JUTUT Forssa

Atte Hippille laulujen tekeminen on henkireikä

Osa-aikaiselle kantriartistille Atte Hippille laulujen tekeminen on henkireikä. Entinen forssalainen saa musiikista lohtua ja katsoo olevansa kitaralle velkaakin.
Pirkkalaan viisitoista vuotta sitten muuttanut Atte Hipp tykkää keikkailla Forssassa, koska täällä on iso joukko muusikon kavereita.

Forssalaislähtöinen Atte Hipp julkaisi kolmannen levynsä joulukuussa.

– Edelleen se sisältää suomikantria, ei siitä mihinkään pääse, Hipp toteaa.

Lähempänä totuutta -levyn kappaleista osa on Hippin sanoittamia ja säveltämiä, osa kavereiden ja loput amerikkalaisia kansanmusiikkisävellyksiä. Omien biisiensä Hipp toteaa olevan usein synkkiä, murheellisia ja lohduttomiakin.

– Sellaisia elementtejä vain löytyy. Tyttäreni kysyi, miksi isä tekee surullista musiikkia. Vastasin hänelle, että mieluummin teen surullisia kappaleita kuin olen itse surullinen. Samalla tulee purettua tuntoja.

Hipp kokee kuitenkin tekevänsä musiikkia iloisesti, mutta mukaan tarttuu aina melankoliaa.

– Olen harrastaja, joten en osaa laulujani ohjailla. Pistän vain paljon omia tunteitani peliin.

Asioiden vyörytyksessä

Uusimmalla levyllä esiintyvät Atte Hippin lisäksi Markus Kivivuori (akustinen ja sähkökitara), Anssi Pohjola (kontrabasso), Antti Vettenranta (rummut), Kalle Mansikkaniemi (viulu) ja Elda Hipp (taustalaulu).

– Kokoonpano on vakituisin, mitä Hipp´n´Attella on ollut. Olemme soittaneet yhdessä vuodesta 2015 alkaen. Keikkailutahti on sopiva eli lähinnä meillä on pari esiintymistä kesäisin. Keikkaa pitää tehdä niin harvoin, että se on vielä hauskaa. Teen musiikkia kuitenkin perhe-elämän ja tehdastyön ohessa, Hipp kertoo.

Lauantaina Hipp´n´Atte esiintyi Forssan Järjestöjentalolla, missä pääesiintyjänä oli Steve´n´Seagulls.

– Se oli iso juttu. Arvostan sitä bändiä, ja bluegrass-ote on lähellä sydäntäni.

Muitakin isoja asioita Hippille on tapahtunut viime aikoina.

– Pääsin viime syksynä esiintymään Pirkkalan Reipin kantri-iltaan. Oli aika hurja tunne laulaa Arto Pajukallion säestämänä.

Samaisessa tapahtumassa esiintyi Huojuva Lato -yhtye, jonka perustaja Suonna Kononen tuli juttelemaan.

– Hän kertoi kirjoittavansa kirjaa suomikantrista sen kunniaksi, että ensimmäisen suomalaisen kantribiisin, Jarno Sarjasen Nukkekodin sävellyksestä on kulunut viisikymmentä vuotta. Kononen halusi haastatella minuakin syksyllä ilmestyvään kirjaansa, Hipp ihmettelee.

Juurihoitoa-ohjelman juontaja Teppo Nättilä puolestaan pyysi Hippiä kertomaan, kun uusi levy on ilmestynyt. Hippin musiikkia on nyt soitettu Radio Suomessakin.

– En ole hirveän kovalla itsetunnolla varustettu, mutta kai olen jotakin tehnyt oikein. Näin nämä hommat menevät, että usein on hiljaiseloa, jonka jälkeen rysähtää kunnolla.

Totuuksia ei ole

Atte Hipp kertoo, että uusia biisiaihioita on kevään mittaan tullut jo viitisentoista.

– Voisin ajatella tekeväni biisejä puoliammatillisesti muiden esitettäviksi, mutta mielellään niin, että joku soittaa ja tarjoaa rahaa. Osaan kyllä markkinoidakin, mutta se menee helposti humpuukiksi. Tykkään siitä, että asioita tapahtuu omalla panollaan, Hipp pohtii.

Hipp haluaa musiikillaan tuoda traagisuuden ja toivottomuuden joukkoon toivoa ja huumoria, mutta myös kriittisyyttä maailmanmenoa kohtaan.

– En julista absoluuttisia totuuksia, koska niitä ei ole. Kyseenalaistan poliittiset ja uskonnolliset totuudet, ja minun pitäisi olla tosi vahvasti jotakin mieltä, jotta ryhtyisin julistamaan. Salakavalasti voin sitäkin joskus silti tehdä.

Musiikin ja levyjen tekemisen Hipp sanoo olevan kovaa pusertamista ja omakustanneartistille se on sitä taloudellisestikin.

– Selkeästi musiikki on minulle ollut henkireikä silloin, kun on mennyt huonosti. Saan kitarasta lohtua, ja tuntuu, että olen sille velkaakin.

Luetuimmat