JUTUT Tammela

Arki kestäväksi pienillä muutoksilla

Kasvisten käytön lisääminen, lihan kulutuksen ja ruokahävikin vähentäminen pienentävät ruoan ympäristökuormaa.
Kestävä arki syntyy pienistä valinnoista, kuvailee Tammelan Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde.

Kestävä arki on Marttojen kotitalousneuvonnan kärkiteema vuosina 2018–19. Marttojen tavoitteena on esimerkillään vaikuttaa asenteisiin ja kannustaa vastuullisiin valintoihin.

– Monesti vähätellään, että ei yksittäisen ihmisen teot mitään muuta, mutta nimenomaan pienistä valinnoista syntyvät isot muutokset, Tammelan Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde rohkaisee.

Martat pyrkivät hillitsemään ilmastonmuutosta keittiön kautta, sillä peräti kolmannes kuluttajien ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta.

– Lähiruoka on merkittävä asia, kun puhutaan kestävästä arjesta. Se on puhdasta, hiilijalanjälki on pieni, ja sillä on myös omaa seutua työllistävä vaikutus, Lähde muistuttaa.

Kestävää ruokataloutta

Merkittäviä keinoja pienentää ruoan ympäristövaikutuksia on esimerkiksi ruokahävikin vähentäminen. Kotitalouksien ostamasta ruoasta roskiin päätyy 120–160 miljoonaa kiloa.

– Ruokahävikkiä syntyy vuosittain 20–25 kiloa henkilöä kohden. Se on paljon, Lähde sanoo.

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä.

– Ruokahävikkiä voi ehkäistä suunnittelemalla ruokaostokset etukäteen, miettimällä valmistettavan ruoan määrän, säilyttämällä ruokaa oikein, pakastamalla ja lisäksi tähteistä voi kokata herkullista ruokaa seuraavaksi päiväksi.

Ekokokki suosii myös kasviksia ja vähentää lihan käyttöä.

– Kasvisruokapäivä viikossa on hyvä ratkaisu, mutta alkuun pääsee vaikka lisäämällä enemmän kasviksia ruokaan. Tässäkin asiassa pääsee eteenpäin pienin, armollisin askelin.

Arjen ekotekoja

Jokainen päivä on täynnä valintoja, jotka tukevat kestävää arkea.

– Pyykkiä ei ole ehkä välttämätöntä pestä joka päivä, ja lisäksi kannattaa pyrkiä täysiin koneellisiin. Valojen sammuttaminen huoneesta, jossa ei oleskella, on ihan perusjuttu. Omaa vedenkulutusta voi tarkastella kriittisesti, ja jätteiden lajittelu on tärkeää.

Lähde toivoo, että esimerkiksi muovin kierrätys helpottuisi lähitulevaisuudessa.

– Toivottavasti jokaisella kotitaloudella olisi mahdollisuus kierrättää muovijätteet vaivattomasti ja ilman kohtuuttomia välimatkoja.

Ajan hermoilla

Ensi vuonna 120-vuotisjuhlaansa viettävä Marttaliitto on pysynyt hyvin ajan hermoilla ja pitänyt kotitalousneuvonnan modernina, ajan haasteisiin vastaavana.

– Meille on tärkeää pysyä ajan aalloilla myös täällä Tammelassa, Lähde toteaa.

Tammelan yhdistys järjestää monipuolisesti erilaisia kursseja.

– Tammikuussa on luvassa ensimmäinen sirkkaruokakurssi.