JUTUT Forssa

Diplomiravintoneuvoja Tuulikki Heikkilä: Terveys on siitä kiinni, mitä suuhunsa laittaa

Monen suomalaisen ruokavalioon kuuluu runsaasti valkoista vehnää, prosessoituja elintarvikkeita ja sokeria.
Kuva: Pekka Rautiainen

Tuulikki Heikkilälle puhkesi raju osteoporoosi vain 28-vuotiaana tyttären syntymän jälkeen. Lääkehoito auttoi, mutta suolisto alkoi oireilla.

– Se kannusti minua hakemaan apua muualta kuin lääkkeistä. Olen aina ollut kiinnostunut luonnon parantavasta voimasta, mutta oman terveyden romahdettua aloin etsiä tarkemmin tietoa luontaispuolen koulutuksesta ja ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, Heikkilä kertoo.

Heikkilä oli toiminut kaksikymmentä vuotta kuluttajaneuvojana ja valmistunut aiemmin maatilamatkailuyrittäjäksi ja suurtalousesimieheksi. Vuonna 2011 hän valmistui diplomiravintoneuvojaksi ja perusti yrityksensä TH Ravinnon.

– Pidän vastaanottoa Forssassa ja Hämeenlinnassa. Asiakkaille tarjoan yksilöllistä ravitsemusohjausta ja – neuvontaa. Lisäksi pidän erilaisia ravintoon liittyviä kursseja.

Ruokavaliota mietittävä

Tuulikki Heikkilä toteaa suolisto-ongelmien lisääntyneen.

Tuulikki Heikkilä kannustaa käyttämään ruoanvalmistuksessa monin tavoin terveellisiä kotimaisia juureksia ja vihanneksia.
Tuulikki Heikkilä kannustaa käyttämään ruoanvalmistuksessa monin tavoin terveellisiä kotimaisia juureksia ja vihanneksia.

– Siihen on useita syitä. Ruoka, mitä syömme on hyvin erilaista, ja liikkumattomuus on ongelma kuten ylipainokin. Lisäksi saamme kehoomme raskasmetalleja ilmansaasteista, Heikkilä luettelee.

Kaiken kaikkiaan ongelmia tuottaa välinpitämättömyys siitä, mitä syödään.

– Terveys on hyvin pitkälti siitä kiinni, mitä suuhunsa laittaa, ja sitä pitäisi oikeasti miettiä. Keskimäärin ihmiset kyllä tietävät ravitsemuksesta hyvin paljon, mutta oppiminen pois omista ajatuksista ja tavoista voi olla vaikeaa. Siihen ohjaaminen on osa minun tehtävääni.

Osa Heikkilän asiakkaista tuleekin vastaanotolle tarkistamaan, syökö oikein. Tietoa haetaan myös sairauksien ja kipujen ennaltaehkäisyyn.

– Kun ihminen oppii katsomaan, mitä suuhunsa laittaa ja miten hän liikkuu ja nukkuu, elämä helpottuu aika tavalla. Kannattaa miettiä, tarvitseeko oma keho juuri sitä, mitä ihminen on aikeissa syödä.

Juureksia ja kasvisproteiinia

Tuulikki Heikkilä kannustaa tekemään ruokaa itse.

– Nyt on hyvä aika tehdä ruokaa kotimaisista juureksista. Lantussa on paljon C-vitamiinia, kalsiumia on kaalissa, jolla pystyy korvaamaan maitotuotteet, punajuuressa on hyviä ainesosia, porkkanassa A-vitamiinia ja parsa- ja lehtikaali ovat oikeita superfoodeja. Reseptejä puolestaan on netti täynnä, Heikkilä vinkkaa.

Uusia kasvisproteiinilähteitä puolestaan tulee kaiken aikaa lisää. Niitä ovat esimerkiksi sieniproteiinista valmistettava quorn ja vehnäproteiiniin perustuva seitan.

– Tutumpia, hyviä kasvisproteiinituotteita ovat mm. tofu, mifu, härkis ja nyhtökaura. Vanhoja, hyviä kasvisproteiinilähteitä puolestaan ovat esimerkiksi pavut, herneet ja linssit sekä pähkinät ja siemenet.

Heikkilä toteaa, että lihankäytön suhteen on menty aika lailla ääripäähän.

– Uskon, että meidät on tarkoitettu sekasyöjiksi, mutta punaista lihaa olisi hyvä syödä vain pieniä määriä. Ilman sitäkin tosin selviää, mutta toisaalta vegaaneilla on todettu puutetta B12-vitamiinista. Sitä saa lihasta.

Heikkilä muistuttaa, että liha happamoittaa kehoa.

– Kehon pitäisi olla emäksisen puolella voidakseen hyvin. Hapan ruokavalio altistaa monelle sairaudelle. Kehoa happamoittavat myös stressi ja hiilihapotetut juomat, jotka kannattaisi jättää kauppaan. Nesteytyksessä parasta on vesi, johon voi lisätä sitruunamehua tai puhdistamatonta merisuolaa. Nämä pidättävät nestettä lihaksistossa paremmin.

Heikkilä koettaa elää kuten opettaa.

– Maailma on täynnä houkutuksia. Yksi omista paheistani on ollut kotona leivottu pulla. Olen työstänyt asiaa paljon ja onnistunut aika hyvin korvaamaan pullan banaanilla. Yksi suuri vika meidän ruokavaliossamme onkin se, että syömme liikaa valkoisia vehnäjauhotuotteita.

Paljon valkoista vehnää, sokeria ja prosessoituja elintarvikkeita sisältävä ruokavalio puolestaan ruokkii ns. hiljaista tulehdusta, joka voi johtaa useisiin sairauksiin kuten diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja allergioihin.

Tuulikki Heikkilä pitää syys-marraskuussa useita ruokakursseja niin Wahren-Opistossa, Loimaan työväenopistossa, Somero Opistossa kuin Hämeenlinnassa Vanajaveden opistossakin.

Luetuimmat