JUTUT Loimaa

Ella ja Niilo olivat jo lapsina luovuushirviöitä – Nyt multikulttuurisella duolla on yhteisnäyttely Loimaalla

Kaikkien tuntemattomat ystävykset ja taiteilijat Ella K ja N-A Haranto ovat kuin sisarukset. Yhdeksänkymmentäluvun puolivälistä juontava innovatiivinen ystävyys loi kaksikosta poikkitaiteellisia luovuushirviöitä, jotka huseerasivat kulttuurin jokaisella osa-alueella bisnestä unohtamatta.
Niilo Haranto ja Ella K ovat kiitollisia vanhemmilleen siitä, että lapsuudenkodeissa mielikuvitus on saanut vapaasti kasvaa yli äyräidensä.
Niilo Haranto ja Ella K ovat kiitollisia vanhemmilleen siitä, että lapsuudenkodeissa mielikuvitus on saanut vapaasti kasvaa yli äyräidensä.

Taiteilijanimiä Ella K ja N-A Haranto käyttävät Ella Hällfors ja Niilo Haranto ovat luovuushirviöduo, jonka eriskummalliset projektit juontavat yli kahdenkymmenen vuoden taakse.

– Jo lapsina piirtelimme yhdessä ja teimme outoja, suuruudenhulluja projekteja. Toteutimme esimerkiksi jonkinlaisen animaation, joka mielestämme tulisi hyvin pian ensi-iltaan Loimaan Kinossa, Niilo kertoo.

N-A Harannon Omakuva.
N-A Harannon Omakuva.

Lapsuudenkodeissa ystävysten luovuutta ymmärrettiin ja kannustettiin.

– Vaikka olihan sellaisiakin juttuja, jotka meidän mielestämme olivat hienoja, mutta vanhemmat totesivat, että ai tästä tulikin tällainen. Se vain kasvatti itseluottamusta, ja pistimme vielä paremmaksi, Ella muistelee.

.Ellan lapsuudenkodin pihapiirissä Ateljee Hulmin maastossa järjestettiin vuosikaudet Loivan Maan Yö –tapahtumaa. Ella ja Niilo kantoivat kekoon kortensa tai halkonsa pieninä bisnesihmisinä.

– Tuotteistimme silloisen taiteemme ja myimme piirustustemme koristamia t-paitoja. Meillä oli maailma auki ja itseluottamus tapissa, mistä kiitos kuuluu paljolti vanhemmillemme, jotka ostivat tarvikkeita, antoivat meidän touhuta ja olla juuri niin kaheleita kuin olla voi. Ja sillä tiellä olemme edelleen.

Poikkitaiteellisilla lapsilla oli myös oma bändi, sarjakuvatuotantoa ja radiokanava.

– Näyttelyssämme voi kuunnella radiotoimittajajuttujamme vuosien takaa, mikäli ehdottomasti haluaa kiduttaa itseään, Niilo vinkkaa.

Kuin sisarukset

Ella Hällfors ja Niilo Haranto ovat suunnitelleet yhteistä näyttelyä pitkään. Toteutus on ottanut aikaa muiden elämän osa-alueiden ja kiireiden vuoksi. Ella toimi aiemmin personal trainerina omassa yrityksessään ja Niilo opiskelee Helsingissä graafiseksi suunnittelijaksi.

Ella K:n Suojelu.
Ella K:n Suojelu.

– Vaikka asumme eri paikkakunnilla, yhteys on säilynyt aina. Olemme kuin sisarukset; välillä voi mennä monta viikkoa, ettei toisesta kuulu mitään, mutta siinä ei ole mitään ihmeellistä. Sitten taas kaikki jatkuu edellisestä puheenaiheesta mutkattomasti ja tiiviisti, Niilo sanoo.

Ystävykset kokevat tavallaan käyneensä saman koulun, mikä näkyy taiteellisessa ilmaisussa.

– Tyylissä on jotakin yhtenäistä, vaikka tekniikat vaihtelevat. Kumpikin meistä tutkii ihmisyyttä aika paljon. Aihemaailmakin on samankaltainen, Ella pohtii.

Ella piirsi ja maalasi pikkutyttönä prinsessoja ja eläimiä, nykyisin hän piirtää ja maalaa naisia ja eläimiä.

– Olen aina ihaillut Ellan taidetta, loputonta ideoiden tulvaa ja taiteellista silmää. Hän on tosiaan löytänyt tyylinsä, mikä ei silti tarkoita sitä, etteikö hän jatkuvasti kokeilisi uutta, Niilo toteaa.

Ellan mielestä Niilo on hullun tuottelias positiivisessa merkityksessä.

– Hän voi vaihtaa tekniikkaa ja tyylilajia, mutta jälki on aina tunnistettavissa.

Kaksikon näyttelyn nimi on #Kaikkientuntemattomat.

– Se on Ellan hyvä keksintö. Tavallaan näyttely on retrospektiivinen, sillä siellä on myös historianurkkauksemme, mutta pääosin olemme tuoneet esiin tuoreita töitämme, Niilo kertoo.

Ella korostaa sitä, että näyttelyn aiheena on paljolti ystävyys.

– Ja se, mitä me teemme.

#Kaikkientuntemattomat Ateljee Hulmilla 14.5.-8.6. ti-to klo 15-18 sekä pe-la klo 12-15.

 

Oikaisu 17.5. klo 10.05: Jutusta korjattu tieto siitä, että Ella Hällfors työskentelisi tällä hetkellä personal trainerina. Lisäksi tarkennettu aukioloaikoja.