JUTUT Humppila

Ekologinen ja tuore lähiruoka kiinnostaa kuluttajia – Lähipuoti kannustaa kotiseudun makujen pariin.

Humppilassa sijaitseva Lähipuoti kannustaa kuluttajaa kotiseudun makujen pariin.
Päivi Lehti ja Tiia Nurmisto kannustavat paikallisia tutustumaan lähituottajien tarjontaan. Puodin hyllystä löytyy elintarvikkeita juustoista lihasäilykkeisiin.
Päivi Lehti ja Tiia Nurmisto kannustavat paikallisia tutustumaan lähituottajien tarjontaan. Puodin hyllystä löytyy elintarvikkeita juustoista lihasäilykkeisiin.

Lähipuodin hyllyt notkuvat erilaisia herkkuja. Ne eivät kuitenkaan ole mitä tahansa elintarvikkeita. Monen hyllystä löytyvän tuotteen tarina alkaa lounaishämäläisiltä maatiloilta ja tuottajilta.

Humppilassa aivan valtatie 2:n kupeessa sijaitseva Lähipuoti avasi ovensa kesällä 2018. Liike syntyi osaksi Lähiruokatukun toimintaa, joka syntyi nokkamiehensä Kimmo Remeksen ajatuksesta kuusi vuotta sitten. Ensin kuluttajapuoti toimi tukun varaston yhteydessä, mutta sopivien tilojen löydyttyä se siirtyi nykyiselle paikalleen. Puodin yhteydessä toimii myös kahvila-ravintola.

– Puoti on kuin tukun näyteikkunassa, jossa voi tutustua lähiruoan tarjontaan. Tänä kesänä kahvila-ravintola sai oman terassin, joka houkutteli asiakkaita nauttimaan kesäilloista sekä lähellä tuotetuista tuotteista, Lähipuodin ravintola- ja kahvilavastaava Päivi Lehti kertoo.

Hampurilaisia lähellä tuotetuista raaka-aineista

Lähipuodin kahvila-ravintolan tuotteista lähes kaikki on tuotettu lähiseudulla. Kesän aikana asiakkaiden suosioon nousseet hampurilaisannokset ja lämpimät voileivät kootaan lähiseudun raaka-aineista.

– Annokset on suunniteltu lähiruoan pohjalta. Lähellä tuotetut raaka-aineet antavat annoksiin tuoreat aromit, Lähiruokatukun tukkuvastaava Tiia Nurmisto kuvailee.

Terassin lisäksi kahvila-ravintola on laajentanut palvelutarjontaansa kokouspalveluiden järjestämiseen.

– Puodin yläkerrassa voi järjestää esimerkiksi kokouksia ja muita omaa rauhaa vaativia tilaisuuksia. Järjestämme tilauksesta kokousvieraille lähiruokaa notkuvat kokouseväät, Lehti lupaa.

Lähellä tuotettu ravinto kiinnostaa

Nurmiston ja Lehden mukaan lähiruoka kiinnostaa edelleen kuluttajia, vaikka suurin lähiruokabuumi koettiin jo pari vuotta sitten. Lähiruokavillitys sai kuitenkin aikaan sen, että lähellä tuotettuja raaka-aineita on nykypäivänä saatavissa huomattavasti helpommin.

– Lähiruoan ehdottomia etuja on sen tuoreus ja ympäristöystävällisyys. Kun ruoka tulee lähes suoraan lähitilalta kuluttajan ruokapöytään, kuljetuspäästöt ovat pienet ja säilöntäaineita ei tarvitse käyttää, Nurmisto perustelee.

Lähipuodissa on huomattu, että ohikulkevat matkailijat poikkeavat ja tutustuvat puodin valikoimaan paikallisia uteliaammin. Kuluttajat innostuvat Lehden mukaan sellaisista tuotteista, joissa on jotakin uutta ja erilaista. Esimerkiksi lupiinijauho on herättänyt asiakkaiden kiinnostuksen.

– Moni matkalainen lupaa poiketa toistekin. Joulusesongin alkaessa toivomme, että myös paikalliset kuluttajat ja yrittäjät hyödyntävät lähituottajien tarjonnan miettiessään muistamisia pukinkonttiin, hän toteaa.

Luetuimmat