JUTUT Forssa

Eläinten auttaminen on Esalle sydämen asia – Löytöeläimille kerätään ruokaa jo 18. kerran

Löytöeläinten hyväksi järjestettävä tempaus kerää vuosittain yli 1 000 kiloa ruokaa.
Kissat voivat saada pääsiäiskukista ja -koristeista vatsavaivoja. Pahimmillaan vierasesine joudutaan poistamaan tähystämällä tai leikkaamalla.

Jokioisten eläinsuojeluyhdistys ja naisten toimintaryhmä Ompelukerho järjestävät jo 18. kerran ruokakeräyksen löytöeläinten hyväksi.

– Keräys on odotettu asia myös lahjoittajien keskuudessa, ja meillä on monia vakituisia lahjoittajia, Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Anne Skyttälä-Rasila kertoo.

Forssalainen Esa Brusin osallistuu keräykseen vuosittain huomattavalla määrällä lahjoitusruokaa. Osallistuminen on hänelle sydämen asia.

– Olen osallistunut keräykseen sen koko historian ajan. Eläimet ovat aina olleet minulle tärkeitä, Esa Brusin toteaa.

Helppo tapa auttaa

Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Anne Skyttälä-Rasila avusti Esa Brusinia ostoksilla. Opaskoira-Ivo on myös kissojen asialla.
Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Anne Skyttälä-Rasila avusti Esa Brusinia ostoksilla. Opaskoira-Ivo on myös kissojen asialla.

Tänä vuonna keräyksessä ei ole lainkaan tarvetta koiranruoalle tai tarvikkeille, myös kissan kuivaruokaa löytöeläinkodissa on tällä hetkellä runsaasti.

– Kissojen lahjoituksiksi toivomme pääsääntöisesti märkäruokaa, penturuokaa, kissanhiekkaa sekä mato- ja ulkoloishäätöjä, joille on aina suuri tarve, Anne Skyttälä-Rasila kertoo.

Keräyksessä on vuosittain kerätty noin 1 000 kiloa ruokaa.

– Viime vuonna määrä taisi olla jo lähempänä 1 500 kiloa, Skyttälä-Rasila uskoo.

Lahjoitukset takaavat sen, että löytöeläinkoti voi huolehtia hylätyistä lemmikeistä siihen asti, kunnes niille löytyy vastuullinen loppuelämän koti.

– Tämä on helppo tapa auttaa. Kukaan ei kissanruokapaketista köyhdy, Brusin toteaa.

Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen lahjoitukset kerätään löytöeläinkoti Käpälämäelle, jonne Forssan seutukunnan löytöeläimet toimitetaan.

Ivo ei lintsaa

Tällä erää Brusinin talouteen kuuluu 6-vuotias Ivo-koira, joka on miehen kolmas opaskoira.

– Siitä on 20 vuotta aikaa, kun näkö meni. Ensimmäinen koirani työskenteli eläkeikään eli 12-vuotiaaksi. Toisen koiran kanssa kävi huono onni, sillä se sairastui 3-vuotiaana maksatulehdukseen. Koira oli kuukauden hoidettavana Helsingissä, mutta sitä ei voitu pelastaa.

Labradorinnoutaja Ivo on ollut Brusinin opaskoira neljä vuotta.

– Ivo on hyvä koira, joka tekee työnsä säntillisesti. Sillä on korkea työmoraali, eikä se lintsaa ikinä. Ivo ei käänny kotiovelta takaisin, vaikka taivaalta tulisi mitä.

Brusin toteaa Ivon olevan aina vapaalla, kun he eivät ole liikkeessä.

– Koiran pitää saada elää koiran elämää – tekee se sitten töitä tai ei.

Lohduton ongelma

Koiria Brusinilla on ollut läpi elämän. Perheessä oli myös aikanaan hännätön manx ja norjalainen metsäkissa.

– Ne olivat hyvät kissat – keskenään ja ihmisten kanssa. Manxista kasvoi kymmenkiloinen kolli, joka viihtyi vedellä täytetyssä lavuaarissa niin, että siltä näkyi vaan korvat ja nenänpää, Brusin nauraa.

Brusin harmittelee, miten huonossa arvossa kissat ovat. Kissojen annetaan mennä ja tulla, eikä niiden perään paljon kysellä, jos ne eivät joku päivä enää palaa.

– Ihmisten täytyisi oppia vastuullisuutta. Ne, jotka siruttavat kissansa, pitävät niistä paremmin huolta, Brusin toteaa.

– Eläinsuojeluyhdistys on toiminut jo 25 vuotta, mutta valitettavasti kissaongelma on loputon ja lohduton, Skyttälä-Rasila toteaa.

Lahjoituspaikat

Miehitetyt keräyspisteet:

K-Citymarket Forssa

pe 4.10. klo 15–19 (Jesy) ja la 5.10. klo 10–18 (Jesy).

Forssan Prisma:

pe 4.10. klo 15–19 (Jesy) ja la 5.10. klo 10–18 (Ompelukerho).

Keräyskärryt ja -korit:

4.-6.10: S-market Jokioinen, S-market Tammela, Sale Humppila, Sale Ypäjä.

4.-10.10: Vorssan Lemmikkipuati, Forssan Musti ja Mirri, DogFeelGood, Kutomon apteekki ja Forssan Vanha Apteekki, Autokeidas.