JUTUT

FoPS-kasvatti Samu Suomisen tavoitteena Liiga

21-vuotias jääkiekkoilija Samu Suominen on kokenut ikäisekseen poikkeuksellisen paljon. Matka alkoi vuonna 2011, kun Forssassa syntynyt Suominen päätti ottaa seuraavan askeleen jääkiekkourallaan ja jätti Forssan taakseen vasta 15-vuotiaana.

Uusi koti löytyi Oulusta.

– Lähdin Ouluun, koska halusin päästä isomman urapolun varrelle. Valmennus ja resurssit olivat Oulun Kärpissä parempia kuin Forssassa, Suominen selittää.

Kärppien junioreissa oli silloin käynnissä harvinaisen kova kilpailu.

– Samassa joukkueessa pelasi Puljujärven Jesseä, Ahon Sebastiania ja Saarijärven Viliä, joten kilpailutilanne oli melkoinen.

Suominen muutti Ouluun aivan yksin. Kärpät tarjosi Suomiselle, Puljujärvelle ja kumppaneille omat huoneistot, mutta kaikki majoittuivat samassa rakennuksessa.

– Opin Oulussa elämän kannalta paljon asioita, ja peliuran kannalta oli hyvä, että pääsin niin sanotusti isompiin kaukaloihin ja kilpailu oli kovempaa, Suominen pohtii.

Yhdysvaltoja ristiin rastiin

Suominen pelasi Kärppien juniorijoukkueissa kaksi kautta, kunnes tuli mahdollisuus lähteä valloittamaan Pohjois-Amerikkaa. Suominen muutti rapakon toiselle puolelle siis vain 17-vuotiaana ja jälleen ilman omaa perhettään. Amerikassa Suominen viihtyi kauemmin kuin Oulussa.

– Kaikki kolme vuotta asuin sijaisperheissä, joihin oli vähän niin kuin pakko mennä. Kaksi ensimmäistä vuotta opiskelin jenkkiläisessä high schoolissa (vastaa Suomen toisen asteen oppilaitosta, toim. huom.) ja valmistuin Des Moinesin Valley High Schoolista, joka sijaitsee Iowassa, Suominen kertoo.

Kolmen vuoden aikana Suominen ehti pelaamaan neljässä eri joukkueessa, jotka kaikki sijaitsivat eri osavaltiossa; California Titans (NAPHL 18U), Iowa AAA Elite (ECEL U18), Austin Bruins (NAHL) ja Lone Star Brahmas (NAHL).

– Kokemukset kolmen vuoden ajalta olivat hienoja. Tuli opittua peliä ja lajin raaka puoli, kun pelaajamassaa oli joukkueissa niin paljon, että jokaisen pelaajan pystyi korvaamaan mikä tahansa ilta joku muu pelaaja.

Suominen vakuuttui myös pelin tasosta.

– Liigana NAHL (North American Hockey League) oli tosi kova. Taso on aika lähellä Mestistä, mutta ilman kokeneita pelaajia mitä Mestiksessä on, Suominen toteaa.

Mukavimpana paikkana Suominen piti Iowaa, joka sijaitsee Yhdysvaltojen keskiosissa.

– Iowassa sijaisperhe oli niin avulias kaikessa ja itsellä oli tosi kotoisa olo koko ajan.

Kauden ensimmäinen pokaali voitettu

Vuonna 2016 Suominen oli ikänsä puolesta vielä vuoden verran pelikelpoinen NAHL:ssä, mutta Suominen ajatteli kokeilla jälleen jotain uutta. Tällä kertaa lentokoneen nokka osoitti kohti Turkua, josta uusi pelipaikka löytyi Mestiksen ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Tuton riveistä.

– Tuli vain sellainen fiilis, että jenkkipolku oli ainakin toistaiseksi nähty ja halusin tulla Suomeen katsomaan mitä täällä on tarjottavana.

Viime kaudella Suominen pelasi Tutossa 47 ottelua tehoin 5+13. Ennen Amerikan vuosia Suominen olisi todennäköisesti ollut pettynyt kyseiseen pistesaldoon, mutta kolme vuotta Yhdysvalloissa muuttivat ja kasvattivat Suomista niin pelaajana kuin ihmisenä.

– Vuodet toivat kokemusta ja kehityin puolustamaan. Aikaisemmin minulla oli aina vapaat kädet hyökätä, mutta siellä pakotettiin ja opetettiin myös puolustamaan. Ennen Yhdysvaltoihin muuttoa olin selvästi hyökkäävä pakki, mutta nykyään pelini keskittyy enemmän puolustamiseen, Suominen myöntää.

Tällä kaudella Suominen ja Tuto ovat ehtineet jo juhlia uudelleen elvytetyn jääkiekon voittoa Suomen Cupissa, jossa FPS jäi toiselle kierrokselle. Suomisen tavoitteet ovat muutenkin korkealla niin seuralla kuin myös Suomisella.

– Joukkueen tavoite on selkeästi Mestiksen mestaruus ja omana tavoitteena on ottaa pelipaikka joukkueesta. Isommalla tähtäimellä haluan nousta Liigaan ja sitten sitä kautta ylöspäin. Katsotaan mihin rahkeet riittää, Suominen päättää.