JUTUT Ypäjä

Entinen kunnanjohtaja Harri Juva: Ypäjän itsenäisyys on uhattuna

Entinen kunnanjohtaja Harri Juva pitää Ypäjän tilannetta synkkänä.
Harri Juva ei ole kaivannut kunnanjohtajan työhönsä, vaikka siinä hyvin viihtyikin.  Päätöksenteko on liukunut suurelta osin vaimolle. Jos olen kiltisti pääsen joskus Lappiin hiihtämään, Juva kertoo.
Harri Juva ei ole kaivannut kunnanjohtajan työhönsä, vaikka siinä hyvin viihtyikin.  Päätöksenteko on liukunut suurelta osin vaimolle. Jos olen kiltisti pääsen joskus Lappiin hiihtämään, Juva kertoo.

Lievestuoreella syntynyt Harri Juva vietti lapsuutensa Sauvossa, opiskeli levyseppähitsausta, haki yleissivistystä Alkio-opistosta toimi YK:n rauhanturvatehtävissä Kyproksella ja sittemmin Keskustanuorten toiminnanjohtajana Hämeenlinnassa ja Turussa.

– Avioiduttuani Ritvan kanssa muutimme Loimaalle, josta vaimo sai opettajan paikan. Itse opiskelin mm. kunnallispolitiikkaa Tampereen yliopistossa. Kahtena kesänä olin Sauvon kunnansihteeri-sosiaalisihteerin sijaisena ja myöhemmin menin kyselemään kesätöitä tai harjoittelupaikkaa Loimaan vastavalitulta Kaupunginjohtaja Risto Nikkilältä. Tulin kuulemma kuin tilauksesta, sillä joku piti saada avuksi, kun kaupunginsihteerin virkaa ei voitu täyttää kaupunginjohtajan vaalista tehdyn valituksen vuoksi, Juva kertoo

Puolentoista Loimaan vuoden jälkeen Juva aloitti työnsä Ypäjän kunnansihteerinä vuonna 1974. Kunnanjohtajana hän toimi vuodet 1985–2002.

Rakentamisen aikaa

Kun Harri Juva aloitti virkamiesuransa Ypäjällä, kunnan taloustilanne oli tiukka.

– Rahaa ei ollut, ja mietimme kunnanjohtajan kanssa koko ajan, mikä lasku maksetaan ja mikä siirretään. Suuri apu tuli jälkijättöisen kantokykyluokituksen muutosten myötä. Ypäjä kuului vastoin kaikkia tunnuslukuja kuudenteen kantokykyluokkaan. Muutaman vuoden jälkeen olimme toisessa kantokykyluokassa ja valtionavut ja -osuudet kasvoivat ratkaisevasti, Juva muistelee.

80 ja 90-luku olivat rakentamisen aikaa.

– Ypäjälle nousi terveyskeskuksen vuodeosasto, joka nykyisin on nimeltään palvelukeskus. Koulurakennuksia korjailtiin, erityisesti yläasteen peruskorjaus oli useampivuotinen urakka. Kirjaston tilat saatettiin nykyaikaan, ja vuokrarivitaloja rakennettiin. Lisäksi kunta oli mukana lähes jokaisessa rivitalohankkeessa merkitsemällä ainakin yhden osakkeen.

Uusi päiväkoti keskustajohtoisessa kunnassa aiheutti silloin vielä vähän ihmetystä.

– Keskustahan oli enemmän kotihoidon kannalla. Päiväkoti oli neliöhinnaltaan kunnan kallein investointi siksi, että alakertaan rakennettiin, osittain valtion painostuksesta, kriisiajan johtokeskus pommin kestävine seinineen.

Ratkaisuja saunassa

Harri Juva sanoo yhteistyön viiden Forssan seudun kunnan kesken toimineen hyvin.

– Jos meillä oli erimielisyyksiä, pidimme Forssassa palaverin, missä asiat puhuttiin halki viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kesken. Jos se ei auttanut, turvauduimme viimeiseen, hyväksi havaittuun keinoon ja menimme saunaan. Forssan kaupungintalon saunassa neuvoteltiinkin lukuisista yhteistoimintasopimuksista. Kaupunginsihteeri Leo Leppänen taitavana hallintomiehenä kirjoitti neuvotteluista sopimukset, jotka piti tarkkaan lukea, sillä Leppäsellä oli tapana lisätä sopimusteksteihin Forssan kaupunkia suosivia sivulauseita. Useimmiten ne poistettiin, eikä Leo siitä suuttunut, Juva kertoo.

