JUTUT Lounais-Häme

Eläinten viikon teemana vastuullisuus

Eläinten viikon teema on tänä vuonna vastuullinen lemmikin omistajuus ja hankinta. Teemaviikko herättää pohtimaan asioita, joita on otettava huomioon ennen kuin on valmis hankkimaan eläimen ja hoitamaan sitä hyvin.

– Koirien tapauksessa surullinen ongelma on pentutehtailu, jota kysyntä pitää yllä. Älä koskaan osta halpaa pentua, jonka taustoista et tiedä. Vähintä mitä koiraa hankkiva voi tehdä, on tutustua pennun emoon ja kasvuolosuhteisiin, Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Anne Skyttälä-Rasila muistuttaa.

Vastuuntuntoinen kissanomistaja puolestaan leikkauttaa, rokottaa ja siruttaa kissansa.

– Valitettavasti kissan arvo on vaan yhä aika mitätön. Erityisesti maaseudulla on yhä niin sanottuja navettakissoja, joista kukaan ei tunnu piittaavan. Vähintä mitä omistaja voi tehdä, on leikkauttaa kissalta, jotta suuria populaatioita ei pääsisi syntymään.

Tietoa ja tunnetta

Vuorovaikutuksessa eläinten kanssa tarvitaan tunteen lisäksi myös tietoa.

– Ennen lemmikin hankintaa täytyy selvittää myös eläimen lajityypillinen käyttäytyminen.

Lemmikkieläin voi olla yksi elämän parhaimpia ja kasvattavimpia kokemuksia, kunhan lemmikkiin suhtautuu kuin perheenjäseneen.

– Vanhempien on syytä muistaa, että he ovat aina viime kädessä vastuussa lemmikkieläimestä, ja sen omistamiseen kuuluu paljon vastuuta, vaivannäköä ja jopa odottamattomia kustannuksia. Koko perheen on sitouduttava eläimeen.

Joskus vastuullisin eläinteko on jättää lemmikki hankkimatta.

Lue lisää aiheesta: Käpälämäen pitkäaikaisin asukki on etsinyt kotia helmikuusta asti – Ruokakeräyksellä autetaan Kuuraa ja muita löytöeläimiä

 

Luetuimmat