JUTUT Somero

Aviopari kipuilee Myötätuulen talvinäytelmässä – Unohduksesta seuraa sietämätön sotku

Kun puoliso unohtaa hääpäivän, aineksia löytyy hurjiin tulkintoihin. Myötätuulen Teatterin talvinäytelmässä vanha aviopari ajautuu eron partaalle.
Marja-tytär (Päivi Eronen) joutuu vedetyksi vanhempiensa Liisan (Helena Perho) ja Pentin (Ensi Kulta) raastavaan riitaan.

Somerolaisen Myötätuulen Teatterin emäntä Olla-Riitta Aarikka istui sisartensa kanssa miettimään, minkälaisen talviteatterinäytelmän voisi rakentaa ystävänpäivän teeman pohjalta.

– Lopulta päädyimme hääpäivään, josta tuli myös näytelmän nimi. Tarinan pariskunta on ollut päivälleen 48 vuotta avioliitossa, mutta toinen puolisoista ei muistakaan, että olisi aihetta juhlaan, Aarikka kertoo.

Ja siitähän syntyy härdeli, epäilyjä, konspiraatioteorioita ja liiankin pitkälle meneviä tulkintoja.

– Vanha aviopari ajautuu eron partaalle. Kumpikin tekee hurjia johtopäätöksiä ja epäilyksen ilmapiiri on melkoinen. Siinä mietitään puolin ja toisin kaikenlaista, sitäkin, onko toinen osapuoli kuolemassa.

Sotkuun sekoitetaan vielä perheen tytär, jota yritetään hyödyntää tietopankkina. Rouva Liisaa esittää Helena Perho ja hänen miestään Penttiä Ensi Kulta. Marja-tyttären roolissa on Päivi Eronen.

Vilkas kesä

Hääpäivä on jo neljäs Myötätuulen Teatterin talvinäytelmä.

– Olosuhteet ovat kyllä nyt aika haastavat, ja näyttelijät ovat tiukoilla. Tänäänkin harjoiteltiin vesisateessa, ja kaikkialla on märkää. Mieheni on välillä siivonnut sohjoa pois traktorilla. Toivoisin, että nyt tulisi pakkasta ja lunta ennen ensi-iltaa, Olla-Riitta Aarikka sanoo.

Aiemmat talviteatteriesitykset ovat osuneet ns. hyvän sään aikaan.

– On ollut kuivaa ja hienot ilmat. Rohkeaa yleisöä on ollut aina mukavasti, mutta ei nyt tietenkään niin paljon kuin kesäteatteriesityksissä.

Tuleva kesä on Myötätuulessa vilkas.

– Meillä on kaksi omaa ensi-iltaa, joista ensimmäinen on komedia Aurinkorasvaa ja pikkupullia. Sen jälkeen esitämme näytelmän Minähän en terapiaan lähde, jossa miehen sisällä asuu supersankari, mutta peilikuva näyttää ihan muuta.

Lisäksi virolaisnäyttelijöiden ryhmä tulee esittämään Niskavuoren naiset, ja Luodesuolla pidetään kuunnelmapiknik yhteistyössä Kyläsepän Teatterin kanssa.

– Pitkäjärvellä on lisäksi kuusenkerkkäfestivaali, joka sisältää mm. hillon ja siirapin valmistusta. Loppukesästä pidämme Suomen pienimmän kuorofestivaalin.

Hääpäivä esitetään neljänä näytöksenä 14.–17.2. Myötätuulen Teatterissa, Hämeenojantie 32, Pitkäjärvi.