JUTUT Forssa

Ammattilaisen käsittelyssä vanha huonekalu saa uuden elämän – Verhoiluliike Wiik on kunnostanut huonekaluja jo 45 vuoden ajan.

Ammattilaisen käsittelyssä vanha huonekalu saa uuden elämän. Verhoiluliike Wiik on kunnostanut huonekaluja jo 45 vuoden ajan.
Verhoiluliike Wiikin palveluihin kuuluvat verhoilun lisäksi erilaiset lakkaukset ja kunnostustyöt. Vanha ruokailuryhmän tuoli saa Ritva ja Yrjö Wiikin käsissä uuden ilmeen.
Verhoiluliike Wiikin palveluihin kuuluvat verhoilun lisäksi erilaiset lakkaukset ja kunnostustyöt. Vanha ruokailuryhmän tuoli saa Ritva ja Yrjö Wiikin käsissä uuden ilmeen.

Verhoiluliike Wiikin verstasta koristavat sadat erilaiset kangasmallit. Niiden avulla asiakas pääsee pohtimaan, millaisen uuden ilmeen hän huonekaluilleen haluaa. Viime vuosina verhoiluliikkeen ovi on käynyt tiuhempaan tahtiin.

– Nykypäivänä entisöinnin ekologisuutta ja roolia kiertotaloudessa arvostetaan enemmän. Useimmiten meille tuotavaan esineeseen liittyy myös tunnearvoa ja se halutaan kunnostaa omaan sisustukseen sopivaksi, verhoilumestari Yrjö Wiik kertoo.

Tällä hetkellä suosittuja kunnostuksen kohteita ovat perinteiset huonekalut, kuten 60-luvun kaapit ja lipastot. Kokonaisia kalustoja kunnostetaan vähemmän kuin ennen.

– Käsissämme mummon vanha rokokoo-sohva taipuu nuoren asuntoon sopivaksi. Räväköillä kangasvalinnoilla ja maalauksella saadaan aikaan täysin uusi huonekalu, verhoilija Ritva Wiik täsmentää.

Kesäkalusteet kuntoon

Wiikkien mukaan kesäsisustajan kannattaa huomioida materiaalivalintoja tehdessään huonekalujen käyttötarkoitus. Kesäkalusteita valitessa olennaisinta on ottaa selvää materiaalien kosteussuojasta ja homekestosta.

– Tällä hetkellä kunnostettavana on yksi rottinkikalusteryhmä, joka saa meillä uuden maalauksen ja verhoilun. Kulutustuotteiden, kuten puutarhatuolien tyynyjen, hankinnassa kuluttaja turvautuu useimmiten päivittäistavarakauppojen tarjontaan, Ritva Wiik pohtii.

Verhoilijan mukaan pihakaluston tekstiilit kannattaa tuoda ammattilaisen käsittelyyn, mikäli tavoitteena on löytää niihin jokin tietty, muuhun sisustukseen sopiva sävy.

– Marketin hyllyllä on saatavissa muutamia eri sävyisiä tekstiilejä, meillä mahdollisuudet ovat laajemmat. Kunnostuksen hintaan vaikuttavat työhön käytetyt materiaalit ja käytetty aika, hän summaa.

Kesä tuo laajennustyöt

Vuonna 1973 perustetussa verhoiluliikkeessä puhaltavat kesän aikana uudet tuulet, kun verstaaseen rakennetaan laajennusosa puutöiden tekoa varten.

Lisäosasta on apua myös kaksi vuotta kestävässä suuressa työprojektissa.

– Uusi tilaus on aina merkki hyvin tehdystä työstä. Tällä alalla vaakakupissa painavat eniten kädenjälki ja vankka kokemus, Yrjö Wiik pohtii.

Huolimatta siitä, että yli 45 vuotta toiminut verhoiluliike on jättänyt kättensä jäljet muun muassa eduskuntatalon istuntosaliin, Wiikit nostavat kiinnostavimmiksi projekteikseen aivan tavallisen asiakkaiden yksittäiset huonekalut.

– Kun asiakas tulee ovesta sisään, luvassa on aina uusi persoona ja uusi, kiinnostava huonekalu. Päivät ovat erilaisia ja se tekee meidän yrittäjän arjestamme palkitsevaa, Ritva Wiik sanoo.