JUTUT

Eläinlääkäriyritys Jokivet muutti Jokioisilta Forssaan

Eläinlääkäri Maarit Koli on siirtänyt pieneläinvastaanottonsa toiminnan Jokioisilta Forssaan.

– Syynä muuttoon oli vuokrasopimuksen päättyminen. Yritin ensin katsella uusia tiloja Jokioisilla, mutta vastaanotolle soveltuvaa tilaa ei löytynyt. Toki yksi syy oli myös forssalaisten asiakkaiden määrän lisääntyminen viimeisen vuoden aikana, Maarit Koli kertoo.

Jokivet-pieneläinvastaanotto ehti toimi Jokioisten Keskuskadulla vuodesta 2008 alkaen. Kartanonkadun liiketila tarjoaa 30 neliötä enemmän tilaa, joka parantaa erityisesti asiakkaiden odottamismukavuutta.

– Vanhassa paikassa oli kieltämättä tiivis tunnelma, jos yksi asiakas tuli ajoissa, toinen myöhässä ja kolmas ajallaan, ja mikäli paikalla pyörähti vielä väärälle vastaanotolle eksyneitä asiakkaita, Koli naurahtaa.

Kutsumus alalle

Maarit Koli on kotoisin entisestä Kuusjoen kunnasta, joka on nykyisin osa Salon kaupunkia. Jo nuorena 4H-kerholaisena hän hoivasi kotitilalla monenlaisia eläimiä.

– Itse asiassa äitini paljasti vasta myöhemmällä iällä, että hän aivopesi minut eläinlääkäriksi, Maarit Koli naurahtaa.

– En kyllä huomannut sitä silloin, vaan luulin aina itse keksineeni kutsumukseni joskus yläasteikäisenä. Minulle oli siitä lähtien selvä asia, että halusin eläinlääketieteelliseen.

Maarit Koli valmistui eläinlääkäriksi vuonna 1993. Hänen työhistoriaansa lukeutuu muun muassa kunnaneläinlääkärin virka Rauman kansanterveystyön kuntayhtymässä vuosien 1995–2006 välillä sekä erilaisia kunnaneläinlääkärien viransijaisuuksia ja päivystyksiä.

– Pieneläinvastaanoton pitäminen tuntuu nyt mieluisimmalta. Yritykseni edustaa paikallista yksityisyrittämistä, eikä se ole liittynyt mihinkään ketjuun. Näin pystyn määrittelemään työaikani ja hintani itse.

Turvallisempaa anestesiaa

Pieneläinvastaanoton asiakkaat ovat pääosin kissoja ja koiria.

– Kolmas merkittävä ryhmä käsittää kanit, mutta hyvä jos jotain muita eläimiä pääsee näkemään. Näitä saattavat olla hiiret, rotat ja marsut, mutta selvästi harvinaisempia asiakkaita ne ovat.

Eläinlääkärin täytyy osata kohdata työssään myös ihminen, sillä nelijalkaisen perheenjäsenen sairastaminen koskettaa.

– Välillä tietysti tarvitaan psykologin taitoja. Lemmikkien hyvinvointiin panostetaan jatkuvasti enemmän. Esimerkiksi kissojen arvostus on vuosien varrella parantunut merkittävästi.

Koli pitää erityisesti leikkaustyöstä.

– Näpertely on ollut minulle aina mielekästä. Hankin vastaanotolleni vuosi sitten inhalaatio-anestesiakoneen, joka parantaa leikkausturvallisuutta entisestään ja nopeuttaa heräämistä, Koli sanoo ja lisää, että leikkauskuolemat ovat harvinaisia.

– Muistan aina ensimmäisen kerran, kun eläin jäi leikkauspöydälle. Asiakas soitti minulle seuraavana päivänä lohduttaakseen, että olihan se kuitenkin jo vanha koira, Koli muistelee.

Allergiat yleistyneet

Maarit Kolin vastaanotolla on myynnissä myös erikoisrehuja, joita käytetään sairauksien tukihoitona.

– Yleisimpiä syitä vastaanotolle hakeutumiseen ovat esimerkiksi vatsavaivat, korva-, silmä- ja iho-oireet sekä rutiinileikkaukset. Erilaiset allergiat ovat kotieläimillä jatkuvasti yleisempiä.

Jokivet on avoinna arkisin sekä joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina.

– Tällä on tarkoitus palvella heitä, jotka eivät oikeasti pääse vastaanotolle arkena.

Ajanvaraus- ja puhelinneuvonta päivystää arkiaamuisin klo 9–10 sekä tiistaisin ja torstaisin myös klo 16–17.

– Tuolloin asiakkaat ovat tervetulleita kyselemään neuvoja tai ostamaan rehuja.

Maarit Koli asuu Jokioisten Vaulammilla. Eläinlääkärin perheeseen kuuluu kolmen lapsen lisäksi 11 uuhta, kolme pässiä, kolme kanaa, kissat Miksu ja Nöpö, sekä Ventti-ruuna ja Nasu-poni.