JUTUT

Arkeologiaa ja arvoituksellisia pääkalloja – Forssan museo ja Luontomuseo järjestävät Museoiden illan

– Monelle nämä kivenmurikat ovat vain kiviä. Kun niitä katsoo tarkkaan, niissä voi nähdä menneisyyden ihmisten kädenjäljet. Silloin mielikuvituksen voi päästää valloilleen ja kuvitella, miten he elivät ja millaisena he näkivät Lounais-Hämeen tuhansia vuosia sitten, Forssan museon projektityöntekijä Tuuli Ravantti miettii katsellessaan museon arkeologisia esineitä.

Yleisö pääsee tutustumaan Forssan museon arkeologisiin kokoelmiin 18. toukokuuta järjestettävässä Museoiden illassa. Illan laskeutuessa Kehräämölle, museoyleisölle luennoi arkeologi ja tietokirjailija Ilari Aalto. Hänen osaamisalaansa kuuluvat keskiajan ja rautakauden arkeologia.

– Aalto on nuoresta iästään huolimatta kokenut arkeologi. Hänen esikoisteoksensa ”Matkaopas keskiajan Suomeen” on voittanut tiedonjulkistamisen valtiopalkinnon. Luvassa on mielenkiintoinen ilta arkeologian parissa, Ravantti tuumaa.

Tapahtuma yhteistyöllä

Arkeologia-teema valikoitui Forssan museolla Museoiden illan aiheeksi, sillä museon kokoelmista löytyy paljon siihen sopivaa aineistoa, jota perusnäyttelyssä ei ole tällä hetkellä esillä. Edellisen museonjohtajan Lauri Pohjakallion vaikutuksesta museolla on pitkät arkeologiaperinteet.

– Arkeologisia esineitä tuntuu luontevalta nostaa esille nyt, sillä museolla on käynnissä Mullankaivajat-hanke. Sen aikana teemme arkeologisia kaivauksia Yhtiönpuistossa yhdessä Heikan koulun 5. luokkalaisten kanssa. Lisäksi viime keväänä järjestimme lapsille arkeologia-kerhon, arkeologiksi valmistuva Ravantti summaa.

Museoiden ilta-tapahtuma sai alkunsa Kansainvälisen museopäivän ja sen yhteydessä järjestettävän Museoiden yö-tapahtuman innoittamana. Forssan museo ja Forssan Luontomuseo päättivät organisoida tapahtuman yhdessä, sillä näkivät yhteistyön mahdollistavan yleisölle enemmän nähtävää ja koettavaa.

Työpajoja ja pimeässä hohtavia kalloja

Luontomuseon illan teemana ovat luut ja kallot. Tapahtuman aikana museosali näyttäytyy museokävijöille aivan uudella tavalla, sillä hämärrettyä tilaa valaisevat vain eläinvitriinien omat valot. Museonjohtaja Annukka Partasen mukaan jo itse museotila on Museoiden illan aikana käymisenarvoinen.

– Myös lapsiperheet ovat iltatapahtumaan tervetulleita. Järjestämme yhteistyössä Forssan kuvataidekoulun kanssa työpajan, jossa on mahdollisuus maalata sapluunan avulla pimeässä hohtavia kalloja. Se kiinnostaa lapsia varmasti, Partanen vinkkaa.

Taidetyöpajan lisäksi luvassa on myös tietoiskuja luista ja kalloista biologi ja kalloharrastaja Maija Karalan työpajassa. Luista voi saada paljon tietoa eri eläinlajien kehityksestä, niiden elämästä ja siitä, miten ne ovat löytöpaikalleen päätyneet. Partasen mukaan luiden tarinat kiinnostavat ihmisiä yllättävän paljon.

– Meille tulee paljon yleisökyselyitä erilaisista luunäytteistä. Tyypillistä on, että esimerkiksi mökin ympäristöstä löytyy kiinnostava luu tai kallo ja halutaan tietää, mille eläimelle se on kuulunut, Partanen kertoo.

Museoiden ilta perjantaina 18.5 klo klo 17-20 Forssan museolla ja Forssan Luontomuseolla.