JUTUT Forssa

Alussa oli idea, johon uskoi vain talkooväki – Nyt 20. kertaa järjestettävät Mykkikset vetävät jopa yli 2000 kävijää

Forssan Mykkäelokuvafestivaalit viettävät tänä vuonna juhlavuotta gangstereiden ja kaunottarien kanssa.
Forssan Mykkäelokuvafestivaalit saivat alkunsa Dottin talon kunnostustalkoiden yhteydessä, kertoo festivaalijohtaja Ville Koivisto.
Forssan Mykkäelokuvafestivaalit saivat alkunsa Dottin talon kunnostustalkoiden yhteydessä, kertoo festivaalijohtaja Ville Koivisto.

Forssan Mykkäelokuvafestivaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2000. Taustalla oli toive kerätä myönteistä julkisuutta vanhan elokuvateatterin kunnostusprojektille.

– Meillä ei ollut tuolloin edes kontakteja minnekään, joten festivaalia alettiin luomaan täysin tyhjästä. Meitä talkoolaisia lukuun ottamatta ei kukaan muu tainnut uskoa asiaan, festivaalijohtaja Ville Koivisto muistelee.

Mykkäelokuvafestivaalit järjestettiin ensimmäisenä vuonna teltassa teatterin läheisyydessä.

– Ryttylän Raamattuopisto lainasi meille teltan, jonka Forssan palomiehet pystyttivät. Ensimmäisillä festivaaleilla vieraili sellaiset 150 kävijää ja toimittajia varmasti sama määrä. Saimme tv-aikaa pitkälti toista tuntia, ja päättäjätkin heräsivät projektin tuomaan positiiviseen julkisuuteen.

Talkoolaiset saivat kunnostusprojektilleen tukea, ja elokuvateatterin remontti eteni loppuun asti.

Tunnettu tapahtuma

Sittemmin Forssan Mykkäelokuvafestivaalit on muokkaantunut perinteiseksi, ulkomaita myöten tunnetuksi tapahtumaksi. Festivaalijohtaja arvioi, että vuosittain tapahtuma kerää 1700–1900 kävijää.

– Noin 2 500, mikäli järjestämme isomman näytöksen, kuten tänä vuonna. Festivaalivieraista 75 prosenttia on ulkopaikkakuntalaisia. Toivottavasti forssalaiset lähtisivät juhlavuoden kunniaksi katsomaan ainakin Feeniksin näytöksemme.

Tapahtuma tuo Forssan seutukunnalle vuosittain merkittävän määrän matkailijoita, mutta ajan varjopuoleksi Koivisto mainitsee surkeat julkiset liikenneyhteydet.

– Tänä päivänä ikävä ongelmamme on, ettei tänne pääse mitenkään, eikä täältä pääse pois. Eräät vieraamme ratkaisivat asian lentämällä Jyväskylästä omalla koneella, ja laskeutumalla Forssan lentokentälle.

Mykkikset kiehtovat myös ulkomaalaisia elokuvan ystäviä ja elokuvateatteribongareita.

Talkootyön voimannäyte

Mykkäelokuvafestivaalit ovat yhä tänä päivänä talkootyön voimannäyte.

– Meillä on noin 15 talkoolaisen ydinporukka. Talkoolaiset hoitavat kaikkea tekstityksestä pääsylippujen repimiseen.

Tapahtuma harjoittaa myös kulttuurikasvatusta forssalaisten lasten ja nuorten keskuudessa, sillä koululaiset pääsevät vuosittain tutustumaan mykkäelokuvien maailmaan.

– Koululaisnäytöksissä kasvatetaan uutta mykkissukupolvea, Koivisto toteaa.

Mutta mitä mykkäelokuvat merkitsevät festivaalijohtajalle?

– Mykkäelokuvat ovat elokuvantekijän Pandoran lipas. Jos sanotaan, että kaikki musiikki on sävelletty ja on enää sovittamista, niin yhtä lailla tämä pätee elokuvaan. Kaikki tarinat ovat jo kauan sitten kerrottuja, mutta ne kerrotaan uudelleen, ja pakataan vain kirkkaampiin papereihin, Koivisto sanailee.

Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit Forssan Elävienkuvien teatterissa 26.8.–1.9.

Kaupallinen yhteistyö

Luetuimmat