JUTUT Loimaa

Curling on loimaalaisten huru-ukkojen laji – ”Curling ei ole mediaseksikäs laji, jossa voisi päästä NHL-pelaajaksi”

Olympiahuumasta alkanut curlingbuumi meni nopeasti ohi, mutta Loimaalla kiveä heitetään edelleen huru-ukkojen voimin.
Curling Club Loimaan puheenjohtaja Eino Merta (vas.) kertoi uusille curlingkoululaisille lajin historiasta ja säännöistä.
Curling Club Loimaan puheenjohtaja Eino Merta (vas.) kertoi uusille curlingkoululaisille lajin historiasta ja säännöistä.

Eino Merta tutustui aikanaan curlingiin Varsinais-Suomen opettajayhdistyksen tapahtumassa.

– Jännitin hirveästi ja kivet menivät, minne sattuivat. Pelipäivän jälkeen lihakset olivat todella kipeinä. Vuonna 2006 lähdin kuitenkin Curling Club Loimaan toimintaan mukaan ja sain oppia seuran silloiselta puheenjohtajalta Jorma Rinteeltä. Enää ei tuntunut niin kamalalta, Merta toteaa.

Samaisena vuonna 2006 Suomen curlingmaajoukkue voitti hopeaa Torinon olympialaisissa. Joukkueen kapteenista Markku Uusipaavalniemestä tuli kansallissankari ja yhden kauden kansanedustajakin.

– Siitä alkoi curlingbuumi. Innostusta oli valtavasti Loimaallakin, eikä jäähallilla sunnuntaiaamupäivisin kauheasti jääkiekkoilijoita näkynyt.

Ei niin vakavaa

Suurin curlingbuumi meni kuitenkin suhteellisen nopeasti ohi niin valtakunnallisesti kuin saviseudullakin.

– Ei Loimaalla sittemmin mitään suurta innostusta ole ollut, ja pelaajatkin alkavat olla ikääntyneitä. Meillä onkin Huru-ukkojen vuoro keskiviikkoisin, seuran puheenjohtajana toimiva Eino Merta kertoo.

Seurassa on parikymmentä pelaajaa ja jäseniä koko lailla saman verran.

– Curling ei ole kovinkaan mediaseksikäs laji, jossa voisi päästä NHL-pelaajaksi. Maajoukkueeseen sen sijaan voisi päästä helpommin kuin jääkiekkoilemalla. Naiset taas ovat lähinnä katoava luonnonvara, mutta on heitä sentään muutama puulaakisarjassa.

Loimaalaiset pelaavat curlingia puulaakisarjassa, joka koostuu alueen peliporukoista.

– Ei meillä kauhean hyvin ole mennyt, mutta ei se ole niin vakavaa.

On Loimaallakin silti tähtipelaajansa, Mika Matarmaa, joka pelaa SM-sarjaa Harjavallan joukkueessa.

Shakkia jäällä

Eino Merta luonnehtii curlingia sosiaaliseksi joukkuepeliksi.

– Tämä on tekniikka- ja taktiikkalaji. Heitto on aina yksilösuoritus ja se on oleellinen, mutta oleellista on sekin, että huonompikin heitto pystytään tekemään harjauksella hyväksi, Merta kertoo.

Vaikka kivi painaa lähes 20 kiloa, curlingia pystyy voimiensa puolesta pelaamaan jo kymmenvuotiaskin. Kiviä on kummallakin joukkueella kahdeksan.

– Curling onkin vähän kuin shakkia jäällä. Ja lajiin jää helposti koukkuun.

Merta toteaa curlingin hyväksi puoleksi senkin, että se on edullinen harrastus.

– Välineurheiluahan tämä ei ole. Sekuntikellolla varustettu hyvä harja maksaa noin sata euroa ja liukupohjalla varustetut kengät saman verran. Eikä niitä kenkiä jatkuvasti tarvitse uusia, itsellänikin on vasta toiset kengät menossa.

Luetuimmat