Suomeen, ajatus oli, että ulkomaan pelit ja ura kansainvälisillä kentillä on nyt nähty – toki mitään kiveen hakattua tästäkään on turha tehdä.

 

Lue edelliset Forssan Alun pelaajahaastattelut täältä.

 

Mäkitalolla on takanaan 41 naisten maaottelua.

– Kotimaan edustaminen arvokisoissa on ihan älyttömän siistiä ja yksi hienoimmista saavutuksistani. Olen siitä ollut vuosien ajan tosi kiitollinen.

Uransa ikimuistoisimmiksi hetkiksi hän mainitsee kahdet Universiadit eli nuorten olympialaiset Kiinassa ja Venäjällä.

– Ne ovat maailman toisiksi isoin urheilutapahtuma heti olympialaisten jälkeen. On ollut upea edustaa Suomea tuhansien ja taas tuhansien katsojien edessä.

Tasapainoa urheilijan arkeen

Anni Mäkitalo opiskelee Jyväskylän yliopistossa digitaalista markkinointia ja yritysviestintää.

– Olen opintojeni kanssa ihan loppusuoralla eli kirjoittelen viimeisiä sivuja pro gradustani kasaan. Opiskelu on jo vuosien ajan tuonut elämään tasapainoa ja nyt tällä kaudella sitten myös osa-aikaiset markkinointiviestinnän työt. Nautin kovasti siitä, että saan kehittää itseäni ja tehdä töitä muuallakin kuin korissalissa. Se tuo tervettä tasapainoa urheilijan arkeen.

Vapaa-ajan harrastuksiinsa 28-vuotias takapelaaja mainitsee shoppailun, lukemisen ja lenkkeilyn.

– TV:tä en kauheasti katso, mutta jos katson, se on joko jotain järjetöntä jenkkirealitya tai dokkaria sarjamurhaajista, Mäkitalo nauraa.

Anni Mäkitalo asuu Loimaalla yhdessä koripalloilijapuolisonsa Matt Gibsonin kanssa.

– Lisäksi aina koriskauden ympärillä matkustellaan mieheni kanssa tosi paljon. Seuraavaksi haaveilen Vietnamissa reissaamisesta tai Kapkaupungissa käymisestä.

FoA vs. Honka, la 22.2. klo 17, Feeniksissä.

Annin ajatuksia

Omasta joukkueesta:

– Meillä on joukkueessa tosi paljon taitoa koriskentällä, ja kentän ulkopuolella tullaan tosi hyvin toimeen. Hyvä henki on ihan elintärkeää, koska ensinnäkin nähdään toisiamme melkeinpä joka päivä, ja toiseksi tilanne esimerkiksi normaaliin työyhteisöön verrattuna on tosi erilainen. Olemme joukkue, mutta treeneissä päivittäin kilpailemme toisiamme vastaan.

Tulevasta Honka-pelistä:

– Olemme aiemmat kamppailut tällä kaudella Honkaa vastaan voittaneet 2-1, ja tietysti matsissa on tosi tärkeät pisteet jaossa sen suhteen, kumpi säilyy sarjan kolmossijalla. Avainasemassa on Hongan aloitusviisikon ja vielä erityisesti heidän jenkkikolmikon hidastaminen.