JUTUT

Forssalainen lastenkirjailija tuntee kohdeyleisönsä

Forssalaiselta Elisa Niemiseltä ilmestyy jo toinen lastenromaani, vaikka ensimmäinenkin näki päivänvalon vasta viime elokuussa. Seikkailukirjojen keskiössä ovat kymmenvuotiaat kaksoset Lotta ja Leevi Torvinen, jotka matkustelevat asuntoautolla vanhempiensa ja pappansa kanssa.

– Ensimmäisessä teoksessani Lotta Torvinen ja salaperäisen käärön arvoitus perhe viettää kesäpäiviä leirintäalueella. Kirjasarjan toisessa osassa Torviset suuntaavat risteilylle, Nieminen kertoo.

Kolmannen reissunsa Torviset tekevät Lappiin.

– Tämän kolmannen osankin olen kirjoittanut jo aika pitkälle, mutta kyllä tässä vielä riittää tekemistä. Avoinna on, kuinka monta osaa kirjasarja tulee käsittämään, mutta jonnekin viiden ja viidentoista välille se asettuu.

Orivedeltä kohti unelmaa

Elisa Nieminen haaveili jo lapsena kirjailijan urasta.

– Unelma lähti toteutumaan, kun osallistuin kolme vuotta sitten Oriveden Opiston kirjailijakurssille. Opettajana siellä oli Harri István Mäki, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Kun olin kirjoittamassa ensimmäistä Lotta-kirjaani, otin yhteyttä Harriin ja kysyin, suostuisiko hän kuvittamaan tarinan. Olin iloisesti yllättynyt siitä, että hän kiinnostui projektista, Nieminen muistelee.

Kustantajaksi Nieminen löysi keskisuuren, asemansa vakiinnuttaneen kustantamo Myllylahden.

– Kustannussopimuksen saaminen oli uskomattoman upeaa, sillä vain hyvin marginaalinen osa kustantajille lähetettävistä käsikirjoituksista päätyy kirjoiksi. Huippujuttu oli, että sain kirjasarjani kuvittajaksi Harrin, koska hänellä on jo pitkä kokemus alasta.

Nieminen kertoo kustannusprosessin opettaneen paljon kärsivällisyyttä.

– Odottamista riittää. Ensimmäisen kirjani osalta sopimuksen allekirjoittamisesta kirjan ilmestymiseen kului vuosi.

Päätoimisuus tähtäimessä

Lastenkirjojen kirjoittaminen oli Elisa Niemiselle luonteva valinta.

– Toimin esikoulussa lastenhoitajana ja itselläni on 8- ja 6-vuotiaat lapset. Tunnen kohdeyleisöni ja tiedän, mikä heitä kiinnostaa, sillä olen sekä työssäni että kotona lukenut lapsille niin paljon kirjoja, Nieminen kertoo.

Torvisen perheen tarinoissa Nieminen sekoittaa sopivassa suhteessa jännitystä ja huumoria.

– Aluksi minulla on vain löyhä juoni, ja tarinat kehittyvätkin kirjoittamisen myötä. Välillä itseänikin jännittää, kun mietin, mitä seuraavaksi mahtaa tapahtua.

Lotta-kirjojen ohessa Nieminen kirjoittaa nyt myös nuortenromaania, joka alkaa olla loppusuoralla.

– Päähenkilö on kuusitoistavuotias tyttö. Välillä ihmettelin, miten osaan mennä siihen maailmaan, mutta löysin kuin löysinkin vielä teinin itsestäni.

Nieminen myöntää, että kirjoittamisen sovittaminen aikatauluihin on haastavaa.

– Työ vie oman aikansa ja kotielämä niin ikään. Lisäksi olen harrastanut teatteria jo monta vuotta. Olen kuitenkin nopea kirjoittamaan, ja tekstiä syntyy paljon etenkin viikonloppuina ja loma-aikoina.

Nyt Nieminen toivoisi saavansa jostakin apurahan.

– Haluaisin kokeilla, minkälaista on elää päätoimisena kirjailijana. Vaikka pidän todella paljon työstäni, suuri unelmani on jossakin vaiheessa päästä sellaiseen asemaan, että voisin keskittyä pelkästään kirjailijan työhön.

Vuosien työn tulos

Elisa Nieminen on edelleen hämmästynyt siitä, miten nopeasti asiat ovat tapahtuneet.

– Ensimmäinen Lotta-kirja myytiin heti loppuun, ja siitä on otettu toinen painos. Kirjani on päässyt mm. valtakunnalliseen Suomalaisen Kirjakaupan jakeluketjuun, ja kirjastot ottavat suurten ja keskisuurten kustantamoiden uutuudet melkeinpä automaattisesti valikoimiinsa. Nyt esimerkiksi kakkososasta Lotta Torvinen ja kuninkaallinen risteily on tehty ennakkovarauksia helsinkiläisissäkin kirjastoissa, joka kyllä tuntuu aivan mahtavalta. Se kertoo siitä, että ensimmäisestä osasta on tykätty, Nieminen iloitsee.

Toisaalta mikään ei ole tullut ilmaiseksi.

– Olen tehnyt tosissani monta vuotta töitä unelmani eteen, ja alusta pitäen olen ottanut sellaisen asenteen, että pelkkä seutukunnallinen menestys ei riitä.

Lotta Torvinen ja kuninkaallinen risteily julkistetaan Forssan Suomalaisen Kirjakaupan lastentapahtumassa huhtikuun 21. päivänä. Kirja on ennakkomyynnissä Suomalaisen kirjakaupan kautta jo nyt.