JUTUT Jokioinen

Ennen Jaakko Vehmas teki puusepäntuotteita, nyt mies tuo valoa kaamokseen

Jaakko Vehmas jätti yrittäjyyden taakseen ja alkoi valaista synkkää loppuvuotta.
Jaakko Vehmas tuo valoa synkkään loppuvuoteen Jokioisilla.
Jaakko Vehmas tuo valoa synkkään loppuvuoteen Jokioisilla.

Oikea osoite on helppo löytää joulukuisessa iltahämärässäkin Jokioisten maaseudulla. Jaakko Vehmaksen taloa ja pihapiiriä valaisevat useat valoteokset.

– Aiemmin valmistin yritykseni puitteissa puusepäntuotteita kuten pihakeinuja, aitoja ja huvimajoja. Vähäisissä määrin teen puutöitä vieläkin, mutta lähinnä harrastuksen vuoksi, Vehmas kertoo.

Valoisaa ajankulua

Valoteoksista Jaakko Vehmas kiinnostui, koska niistä saa hyvännäköisiä.

– Jotakin tekemistä piti saada tilalle sen jälkeen, kun jäin yritystoiminnasta eläkkeelle. Mikään bisnes tämä valojuttu ei olekaan ollut missään vaiheessa, vaan ajankulua itselleni, Vehmas toteaa.

Valojutuissaan Vehmas yhdistelee uutta ja vanhaa, esimerkiksi entisajan maataloudesta tuttuja esineitä ledvaloihin. Portin pielessä loistaa heinäharavan pyörän taustakseen saanut valosarja.

– Vanhoja rattaanpyöriä olen myös hyödyntänyt ja sommitellut lamppuja välillä aitaverkkoonkin. Harmillista vain on se, ettei näitä pyöriä tahdo enää mistään löytää. Siitä syystä olen tehnyt itse rattaanpyörän näköisiä kehikoita, mutta ei se samaa asiaa aja.

Yhdessä pyörässä saattaa olla 800 ledlamppua.

– Ledit ovat siitäkin hyviä, etteivät ne vie paljon virtaa.

Huomiota herättävää

Bisnestä Vehmas ei ole valosommitelmillaan tehnyt, joskin jokunen ihminen on tilauksen tehnytkin.

– Kyllähän nämä näkyvät ja herättävät siten huomiota.

Huomiota herättivät Vehmaksen yrittäjäaikana kovastikin 10-tien varressa olleet huvimajat ja muut puusepän tuotteet.

– Tienvarsi oli hyvä kauppapaikka, ja aina ihmettelen sitä, miksi muut yrittäjät eivät sitä hyödynnä. Keväisin kun vein sinne vaikkapa keinuja, ihmiset alkoivat poiketa. Yksinkertaista ja ilmaista markkinointia.

Vehmas kertoo, että tienvarsikuvio toi varsinkin vähän ja paljonkin kauempana asuvia asiakkaita. Paikalliset osasivat tulla miehen firmaan muutenkin.

– Hämmästyttävää oli se, että koskaan ei tapahtunut mitään ilkivaltaa. Mitään ei varastettu eikä edes rikottu.

Puutöistä kun puhutaan, Vehmas sanoo, ettei niistä ihan irti pääse.

– Yritystoiminnan lopetin viitisen vuotta sitten, mutta vieläkin tulee yhteydenottoja. Kahdenkymmenenviiden vuoden aikana ehti kuitenkin kertyä iso määrä asiakkaita.

Puutyöpuolella Vehmas tekee tätä nykyä tuulimyllyjä, joiden päällä istuu valokuvien pohjalta tehtyjä koira-, kissa- ja kukkohahmoja. Tätä harrastusta Vehmas kutsuu jäähdyttelyksi.