JUTUT Tammela

Digipajoissa opastetaan ikäihmisiä älylaitteiden käyttöön – Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa

Ikäihmiset ovat löytäneet digipajat, jotka tarjoavat opastusta älylaitteiden käyttöön.
Jarkko Lindholm toteaa, että digilaitteiden käytön oppiminen vaatii malttia.
Jarkko Lindholm toteaa, että digilaitteiden käytön oppiminen vaatii malttia.

Wahren-Opisto järjestää maksuttomia digipajoja Forssassa ja Tammelassa. Pajat kuuluvat osana Opetushallituksen vuosina 2019–20 rahoittamaan, aikuisille suunnattuun Kansalaisen digitaidot -hankkeeseen.

Tammelassa digioppaana toimii Jarkko Lindholm.

– Tein ForssaTV:lle ääniä yhteen opiston juttuun, kun opiston rehtori Simo Veistola ehdotti minulle digipajojen vetämistä. Ajattelin, että voinhan sitä kokeilla, Lindholm kertoo.

Seniorit kiinnostuneita

Jarkko Lindholm neuvoo ihmisiä digilaitteiden käytössä viikoittain Tammelan kirjastossa ja kerran kuukaudessa Susikkaalla ja Liesjärvellä.

– Toivoisin, että pajoihin löydettäisiin nykyistä paremmin. Keskimäärin opastusta on käynyt hakemassa 3–5 ihmistä kerralla, Lindholm kertoo.

Digipaja tarjoaa opastusta kaikenikäisille aikuisille, joilla on ongelmia laitteensa käytössä.

– Porukkaa on ollut laidasta laitaan. Enimmäkseen kävijät ovat arviolta 60–75-vuotiaita, mutta apua hakevat kolmekymppisetkin. Itselleni on tullut vähän sellainen olo, että varsinkin nuorempia ihmisiä nolottaa kysyä neuvoja. Seniori-ikäiset puolestaan ovat yllättävänkin positiivisella mielellä liikkeellä ja oikeasti asioista kiinnostuneita.

Lindholm pohtii, että jos jotakin ongelmaa ei osaa ratkaista, se voi lannistaakin.

– Silloin kannattaa miettiä, mitkä ovat niitä itselle olennaisia asioita, joiden oppimista pitää tärkeänä. Opastuksen hakemista ei tarvitse ujostella, itsellenikin tulee lähes joka päivä ongelmatilanteita. Ei ole myöskään olemassa niin tyhmää kysymystä, etteikö sitä voisi esittää.

Usein apua haetaan kännykän käyttöön.

– Ihmiset haluavat esimerkiksi tietää, miten jonkin puhelinnumeron saa estettyä, kun maailmalta tulee niin paljon puheluja, joilla kalastellaan tietoja. Pulmia saattaa aiheuttaa myös uusi älypuhelin, josta ei itsekseen löydä kaikkea tarvitsemaansa, mitä vanhassa puhelimessa on ollut. Tabletteja koskevat pitkälti samanlaiset asiat. Ongelmat ovat kovin monenlaisia.

Lindholm ei tee asioita ihmisten puolesta.

– Ainoastaan neuvon, ja he saavat itse käyttää niitä laitteita.

– Tammelan osalta ajatuksena on viedä digipaja myös Teurolle ja Letkulle. Näiltä osin tilanne on vielä auki.

Koronavirustilanteen vuoksi digipajatoiminta on keskeytetty ainakin tämän ja ensi viikon ajaksi.

Luetuimmat