JUTUT Forssa

Forssa Pig Savessa annetaan rakkautta ja myötätuntoa teuraseläimille – ”Ei ole rekkakuskien tai teurastamotyöntekijöiden syy, että eläinten eri ruumiinosille on kysyntää”

Forssa Pig Save pyrkii edistämään veganismia ja ruohonjuuritason aktivismia väkivallattomalla ja rakkauspohjaisella toiminnalla.
Aktivistit pyytävät rekkoja pysähtymään kyltein. Kuva on otettu Forssassa tammikuussa järjestetyssä vigilissä.

Forssa Pig Save järjestää tulevana perjantaina rauhanomaisen mielenilmauksen HKScanin Forssan tuotantolaitoksen läheisyydessä.

“Vigil on väkivallaton, rakkauspohjainen demonstraatio teurastamon ulkopuolella. Haluamme olla lähellä eläimiä heidän viimeisellä hetkellään. Haluamme osoittaa heille tukea, rakkautta ja myötätuntoa, jota he ansaitsevat”, ryhmä kirjoittaa Facebookin tapahtumakutsussa.

Pääkaupunkiseudulla asuva eläinoikeusaktivisti Benjamin Blomstedt kertoo, että Forssa Pig Save on osa Save Movement Suomi -järjestöä, joka puolestaan kuuluu vuonna 2010 Kanadassa perustettuun kansainväliseen The Save Movement -verkostoon.

– Forssa Pig Save perustettiin joulukuussa 2018, kun haluttiin saada oma jaosto keskittymään Forssan älyttömän suureen sikateurastamoon ja tuomaan siellä kuolleiden possujen tarinaa esiin, Benjamin Blomstedt kertoo.

Ei syyllistämistä

Vigileissä aktivistit seisovat teurastamon porttien ulkopuolella ja pyytävät rauhanomaisesti rekkoja pysähtymään, voidakseen hyvästellä eläimet muutaman minuutin ajan.

The Save Movement uskoo rakkaudelliseen vaikuttamiseen. Blomstedt tähdentää, että toimijat eivät ole paikalla syyllistämässä tai aiheuttamassa harmia.

– Ei ole rekkakuskien tai teurastamotyöntekijöiden syy, että eläinten eri ruumiinosille on kysyntää. He tekevät ainoastaan työtä, jonka jatkuvuudesta vastaavat kuluttajat.

Toiminnallaan aktivistit pyrkivät vaikuttamaan juuri kuluttajiin.

– Miljoonan possun kuolema on vain statistiikkaa ja unohtuu helposti, mutta kun olemme paikan päällä ja nostamme possut esiin yksilötasolla, tilanne on toinen. Kun näet ystäväsi seisovan teurastamon ulkopuolella Facebookin livevideossa hyvästelemässä pelonsekavaa possua, pekonipaketin ostaminen seuraavalla kauppareissulla ei tunnukaan enää niin houkuttelevalta.

Viimeinen kohtaaminen

15-vuotias aktivisti Matilda Sihvola on puhunut mediassa veganismin puolesta.

Forssassa on järjestetty aiemmin kaksi vigiliä, joista jälkimmäinen Forssa Pig Saven alla tammikuun alussa.

– Paikalla meitä oli noin tusinan verran. Moni rekkakuski pysähtyi ja pääsimme katsomaan kyydissä olevia eläimiä. Mieleen painui erityisesti eräs kuski, joka kertaalleen pysähtyi, ehti käydä hakemassa lisää eläimiä ja tuli takaisin, kun olimme juuri lähdössä pois. Hän pysähtyi itse ja huikkasi meille, että voidaan käydä vielä viimeiset eläimet hyvästelemässä.

Teuraaksi matkalla olevien eläinten kohtaaminen on aktivisteille tunteikasta.

– Se on rankkaa, kun tiedät, että silmästä silmään kohdattu eläin on tapettu vuorokauden kuluessa kohtaamisesta, vieläpä ilman hyvää perustelua.

Teurastamot ovat suhtautuneet Blomstedtin mukaan toimintaan yllättävän hyvin.

– Olemme paikalla eläinten takia, emmekä häiriköi, roskaa tai mekkaloi. Myös poliisille teemme aina ilmoituksen ja heille toiminta on jo tuttua.

Äänettömän ääni

Seuraava vigil järjestetään perjantaina 8. helmikuuta. Aktivistit kokoontuvat Forssan ABC-asemalla klo 15.50, josta he suuntaavat yhdessä teurastamolle.

– Tapahtumat ovat avoimia kaikille ja toivommekin, että paikalle tulee vegaanien lisäksi niin kasvissyöjiä kuin sekasyöjiäkin, aina vannoutuneisiin lihansyöjiin asti.

Blomstedt on osallistunut noin kymmeneen vigiliin.

– Minusta on tärkeää olla eläinten äänenä, koska mikäli opetamme lapsille pienestä pitäen, että kaikkea elämää tulee kunnioittaa ja kohdella kuin omaa, varsinkin kaikkein viattomimpien eli eläinten, kukaan lapsi ei kasva aikuiseksi, joka toivoisi pahaa toiselle ihmisellekään, Blomstedt uskoo.