JUTUT Forssa

Ennin ja Markon tytär sai harvinaisen nimen – Sofielilla ei ole montaa kaimaa

Ristiäiset tai nimiäiset ovat lapsen ensimmäinen juhla.
Enni Suojoen ja Marko Sarkakallion Sofiel-tyttärellä ei ole montaa kaimaa.

Enni Suojoen ja Marko Sarkakallion 18. lokakuuta syntynyt tytär sai nimekseen Sofiel Mendi Josefina.

– Halusin tytölle erilaisen nimen, joka ei kuitenkaan olisi liian vaikea. Katselin netistä harvinaisempia nimiä, joista Sofiel viehätti eniten, Enni Suojoki kertoo.

– En halunnut antaa lapselleni tavallista nimeä. Itsellänikin on aina ollut paljon kaimoja, Marko Sarkakallio jatkaa.

Sofielilla ei aivan heti tule kaimaa vastaan, sillä Väestörekisterikeskuksen ylläpitämän nimipalvelun mukaan Sofiel on Suomessa hyvin harvinainen nimi. Nimen on vuosien 2010–2019 aikana saanut toistaiseksi 29 lasta, ja sitä aiemmin vuosien 1980 ja 1999 välillä alle 10 henkilöä.

Marko Sarkakallio selvitti internet-lähteestä, että Sofiel juontaa juurensa kreikkalaisperäisestä Sofia-nimestä, joka merkitsee viisautta. Lisäksi kansainväliset lähteet ehdottavat alkuperän viittaavan hepreankieliseen Zophiel-nimeen, joka tarkoittaa erityistä luonnon ja karman enkeliä.

Vaikea valinta

Aluksi Sofielista piti tulla ensimmäiseltä nimeltään Mendi.

– Sen nimen kuulimme, kun katselin mökillä kännykästä Valioliigaa, jossa oli sukunimeltään Mendy-niminen pelaaja, Marko muistelee.

– Minusta se kuulosti hyvältä etunimeltä tytölle, tosin suomalaisittain i-kirjaimella, Enni jatkaa.

Enni ja Marko pähkäilivät nimivalintaa pitkään.

– Päätös meni ihan viime tinkaan, kun emme meinanneet päästä yhteisymmärrykseen. Pappi lopulta muistutti, että lomake nimen ilmoittamisesta väestötietojärjestelmään pitäisi palauttaa. Lopulta kun olin lähdössä viemään lomaketta seurakuntatalolle, niin palasin ulko-ovelta takaisin ja muutin Mendin Sofieliksi ensimmäisen nimen paikalle. Jotenkin se vaan tuntui oikealta.

– Olin töissä, kun Enni laittoi viestin asiasta. Ajattelin, että se on sitten siinä. Lisäksi Sofiel sopii oikein hyvin yhteen aiemmasta liitostani olevan 11-vuotiaan Serafia-tyttäreni nimen kanssa.

Kuusi kummia

Sofiel Mendi Josefinan kastejuhlaa vietettiin 9. joulukuuta Markon vanhempien kotona Forssan Talsoilassa. Tytölle valikoitui yhteensä kuusi kummia.

– Minun paras ystäväni, jonka kanssa olemme tunteneet kuusivuotiaista, Markon sisko ja hänen miehensä, minun siskoni ja toisen puoliso, Enni kertoo.

Sofiel kastettiin perinteikkäässä kastemekossa.

– Samassa kastemekossa on kastettu minut, kaksi siskoani ja siskoni lapset aikoinaan.

Sofiel Mendi Josefina Sarkakalliolla on myös sen verran uniikki sukunimi, ettei tytöllä tule koskaan täysnimikaimaa vastaan. Väestörekisterikeskuksen sukunimitilaston mukaan Sarkakallioita on yhteensä 12.

– Sarkakallio on suojattu sukunimi, eikä nimeä kanna kuin omat sukulaiseni, Marko kertoo.

Uuden nimilain myötä myös Enni Suojoki saisi halutessaan vaihtaa sukunimensä avopuolisonsa nimeksi.

– En ole ajatellut sitä. Minua ei häiritse, vaikka tytöllä on eri nimi. Samaa perhettä me silti olemme, Enni toteaa.

 

Lue myös: Nimilaki uudistui – Lapselle neljä etunimeä tai yhdistelmäsukunimi