JUTUT Loimaa

Domuksen Loimaan tehtaan myynti oli odotettu uutinen – “Edellinen omistaja jäi vähän etäiseksi”

Domuksen Loimaan tehtaan myynti Viroon ei yllättänyt entistä pääluottamusmiestä Hannu Lammelaa. – Uutinen oli odotettu, enkä näe virolaisomistuksessa mitään negatiivista, Lammela sanoo.
Hannu Lammela pohtii, toimivatko koneet, kun tehdas on seissyt useita kuukausia.

Domus Yhtiöiden Loimaan tehtaalla pääluottamusmiehenä toiminut Hannu Lammela toteaa, että yrityskauppa oli odotettu uutinen.

– Oli aavisteltavissa, että tehdas käynnistetään uudelleen, sillä pesänhoitajankin mukaan kyseessä on kannattava yksikkö. Fenestra oli se varteenotettava ostaja, jolla oli oikeasti halu tulla Suomeen ja panostaa tehtaaseen, Lammela pohtii.

Outo tapaus

Hannu Lammelan mielestä tehtaan siirtymisessä virolaisomistukseen ei ole mitään negatiivista.

– Edellinen omistaja sen sijaan jäi vähän etäiseksi ihan sitä myöten, että miksi hän ylipäätään osti tehtaan. Kun firma joutui vakaviin vaikeuksiin, omistaja ei edes hakenut velkasaneerausta. Kummallinen tapaus, Lammela toteaa.

Itävaltalainen sijoittaja Mirko Kovats osti tehtaan vuosi sitten.

– Firma oli jo silloin vaikeuksissa, joten tavallaan Kovats sillä hetkellä pelasti yrityksen. Kesään saakka meni hyvin ja töitä oli tosi paljon, mutta juhannuksen jälkeen tavarantoimitus alkoi pahasti sakata.

Puu- ja alumiinitavaraa ei saatu tarpeeksi millään.

– Yrityksellä oli maksamattomia laskuja eikä uutta tavaraa voinut saada ennen kuin piikki oli maksettu.

Rauhallista odottelua

Domus Yhtiöillä oli tehdas Loimaan lisäksi Kouvolan Korialla, missä valmistettiin keittiö- ja kylpyhuonekalusteita. Loimaan tehtaan vahvuus oli noin 120 henkilöä.

– Varmaankin melkein kaikki ilmoittautuivat konkurssin myötä TE-toimistoon työttömiksi työnhakijoiksi. Minä ja muutama muu jäimme odottelemaan, mitä tapahtuu, Hannu Lammela kertoo.

Domuksen aikaan puolet Loimaan tehtaan tuotannosta meni Ruotsiin.

– Luulisin, että myyjistä suuri osa palaa töihin. Asiakkaat puolestaan pitää hankkia uudelleen, mutta suhtaudun siihenkin positiivisesti, sillä he ovat kuitenkin pitäneet tuotteista. Lähinnä askarruttaa nyt se, toimivatko koneet. Olen ollut Domuksella töissä kolmekymmentä vuotta, eikä tehdas ole koskaan sinä aikana seissyt näin kauan.