Vielä 70-luvun alkupuolella Ypäjällä oli yhteistoimintaa enemmän Loimaan suuntaan kuin Forssan.

– Painopisteen siirtyminen Forssan suuntaan johtunee siitä, että 1972 kansanterveyslainvoimaan tullessa Ypäjä liittyi Lounais-Hämeen kansanterveystyön kuntainliittoon. Sen päätöksen seurauksena vuosien mittaan lähes kaikki yhteistoiminta suuntautui Forssaan ja Hämeenlinnaan.

Seiniä ei pidä myydä

Kun Harri Juva jäi eläkkeelle, Ypäjä oli koko lailla velaton. Juvalla on näkemys siitä, mitä ei ainakaan pitäisi tehdä heikentyneen taloustilanteen korjaamiseksi.

– Veroprosentin ja kiinteistöveron korottamisella saadaan kuntalaiset vihaisiksi, mutta pysyvää parannusta talouteen näillä keinoilla ei tule. Tammelassa sijaitsevan virkistysalueemme Caissaniemen myyminen tai myymättömyys ei myöskään taloutta pelasta. Myyntitulot lämmittävät yhtä paljon kuin pissa talvipakkasella pikkupojan sukassa. Jos 12000 euron vuotuiset käyttökulut kaatavat kunnan, niin antaa mennä vaan. Tämä aika on mahdollisimman huono kiinteistöjen myyntiin, Juva sanoo.

Juvan aikana Keskusta oli kunnassa suurin puolue ja on vieläkin

– Sitten tapahtui vallankaappaus, kun kokoomus liittoutui muiden puolueiden kanssa. Nyt Kokoomuksella on lähes kaikki tärkeimmät puheenjohtajien paikat. Muut luottamusmiespaikat on täytetty uusilla henkilöillä, joilla kunnallista kokemusta ei ole juuri nimeksikään. He ovat kuin oppisopimuskoulutuksessa ilman kunnollista ohjausta. Ongelmallisena pidän myös sitä, että samaan aikaan luottamushenkilövajeen kanssa kunnanjohtaja on vaihtunut vähän väliä.

Optimismi koetuksella

Harri Juva sanoo aina olleensa optimisti, mutta nykyinen, valtiollinenkin meno koettelee uskoa tulevaisuuteen.

– Valtion ja kuntien yhteisten tehtävien kustannusten jako on olennaisesti vääristynyt kuntien tappioksi. Kovin suurta parannusta tuskin tulee. Valtiolta pitää löytyä rahaa teiden kunnostukseen, hoitajien ja poliisien palkkaukseen. Kaikki mahdollisen soten tuomat kulut eivät vieläkään ole tiedossa, Juva toteaa.

Juva pitääkin uusia kuntaliitoksia todennäköisinä – myös Ypäjän osalta.

– Jos kunnan taloutta ei saada edes siedettävälle tasolle, pitäisi toteuttaa mahdollisimman pian kuntaliitos Forssaan tai Loimaalle ennen kuin ministeriön virkamiehen sen sanelevat. Vaikka en haluaisikaan nykypäättäjiä neuvoa, voisin ainakin kertoa, miten ennen on toimittu, ettei yritettäisi keksiä pyörää uudestaan, kuten viime vuosina on muutaman kerran tehty. Yksi puhelinsoitto voisi selkeyttää asioita, mutta miten se onkin niin vaikeaa, ettei voi kysyä.

Outo kokemus

Nykyisin Harri Juva toteaa toimivansa omakotitalon palkattomana talonmiehenä.

– Pidän siitä työstä, sillä vaimo osaa sopivassa paikassa kehua joskus jopa käteväksi. Aikaa vietämme paljon myös Raumalla, missä käymme tapaamassa kolmea lastamme ja seitsemää lastenlasta, Juva kertoo.