JUTUT

Automaatio lämmittää savusaunan

Kojonkulman Hake Oy on rakentanut erilaisia hakelämmitykseen liittyviä laitteita vuodesta 1994 alkaen.

– Jossakin vaiheessa heräsi ajatus hakkeella lämmitettävästä savusaunan kiukaasta. Teimme prototyypin kierrätysmateriaalista omaa pihasaunaamme varten, ja koska se tuntui niin hyvältä, ajattelimme, että tästä voisi tehdä kaupallisen tuotteen, yrittäjä Konsta Heinonen kertoo.

Sauna lämpiää 
kännykällä

Tuotteistettu versio sai nimekseen Easy Auvo 2.0 ja hakkeen sijasta se käyttää polttoaineenaan pellettiä, joka kulkee omasta säiliöstään tasaiseen tahtiin putkea pitkin tulipesään.

– Tässä jäljitellään perinteisen savusaunan lämmittämistä eri vaiheineen alkulämmityksestä varsinaisen lämmityksen ja loppulämmityksen kautta siintymiseen. Lämmityksen voi aloittaa ajastimella, kännykällä tai perinteisesti nappia painamalla, Konsta Heinonen toteaa.

Laitteisto ilmoittaa tekstiviestillä, kun sauna on valmis.

– Lämpötilan voi säätää haluamalleen tasolle ja automatiikan ansiosta myös savun määrä on säädettävissä oman mieltymyksen mukaiseksi. Kiuas sammuu, kun sauna on riittävän lämmin.

Lämmitysaika noudattelee perinteisen savusaunan lämmittämiseen kuluvaa aikaa, neljääviittä tuntia.

– Lämmitykseen kuluu 40–50 kiloa pellettiä ja sähköä muutaman kymmenen sentin edestä.

Valmispakettiin kuuluu betonilaatan päällä oleva kiuas kivineen, poltin ja sähkölaitteet.

– Yksi Auvo on jo lähtenyt rymättyläläiseen kokous- ja virkistyskeskus Herrankukkaroon. Myös uudessa kustavilaisessa lomakylässä alkaa automatisoidun savusaunan rakentaminen joko tulevana tai seuraavana kesänä.

Saunaseurat 
testanneet

Konsta ja Kristiina Heinonen kertovat, että automatisoitu savusaunan kiuas soveltuu erinomaisesti esimerkiksi matkailuyrittäjille.

– Aikaa säästyy muuhun toimintaan, kun yhden ihmisen työpanos ei mene joka päivä savusaunan lämmittämiseen. Tosin tällä hetkellä matkailualan yrittäjät ovat investoinneissaan varovaisia, Heinoset toteavat.

Pariskunta viihtyy päivittäin vaivattomasti lämpiävässä savusaunassaan.

– Kun uusien testauksien vuoksi sauna oli jossakin vaiheessa muutaman päivän pois käytöstä, tuli aika orpo olo. Onhan meillä sisäsaunakin, mutta se on ihan eri asia, Kristiina pohtii.

Heinoset ovat tehneet saunaansa tutuksi monella tavalla. Esimerkiksi Facebookissa tykkääjien kesken on arvottu jo kolme saunailtaa. Löylyttelemässä on käynyt kaksi loimaalaisporukkaa ja viimeksi lauantaina joukko raumalaisia.

– Saunojia on käynyt myös useista saunaseuroista. Kansainvälinen Savusaunaklubi teki testauksen, ja tulokset julkistetaan heinäkuussa saunafestivaaleilla, jonne Auvokin matkaa.

Pelloilla kasvaa 
hevosille heinää

Kojonkulman Hake Oy:n ydintoimintaan kuuluu lämpöyrittäminen päivystyksineen. Tällä hetkellä vakituisia lämmityskohteita ovat Loimaan aikuis- ja ammattiopiston luonnonvara- ja ympäristöala, Lounais-Suomen Putki Oy, Hunajayhtymä Oy, Metsämaan Kalliohovi ja oman kylän koulu.

– Toinen ammattimme on maanviljely. Pelloilla kasvaa heinää, jota myymme hevoskasvattajille. Puolet tuotannosta menee Ypäjän Hevosopistolle, Kristiina Heinonen kertoo.

Luetuimmat