JUTUT Forssa

Entinen opettaja Mohammed opiskelee rekkakuskiksi FAI:ssa – Harjoittelupaikan löytäminen ollut kiven alla

Entinen opettaja Mohammed Al-Saedi haluaa rekkakuskiksi. Harjoittelupaikan löytäminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.
Mohammed Al-Saedi toivoo valmistuttuaan löytävänsä työtä yhdistelmäajoneuvonkuljettajana.
Mohammed Al-Saedi toivoo valmistuttuaan löytävänsä työtä yhdistelmäajoneuvonkuljettajana.

Irakilaistaustainen Mohammed Al-Saedi saapui Suomeen puolisonsa Inas Alsaryn kanssa vuonna 2015. Aluksi Forssaan tullut pariskunta muutti Hämeenlinnaan, kun Alsary aloitti siellä rakennusinsinöörin opinnot.

Al-Saedi on alkuperäiseltä ammatiltaan opettaja. Nyt hän opiskelee kolmatta vuotta yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi Forssan ammatti-instituutissa.

– Pidän tästä alasta ja valmistuttuani toivon saavani koulutustani vastaavan työpaikan. Suomen kieltä olen opiskellut täällä ollessani koko ajan, mutta lisäksi opiskelen nyt autoalan ammattikieltä ja sanontoja, Al-Saedi kertoo.

Al-Saedin haaveena on opintojen jälkeen päästä rekkakuskiksi kuljetusalan yritykseen. Forssan ammatti-instituutissa hän on suorittanut jo C-kortin ja opiskelee parhaillaan CE-korttia.

– Olen rauhallinen kuljettaja ja koen koko ajan oppivani lisää tästä alasta. Opettajat Tero Nieminen ja Katja Mäkinen ovat tukeneet minua todella paljon.

Ennakkoluuloja

Mohammed Al-Saedi hakee nyt harjoittelupaikkaa. Hän on lähettänyt lukuisia työhakemuksia kuljetusalan yrityksiin.

– Yhteenkään hakemukseen en ole saanut vastausta, Al-Saedi toteaa.

Autoalan opettaja Tero Nieminen pohtii, että sähköisten työhakemusten sijasta olisi parempi kävellä suoraan yrityksiin kysymään töitä.

– Työnantajan edustajan tapaaminen nokakkain voisi hälventää ennakkoluuloja. Mohammed on kuitenkin hyvin motivoitunut opiskelija, jonka varasto- ja työkoneharjoittelut ovat jo sujuneet hienosti. Tiukan paikan tullen työharjoittelu voidaan järjestää koulullakin, mutta se on vähän keinotekoista, Nieminen sanoo.

Työpaikkoja riittää

Tälläkin hetkellä koko maassa on avoinna toistasataa yhdistelmäajoneuvonkuljettajan paikkaa.

– Kantasuomalaisille opiskelijoille harjoittelupaikkoja on löytynyt helposti. Forssan ammatti-instituutissa autoala on aina ollut suhteellisen suosittu ja nyt jopa suosituin, Tero Nieminen kertoo.

Pääosin opiskelijat valmistuvat yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi.

– Työllisyysnäkymät ovat alalla hyvät, ja myös paikalliset yrittäjät työllistävät. Tuntuu siltä, että meihin myös otetaan aiempaa enemmän yhteyttä.

Opiskelijoissa on nykyisin myös naisia.

– Ehkä se kertoo alan arvostuksen lisääntymisestä. Toisaalta käytännön työ on fyysisesti kevyempää kuin ennen.

Luetuimmat