JUTUT Somero

Erektio-ongelmista jalkojen terveyteen – Somerolla paneudutaan laajasti alapään asioihin

Alapään teemapäivänä puhutaan mm. limakalvojen kuivuudesta ja erektio-ongelmista, mutta alapäähän kuuluvat myös jalat.
Hyvinvointialan yrittäjät Tanja Niskanen (vas.), Anu Lankinen ja Erja Suonpää kertovat alapään teemapäivän herättäneen huomioita jo ennakkoon.
Hyvinvointialan yrittäjät Tanja Niskanen (vas.), Anu Lankinen ja Erja Suonpää kertovat alapään teemapäivän herättäneen huomioita jo ennakkoon.

Somerolaiset hyvinvointialan yrittäjät, koulutetut hierojat Erja Suonpää ja Anu Lankinen sekä personal trainer Tanja Niskanen ovat kehittäneet kiinnostavan nimen omaavan tapahtuman. Alapään teemapäivä järjestetään ensi kuussa.

– Kai se oli minun ideani, päässä kun liikkuu kaikenlaisia suunnitelmia, Suonpää toteaa.

Alapään teemapäivä on jo herättänyt huomiota yrittäjien asiakkaiden keskuudessa.

– Kun päivän ohjelmassa paneudutaan mm. lantiopohjan lihaksiin, limakalvojen kuivuuteen, eturauhasvaivoihin ja erektio-ongelmiin, yksi asiakas tiedusteli, että saako siellä paikan päällä apua ongelmiin. Toinen totesi luennoimaan tulevan Matti Melasen nimen osuvaksi tällaiseen tapahtumaan.

Niskanen kertoo kolmikon pyytäneen yleisöltä etukäteen kysymyksiä luennoitsijoille.

– Jotkut päivän aiheista saattavat olla sellaisia, ettei moni niistä kehtaa paikan päällä ihmisjoukossa kysellä.

Asiakaskunta nuorenee

Tapahtuman nimi on kokonaisuudessaan Alapään teemapäivä Lantiosta lattiaan.

– Herättelemme teemalla, sillä tämä koskee kaikkia ja kaikenikäisiä, Tanja Niskanen sanoo.

– Esimerkiksi omassa työssäni myös parisuhde ja perhe tulevat esiin asiakkaiden kautta. Työ ja muu arki voivat olla esteenä sille, että aikaa yhteiselle liikunnan harrastamiselle on vaikea järjestää, ja siitä saattaa aiheutua ongelmia. Toisaalta usein käy niin, että kun toinen aloittaa liikunnan, puoliso huomaa tämän voivan hyvin, ja ryhtyy sitten itsekin liikkumaan.

Erja Suonpää toteaa ihmisen kokonaisuudeksi, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Jos jollakin osa-alueella kuten jaloissa mättää, se vaikuttaa koko kroppaan. Jalkaongelmat ja askeltamisvirheet ovat nykyisin yleisiä, ja sitten niitä pyritään korjaamaan pohjallisilla, vaikka tärkeää olisi jumpata jalat kuntoon.

Anu Lankinen katsoo liikkumisen olevan nykyään erilaista kuin ennen.

– Mikäli nyt liikutaan ollenkaan. Jalkoja pitäisi käyttää, sillä muuten lihakset surkastuvat ja tulee ongelmia. Neljä tuntia liikuntaa viikossa ei riitä eikä se, että treenataan tunti täysillä ja mennään sitten sohvalle. Pienillä jutuilla voi tehdä paljon itsensä hyväksi, esimerkiksi kannattaa aina käyttää portaita eikä hissiä, jättää auto parkkiin vähän kauemmas eikä oven viereen ja venytellä useita kertoja päivän aikana.

Erja Suonpää sanoo hierojan asiakaskunnan nuorenevan koko ajan.

– Kännykkä on yksi merkittävä lihasjännitysten aiheuttaja. Kaiken kaikkiaan lihashuolto on tosi tärkeää, liikut tai et liiku.

Lankinen ja Niskanen toteavat nuorten myös harrastavan liikuntaa liian yksipuolisesti.

– Moni nuori harrastaa vain yhtä lajia.

Alapään teemapäivässä fysioterapeutti Anu Parantainen luennoi seksuaaliterveydestä ja fysioterapeutti Matti Melanen paljasjalkailusta, liikkeestä ja askelluksesta. Oheisohjelmaan kuuluvat tankotanssi- ja twerkkausesitykset. Twerkkauksesta on myös workshop, johon kaikki voivat osallistua. Lisäksi paikalla on kymmeniä näytteilleasettajia.

Alapään teemapäivä Lantiosta lattiaan Kiiruun koululla la 9.11. klo 11.30–17.

Luetuimmat