JUTUT Tammela

Asiakkaat löysivät Lounais-Hämeen Pirtin uudelleen – ”Uskomaton ilmiö on tullut yhteislauluilloista”

Vuoden verran Lounais-Hämeen Pirttiä pyörittäneet yrittäjät rakentavat ahkerasti tapahtumia – ja haikailevat sen vanhan kunnon kesäteatterin perään.
Merja Vainio kertoo, että Lounais-Hämeen Pirtillä järjestetään paljon mm. syntymäpäiväjuhlia.
Merja Vainio kertoo, että Lounais-Hämeen Pirtillä järjestetään paljon mm. syntymäpäiväjuhlia.

Pirtin Pidot oy aloitti Lounais-Hämeen Pirtin ravintolatoiminnan pyörittämisen viime syyskuussa.

– Sitä ennen Pirtti oli viimeiset 3-4 vuotta avoinna oikeastaan vain tilauksesta. Ihmiset ovat kuitenkin tämän runsaan vuoden aikana löytäneet hyvin takaisin mm. nettisivujen ja Facebookin myötä. Iäkkäämpiä asiakkaita olemme ilmeisesti tavoittaneet hyvin lehti-ilmoituksilla, sillä niiden julkaisemisen jälkeen yhteydenottoja on tullut paljon, yrittäjä Merja Vainio kertoo.

Vainio sanoo kuulleensa senioriasiakkailta runsaasti kiinnostavia tarinoita.

– Moni on kertonut olleensa aikanaan Pirtissä kesätöissä. Niitä muisteluita olen kuunnellut mielelläni.

Lähiruokaa

Nykyisellään Lounais-Hämeen Pirtti on avoinna useimpina viikonpäivinä kesäkuukausina. Talviaikana Pirtti toimii tilausravintolana.

– Panostamme ruokaan, ja myönteisestä palautteesta päätellen olemme myös onnistuneet. Yksikin mies sanoi, että on ihanaa, kun emme tarjoile liian mausteista ruokaa. On sitä ruokalistaa kyllä väännettykin. Keittiössä on kolme kovan luokan ammattilaista, ja itsekin osallistun kokkaukseen, Merja Vainio toteaa.

Vainio kertoo hämäläisen pitopöydän olevan erityisen suosittu. Raaka-aineita, niin kasviksia kuin lihaa ja makkaraakin, saa kiitettävästi lähiseudulta.

– Paikallisten lisäksi bussiretkille lähtevät suuntaavat usein Pirttiin lounaalle, ja ryhmiä tulee myös pääkaupunkiseudulta kahden liikennöitsijän autoilla.

Teemaruokailuja

Kesä on Lounais-Hämeen Pirtilläkin sesonkiaikaa.

– Saaren kansanpuistossa pyörii kauniina kesäpäivänä jopa satoja ihmisiä ja kaudessa on toistasataatuhatta kävijää. Suuri osa heistä käyttää myös Pirtin palveluja, Merja Vainio toteaa.

Muu osa vuodesta on ollut perinteisesti hiljaisempaa aikaa, ja siksi yrittäjät ovat rakentaneet tapahtumia ja teemaruokailuja.

– Isänpäivänä katamme vähän äijämäisen herkkupöydän, joulukuussa Pirtin maalaisjoulussa syödään hyvin Ani Järvinen-Vesalan ja Erkki Liikasen huolehtiessa musiikkipuolesta, loppiaista vietetään härkätulien merkeissä, laskiaisena meillä on oma tapahtuma ja keväällä pääsiäispöytä ja vappubrunssi.

Yrittäjät pohtivat tapahtumien osalta tarkkaan sitä, minkälaiset jutut istuvat Pirtin miljööseen ja tunnelmaan.

– Halloweentapahtuma esimerkiksi ei tänne sovi.

Hullun hommaa

Merja Vainio toteaa Lounais-Hämeen Pirtin pyörittämisen hullun hommaksi.

– Mutta tykkään tästä samaten kuin ruoanlaitostakin. Eihän tässä sinänsä mitään järkeä ole, kun minulla on vielä lehtoraatti Hämeen ammattikorkeakoulussa ja osuuskunnan kanssa jatkamme taas seuraavat kaksi vuotta Venesillan leirintäalueen ruorissa, Vainio kertoo.

Pirtin Pidot oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Järvinen puolestaan on ollut kuutisen vuotta eläkkeellä valtion virasta.

– En pysty kuvittelemaan, että olisin tekemättä mitään. Pirtillä tehtäväni on lähinnä hoitaa rakennuksen tekniikkaa. Kiinteistö on hyväkuntoinen, mutta toki yli 70-vuotiaassa talossa on aina paranneltavaa, Järvinen toteaa.

Tapahtumatarjonnan osalta Järvinen katsoo, että kulttuurin osuutta – olkoon se sitten vaikkapa runoa tai musiikkia – on hyvä lisätä toimintaan pienimuotoisesti.

– Mietimme erilaisia mahdollisuuksia. Uskomaton ilmiö on tullut yhteislauluilloista, joita on pidetty Venesillalla ja myös täällä. Väkeä on todella paljon. Yksi osallistuja sanoi tulevansa laulamaan muiden kanssa siksi, ettei kahteen tuntiin tarvitse ajatella mitään, Vainio kertoo.

Sekä Vainio että Järvinen haikailevat vähän sen aikanaan niin suositun kesäteatterin perään.