JUTUT Forssa

Auto kevätloistoon kunnon käsittelyllä – Muista muutama jippo autoa pestessä

Keväällä on aika laittaa auto kiiltäväksi – muutama vinkki kannattaa painaa mieleen.
Pesun ja huuhtelun jälkeen Marko Heikkilä levittää maalipintaan kiinteää luonnon carnaubaa sisältävää vahaa. – Koskaan autoa ei saa pestä, kuivata tai vahata auringonpaisteessa, muistuttaa Heikkilä.
Pesun ja huuhtelun jälkeen Marko Heikkilä levittää maalipintaan kiinteää luonnon carnaubaa sisältävää vahaa. – Koskaan autoa ei saa pestä, kuivata tai vahata auringonpaisteessa, muistuttaa Heikkilä.

– En ymmärrä miksi ihmiset haluavat odottaa pitkissä jonoissa päästäkseen kalliiseen autonpesuautomaatin pesuun, kun 25 eurolla on saatavissa kunnon käsinpesun vahaavalla aineella ja kaikki paikat tulevat pestyksi kunnolla, unohtamatta vanteita ja ovien välejä, ihmettelee Marko Heikkilä.

Heikkilä on toiminut jo vuodesta 2006 autojen pesuihin ja fiksauksiin erikoistuneessa yrityksessään. Nyt Autofix M Heikkilä toimii Forssassa Yrittäjänkaaressa Astrumin talossa. Yrityksen palveluihin kuuluvat eritasoiset pesu- ja fiksauspaketit.

Pesu ja yleisfiksaus pitää sisällään käsinpesun, imuroinnin, pölyjen pyyhinnän sisustasta, kumimattojen ja ikkunoiden pesun. Valikoimaan kuuluvat myös vahaukset, maalipintojen erikoispinnoitteet, sisätilojen puhdistukset ja hajunpoistot otsonoinnilla. Täysfiksauksessa pestään auto perusteellisesti ulkoa ja sisältä ja maalipinta kiillotetaan ja vahataan.

– Pistetään kevään kunniaksi tarjous pesusta ja yleisfiksauksesta viiteen kymppiin, kehaisee Heikkilä lopuksi.

Heikkilän ohjeet kotiharrastajalle

Alkuun Heikkilä muistuttaa siitä, ettei auton pesua ja vahausta koskaan pidä tehdä suorassa auringonvalossa. Pesuaineita ei koskaan pidä päästää kuivumaan. Vesipisarat toimivat suurennuslasin lailla auringonpaisteessa ja pahimmillaan vahingoittavat auton lakkapintaa ja jättävät lasipintoihin vaikeasti poistettavia kalkkitahroja.

Toiseksi pitää käyttää oikeita aineita ja oikeassa järjestyksessä. Ensin tehdään esipesu, levitetään pesuaine kuivaan pintaan, annetaan vaikuttaa ja huuhdellaan pois, jos mahdollista painepesuria käyttäen.

Kolmantena vaiheena on kinnastus, siinä pestään auto pesukintaalla käsin, käyttäen joko liottavaa tai ylläpitävää pesuainetta riippuen siitä onko kyseessä vahausta edeltävä pesu vai vahatun pinnan yleispuhdistus.

Tarvittaessa tässä vaiheessa voidaan poistaa esimerkiksi auton kylkiin kertyneet pikitahrat asianmukaisella aineella. Samoin vanteista voidaan poistaa rautajäämät ja jarrupölyt.

Lopuksi auto kuivataan käyttämällä puhtaita mikrokuituliinoja. Silikonilastalla tai paineilmalla voi ensin poistaa enimmät vedet.

– Hyvä vahaus helpottaa auton puhtaana pitämistä, kevätpesunkin kruunaa vahaus hyvällä autovahalla.

Autojen pesun ammattilainen Marko Heikkilä suosittelee kiinteitä, luonnon carnauba-vahaa sisältäviä tuotteita. Ne antavat parhaan kiillon, lisää kestoaikaa haluttaessa kannattaa Heikkilän mukaan valita luonnon vahoja ja teollisia tuotteita sisältävää hybridivahaa. Jälkihoitoon Heikkilä suosittelee vahaa sisältäviä pesuaineita, joita saa suoraan yrityksen hyllystä hankittua, kuten muitakin puhdistus- ja työvälineitä.