JUTUT

Asta tekee tölkeistä hattuja

Kun Asta Lindroos ei sairauksiensa vuoksi kestänyt auringonpaistetta, lääkäri kehotti kiertämään viilentävää alumiinifoliota pään ympärille.

– Päässäni on termostaatti rikki. Folio helpotti oloa, mutta en jaksanut kuunnella sitä rapinaa. Mieheni ehdotti, että voisin laittaa sen sijaan alumiinikattilan päähäni, mutta kehittelin toimivamman ratkaisun, Asta kertoo.

Lukemattomia työvaiheita

Innokas käsityöläinen oli tehnyt lukemattomia hattuja ennenkin, kunnes keksi yhdistää alumiinisista juomatölkeistä leikattuja paloja, jotka viilentävät päätä kesällä. Reunoistaan rei´itetyt palat Asta Lindroos yhdisti toisiinsa virkkaamalla.

– Ongelmallista oli aluksi se, miten saan paloihin reiät suoraan riviin. Lopulta poikani suunnitteli sapluunan, jossa on vastakkain kaksi rei´itettyä akryylilevyä, joiden väliin tölkin palanen pujotetaan ja kiristetään paikoilleen siipimuttereilla. Sapluunan reikien kautta poraamalla saan reiät myös tölkkipaloihin, Asta kertoo.

Asta ei juurikaan enää käytä hatuissaan päällystämättömiä olut-, siideri- tai lonkerotölkin paloja, vaan päällystää ne.

– Kun alkoholilakia muutettiin muutama vuosi sitten rajoittamalla mainontaa, ajattelin, etten periaatteessa halua ärsyttää ketään. Vaikka eihän sitä kukaan voi kieltää, mitä ihminen päähänsä laittaa.

Tölkkipalat Asta päällystää paperilla tai kankaalla.

– Siten kuva-aiheitakin on rajattomasti. Hyviä kuvia löytyy esimerkiksi puutarhakuvastoista, mutta käytän myös esimerkiksi yhden suomalaisen ja yhden ruotsalaisen luontokuvaajan otoksia, joihin olen saanut käyttöoikeudet.

Asta liimaa paperin tai kankaan alumiinipalan päälle ja antaa kuivahtaa. Paperilla päällystettyihin paloihin tulee vielä kirjamuovia pintaan.

– Näiden hattujen valmistamisessa on paljon työvaiheita. Olen kurssittanut ihmisiä tölkkihattujen tekemiseen, mutta useimpien mielenkiinto on lopahtanut aika pian, sillä näiden rakentaminen on työlästä. Itse olen tehnyt tölkkihattuja yli viidentoista vuoden aikana kaikkiaan arviolta viisituhatta, joten olen nopea eli teen hatun kuudessa tunnissa.

Hatun kuvun ja lierin Asta tekee virkkaamalla, mutta osa uusimmista hatuista on saanut kankaisen lierin.

– Teen myös kokonaan kankaisia hattuja sekä kangaslaukkuja. Saan huonekalukaupoista valikoimasta poistettujen kankaiden mallitilkkuja, mutta löydän paljon hienoja kankaanpaloja myös kirpputoreilta. Erityisesti Forssan kirppiksiltä löytyy kauniita Finlaysonin kuoseja.

Tölkkihatut kansainvälistyivät

Asta Lindroosin Hassun Hattukaupan työpaja on pariskunnan kesäasunnon piharakennuksessa Urjalassa. Korupaja puolestaan sijaitsee kotona Forssassa.

– Kesäasunnon sijainti Urjalan leirintäalueen tuntumassa on otollinen tölkkihattujen tekemiseen. Annoin taannoin leirintäalueella työnäytöksen hattujen tekemisestä, ja sitä myöten karavaanarit ovat tuoneet minulle melkoiset määrät juomatölkkejä, Asta kertoo.

Hattujaan Asta myy mm. Urjalan torilla kesäaikaan.

– Helsingin kauppatorilla minulla on ollut käsityöläispaikka jo viisitoista vuotta. Seuraan aina, milloin suuria risteilijöitä on tulossa Helsinkiin ja menen silloin hattuineni torille. Amerikkalaiset ostavat varsinkin Fanta-, Sprite- ja Coca Cola –tölkeistä tehtyjä hattuja. Ja jos joku ei osta, hän ainakin haluaa ottaa itsestään kuvan tölkkihattu päässä.

Turistien myötä Astan hatut ovatkin kansainvälistyneet. Erään Formula 1 -kilpailun televisiolähetyksessä vilahti suomalaisia katsojia, joilla oli päässään tölkkihatut.

– Tein heille hatut, joissa vuorottelivat Lapin Kulta -tölkin palat ja Suomen lipun kuvalla päällystetyt palat.

Ylijäämäsilppu uusiokäyttöön

Vannoutuneena kierrättäjänä Asta Lindroos on onnistuneesti ratkaissut hattujen tekemisestä aiheutuvan jäteongelman.

– Kerään talteen juomatölkkien päät ja alumiinisilpun. Lähetän ylijäämäalumiinin Intiaan, missä se sulatetaan ja hyödynnetään pyörätuolien valmistuksessa. Tölkkien avaamisessa käytettävät nipsut puolestaan menevät Brasiliaan, missä käsityöläiset tekevät niistä upeita laukkuja.

Astalle käsitöiden tekeminen on tärkeää.

– Käsityö on minulle meditaatiota, joka vie ajatukset pois sairauksista. Minulla on Valkoinen Norsu -niminen hoitola, jossa tätä nykyä annan vain akupunktiohoitoa, ja olen kehottanut satoja erilaisista vaivoista ja sairauksista kärsiviä asiakkaitani hoitamaan itseään keksimällä tekemistä. Kaikenlainen tekeminen piristää, Asta pohtii.