JUTUT Loimaa

Elina Rehmonen perusti Loimaalle terapiatalon – “Psykoterapiaan liitetään tarpeettomasti ikäviä tabuja”

Psykoterapeutti, HTM Elina Rehmonen perusti Loimaalle terapiatalon. Uudenlaisessa hoidossa asiakkaat pääsevät ammattilaisten avulla ratkaisemaan omaa elämäänsä hankaloittavia ongelmia maaseudun rauhassa.
Loimaan terapiatalo on nimetty osuvasti Dallasiksi. Kuva: Elina Rehmosen kotialbumi

Elina Rehmonen on tehnyt sairaanhoitajan töitä, toiminut lääketeollisuuden palveluksessa ja johtanut sotealan yksikköä.

– Sitten kiinnostuin mielenterveysasioista, kouluttauduin psykoterapeutiksi ja opiskelin hallintotieteiden maisteriksi. Nyt yrittäjänä minua kiinnostaa sotealan kehittäminen ja se, miten ihmisen hyvinvointia voi vahvistaa, Rehmonen kertoo.

Elina Rehmosen House of Therapy on valmis aloittamaan toimintansa Loimaalla. Kuva: Kössi Rehmonen

Rehmosen House of Therapy toimii Turun Aurakadulla.

– Siellä meillä on avomuotoinen, mielenterveyden edistämispalveluja tarjoava yksikkö, jossa vastaanottoaan pitävät ammatinharjoittajina psykoterapeutit ja psykologi.

Rehmonen halusi haastaa nykyisen terveydenhuollon, jossa ainoana vaihtoehtona avohuollolle nähdään laitosmuotoinen hoito.

– Ihmettelin pitkään sitä, miksei Suomessa ole laadukkaiden puitteiden paikkaa, jonne ihminen voisi lähteä tutkimaan ja ratkaisemaan jotakin omaa elämäänsä hankaloittavaa asiaa ilman häiriötekijöitä.

Tarkoitukseen sopivan kiinteistön Rehmonen löysi Loimaalta 9-tien tuntumasta. Syntyi House of Therapy Loimaan Dallas. Suuri, kartanomainen rakennus sai perustellun nimen.

– Ihanteellinen paikka maaseudun rauhassa, mutta lähellä suuria kaupunkeja.

Asumista Dallasissa

Varsinainen toiminta ei Loimaalla vielä ole käynnistynyt.

– Hoito-ohjelma koostuu erilaisista moduuleista, ja heti kun saamme ensimmäisen moduulin täyteen, meillä on valmiudet aloittaa toiminta, Elina Rehmonen kertoo.

Loimaan terapiatalo tarjoaa apua elämää kuormittavien asioiden ratkaisemiseen ja niistä eroon pääsemiseen.

– Tällaisia asioita voivat olla vaikkapa päihteidenkäyttö, työuupumus, traumaattiset kokemukset tai parisuhteen solmut. Meillä on erittäin osaavaa terveydenhuoltohenkilöstöä, joka valikoituu sen mukaan, minkälaista erityisosaamista kulloinkin vaaditaan. Verkostooni kuuluu useita psykoterapeutteja, konsultoivia psykiatreja ja lääkäreitä.

Liikkeelle lähdetään asiakkaan yhteydenotosta.

– Ensiksi asiakas kertoo ongelmastaan ja sen syistä. Jos hänellä on halu saada elämäntilanteeseensa muutosta, lähetämme hänelle esitteitä ja lomakkeita kartoitusta varten, jotta löydämme oikean tarpeita vastaavan hoidon.

Hoidon ajan asiakas asuu Dallasissa.

– Psykoterapia on vaikuttava hoitomuoto ja idea on intensiivisyydessä. Vaikutus tehostuu ja toivottuihin tuloksiin päästään nopeastikin, kun asia pysyy koko ajan yllä. Siksi ei ole järkevää päästää asiakasta välillä haittaavien ärsykkeiden äärelle. Käytännön asioista huolehtii emäntämme Päivi, joka käy tarvittaessa asiakkaan puolesta kaupassa tai vaikkapa tilaa tälle kampaajan. Emme kuitenkaan rajoita tai pyri hallitsemaan kenenkään elämää, vaan hoitoon sitoutuminen on aina asiakkaan oma päätös.

House of Therapyn toimintaa ohjaa tieteellinen tieto.

– Suomessa on tavallista, että esimerkiksi päihdeongelmaisten tukena on kokemusasiantuntijoita eli maallikoita. Heilläkin on paikkansa, mutta kun koulutusta ei ole, potilasturvallisuus saattaa vaarantua, sillä usein asian kaivelussa voi nousta esiin rankkoja asioita, joiden käsittely vaatii ammattilaisen läsnäoloa.

Hyviä kokemuksia

Elina Rehmonen kertoo, että House of Therapy Turun Aurakadulla on saatu runsaasti myönteisiä kokemuksia.

– Henkilökohtaisesti on saavutettu mahtavia muutosprosesseja. Ihmiset ovat osoittaneet uskomatonta kykyä ratkaista ongelmiaan psykoterapian avulla. Menetetty työkykykin on useissa tapauksissa löytynyt suhteellisen nopeasti, Rehmonen toteaa.

Rehmonen tiedostaa ennakkoluulojen olemassaolon.

– Projektimme on innovatiivinen ja uusi. Psykoterapia soveltuu kaikille, mutta siihen liitetään tarpeettomasti ikäviä tabuja. Kyse on kuitenkin ihmisen aktivoimisesta ratkaisemaan ongelmiaan ja löytämään uusia toimintatapoja, joiden myötä elämänlaatu paranee.