JUTUT Somero

Anni Kesäniemi johtaa Someron nuvaa: “Ihmiset valittavat paljon, mutta tekevät harvoin mitään asioiden eteen”

Nuorisovaltuusto haluaa Somerolle skeittirampin ja tenniskentän.

17-vuotias Anni Kesäniemi on johtanut Someron nuorisovaltuustoa viime keväästä asti. Anni ei ole ensimmäinen Kesäniemi Someron nuorisovaltuuston puikoissa, vaan hänen Perttu-veljensä luotsasi nuvaa aikoinaan.

– Tämä taitaa olla verissä, koska myös isäni toimii Somerolla kunnallispolitiikassa, Anni Kesäniemi naurahtaa.

Nuorisovaltuustoon Anni liittyi 7.-luokkalaisena.

– Perttu taisi mainostaa, että tällainen mahdollisuus on. Pidän toiminnassa siitä, että tämä ei ole vielä niin vakavaa politiikkaa, mutta pääsemme silti vaikuttamaan meitä nuoria koskeviin asioihin. Politiikka on käytännössä tullut kaiken mukavan yhteistoiminnan sivussa, Anni Kesäniemi miettii.

Nuorisovaltuuston edustajat toimivat nuorison äänenä lautakunnissa sekä muissa julkisissa yhteyksissä ja tuovat nuorten näkökulmaa kunnan päätöksiin.

– Minusta meitä nuoria kuunnellaan hyvin Somerolla. Ei se ole missään nimessä itsestäänselvyys, sivistyslautakunnassa Someron nuvaa edustava Kesäniemi kertoo.

Skeittiramppi tavoitteena

Anni Kesäniemi valittiin Someron nuorisovaltuuston johtoon tänä keväänä.

Nuorisovaltuusto ajaa tällä erää skeittirampin ja tenniskentän rakennuttamista yläkoulun vanhojen parakkien paikoille.

– Eräs jäsenistämme sai tämän idean kaveriltaan, ja päätimme laittaa asiasta aloitteen eteenpäin. Nuorisotoimi on ainakin tehnyt asiasta investointisuunnitelman.

Kevätkaudelle nuva suunnittelee konserttia yhteistyössä nuorisotoimen kanssa.

– Pyrkimyksenä on ilmaistapahtuma, mutta ellei se ole mahdollista, niin sitten tähtäämme nimelliseen lipunhintaan.

Anni Kesäniemen mukaan Somerolla riittää aktiviteetteja nuorille, mutta se vaatii myös omaa aktiivisuutta.

– Harrastusmahdollisuudet täällä ovat ainakin tosi hyvät. Yläkouluikäisille taas löytyy toimintaa hyvin nuorisotoimen taholta.

Kesäniemen omiin harrastuksiin lukeutuvat salibandy, VPK-toiminta ja musiikki.

– Musiikki on sellainen henkireikä. Olen soittanut pianoa seitsemän vuotta, myös viulua soitin jonkin aikaa. Musiikkimakuni on monipuolinen, mutta valtavirtamusiikki ei ole juttuni. Odotan sitä, että täytän 18, niin pääsen paljon monipuolisemmin erilaisille keikoille.

Halu vaikuttaa

Anni Kesäniemi opiskelee toista vuotta Someron lukiossa.

– Olen keskittynyt luonnontieteisiin. Biokemia ja eläinlääketiede kiinnostavat, mutta vielä en tiedä, minne haen lukion jälkeen. Se loksahtaa kohdilleen, kun on sen aika, Anni Kesäniemi hymyilee.

Musiikin Kesäniemi on kuitenkin päättänyt pitää rakkaana harrastuksena ja vastapainona muulle, eikä hän ole nuorisovaltuuston innoittavana poliittista uraakaan suunnitellut.

– Tosin on hyvinkin mahdollista, että saatan aikuisena hakeutua vielä mukaan kunnallispolitiikkaan. Se on kuitenkin helpoin väylä vaikuttaa oman asuinpaikan asioihin. Ihmiset valittavat paljon, mutta tekevät harvoin mitään asioiden eteen, vaikka mahdollisuuksia on. Se on jotenkin todella turhauttavaa.