JUTUT Forssa

Englantilainen Alison päätyi koiransa ja kahdeksan kissansa kanssa Matkuun – Mahdollisesti esi-isiensä johdattamana

Alison Scrivens löysi unelmiensa kodin Matkusta ja pohtii, onko esi-isillä mahdollisesti asian kanssa tekemistä.
Alison Scrivens aikoo viettää poikaystävänsä, Blondie-koiransa, Coco-kissansa ja muiden bengalien kanssa perinteistä suomalaista joulua.
Alison Scrivens aikoo viettää poikaystävänsä, Blondie-koiransa, Coco-kissansa ja muiden bengalien kanssa perinteistä suomalaista joulua.

Alison Scrivens ajoi taannoin neljäntuhannen kilometrin matkan koiransa ja kissalaumansa kanssa.

– En halunnut aiheuttaa eläimille stressiä viemällä niitä lentokoneeseen, joten matkustimme autolla Englannista Suomeen, Alison kertoo.

Alisonilla, Blondie-koiralla ja kahdeksalla bengalikissalla on nyt kaksi kotia Forssassa. Toinen niistä on kaupungin keskustassa, toinen Matkussa.

– Matkun kodista tulee se oikea kotimme sitten, kun olen saanut talon remontoitua. Tämä on ihana, rakastan vanhoja taloja.

Villieläinten seurassa

Alison Scrivens tuli ensimmäisen kerran Suomeen kuusi vuotta sitten tutustuakseen suomalaiseen kulttuuriin.

– Läheinen ystäväni oli jo tuolloin Suomessa töissä. Itse päädyin pari vuotta sitten sen muuttokuormani kanssa Jämsään, missä tapasin yhden forssalaisen. Nyt olen Matkussa juuri sellaisessa paikassa, mistä olen aina haaveillut, Alison toteaa.

Alisonille on tärkeää asua maaseudun rauhassa.

– Olen niin onnellinen, että löysin tämän talon netistä ja tein tarjouksen. Ilahduin siitäkin, että tarjous oli heti sitova toisin kuin Englannissa, ja kaupanteko kävi kivuttomasti.

Mitään ihmisvilinää Alison ei kaipaa ympärilleen.

– Tykkään hiljaisuudesta ja saatan pitkiäkin aikoja vain katsella peltomaisemaa ja villieläimiä. Tähän mennessä olen nähnyt paljon peuroja, kettuja ja jäniksiä ja yhden sudenkin.

Suurta huolta aiheutti vähän aikaa sitten se, että yksi Alisonin kissoista oli kadoksissa kolme päivää.

– Pelkäsin hirveästi, että se on joutunut jonkin villieläimen ruoaksi. Helpotus oli suuri, kun kissa tuli lopulta ehjänä kotiin.

Puuttuva pala

Taloonsa Alison Scrivens kaavailee suurta remonttia.

– Katto on lähivuosina uusittu ja rakennuksen runko on hyvässä kunnossa, mutta keittiö pitää uudistaa ja putkiremonttikin on tehtävä ja paljon muuta. Ajattelen, että vuoden tai kahden kuluttua kaikki korjaustyöt pitäisi olla tehtynä, Alison pohtii.

Toinen suuri projekti on suomen kielen oppiminen.

– Se on vielä puuttuva pala muuten täydellisessä paketissa. Suomenkielisen tekstin lukeminen sujuu jo jollakin tavalla, mutta puhuminen ja kuullun ymmärtäminen on vaikeaa. Aion kuitenkin oppia kielen, ja siinä suomalainen poikaystäväni on suureksi avuksi.

Seuraava haaste on työpaikan saaminen.

– Toistaiseksi teen vielä etätyötä englantilaisen yrityksen palveluksessa. Olen toiminut sosiaalityöntekijänä ja hoidin pitkään äitiäni sen jälkeen, kun hän sai aivoinfarktin. Ehkä hoitajan työ sopisi minulle. Voiko Suomessa opiskella hoitajaksi englannin kielellä? Alison kysyy.

Järviä ja jääkiekkoa

Alison Scrivens on matkustellut paljon ja asunut esimerkiksi Yhdysvalloissa useita vuosia.

– Amerikkalaiset ja suomalaiset ovat paljolti samanlaisia, ja viihdyn molempien seurassa. Yhdysvalloissa asuin Michiganissa, joka tietyllä tavalla muistuttaa Suomea. Michiganissakin on järviä ja myös siellä pelataan jääkiekkoa, Alison pohtii.

Suomalaisia Alison pitää mukavimpina ihmisinä, joita on matkustellessaan tavannut.

– Matkussa olen tutustunut naapureihini ja kokenut itseni tervetulleeksi kyläyhteisöön.

Alison miettii, onko kaukaisilla sukujuurilla tekemistä sen kanssa, että Suomi tuntuu niin luonnolliselta paikalta asua ja elää.

– Sukututkimuksesta ilmeni, että isälläni on suomalaisia esi-isiä. Ehkä siksi päädyin juuri tänne.