JUTUT Forssa

Forssan Alun Meral Bedretdinin ura oli jo vaakalaudalla – Ensimmäiset treenit Forssassa muuttivat kaiken

26-vuotias Meral Bedretdin pelaa Forssassa kolmatta kauttaan.
Meiltä löytyy joka pelipaikalle aika kovia pelureita, että jos kaikki pysyvät terveenä ja toteutetaan omaa pelityyliä, niin meitä on kyllä vaikea voittaa, Meral Bedretdin uskoo.
Meiltä löytyy joka pelipaikalle aika kovia pelureita, että jos kaikki pysyvät terveenä ja toteutetaan omaa pelityyliä, niin meitä on kyllä vaikea voittaa, Meral Bedretdin uskoo.

Meral Bedretdin siirtyi koripalloilun pariin päättäväisesti kahden vanhemman siskonsa vanavedessä jo 3-4-vuotiaana. Urallaan hän on ehtinyt pelata esimerkiksi 80 maaottelua eri ikäluokissa, ja lisäksi Bedretdin oli ensimmäinen Euroliigaa pelannut suomalaisnainen. Belgian ykkösdivaria hän pelasi heti lukion jälkeisenä välivuotenaan.

– Olin Brysselissä ranskankielisessä perheessä au pairina. Hoidin perheen kolmea lasta, kävin kielikursseilla ja pelasin paikallista ykkösdivaria. Oli muuten varmaan yksi parhaimmista vuosista ikinä, Meral Bedretdin muistelee.

Kokemusta hän kuvailee opettavaiseksi.

– Se oli ihan hyvää korista. Mentiin enemmän fysiikalla kuin taidoilla, mutta siellä näin esimerkkiä siitä, miten ulkomailla lajia oikeasti pelataan.

Joukkueessa oli neljän belgialaispelaajan lisäksi pelureita Ranskasta, Espanjasta ja Japanista.

– Kaikilla oli oma tyylinsä pelata.

Mahtava kokemus

Syksyllä 2016 Meral Bedretdin lähti opiskelijavaihtoon Ranskan Montpellierin yliopistoon. Peli- ja treenipaikan toiveissa hän kartoitti kontakteja Ranskaan, ja päätyi lopulta Saksan Ulmissa valmentavan Danny Janssonin puheille.

– Hänellä oli ranskalainen valmentajakaveri, joka tunsi Montpellierin valmentajan. He vaihtoivat sähköposteja ja videoita minusta, ja lopulta tuli kutsu treeneihin.

Bedretdin harjoitteli Ranskan silloisen hallitsevan mestarin ja naisten Euroliigaa pelaavan Basket Lattesin kanssa parin viikon ajan.

– Lopulta he tarjosivat sopimusta. Siinä oli tämä suomalaistyttö aika ihmeissään, mutta näin päädyin pelaamaan ensimmäiset suomalaisnaisen Euroliigapelit ja -minuutit. Se oli älyttömän hieno kokemus, mutta myös raskas, koska kävin koulua samalla ja pelirytmimme oli välillä ihan hullu.

Ura vaakalaudalla

Vaihdon päätyttyä Bedretdin pelasi kevään 2017 Hyvinkään Pontevassa, jossa hän auttoi joukkueen mestaruuteen.

– Kauden jälkeen olin henkisesti ja fyysisesti aika uuvuksissa koko lajista. Halusin lyödä naulan seinään ja laittaa kengät roikkumaan. Ajattelin, että nyt saa riittää.

Heinä-elokuun vaihteessa Risto-Matti Rousku ja Jyrki Tulander houkuttelivat Bedretdinin Forssaan treeneihin.

– Ekat treenit olivat tosi kivat. Kaikki oli ihan uutta, niin valmentaja kuin pelaajatkin, ja päätin tulla uudestaan treenaamaan.

Pienen puntaroinnin jälkeen Bedretdin päätti jatkaa uraansa, ja on viihtynyt Forssassa erinomaisesti.

– Me aloitettiin tavallaan silloin ihan uusi proggis, kun Rousku tuli tänne, ja se on näkynyt. Meillä on ollut kaikkina vuosina huikea jengi. Viime kaudella nähtiin, miten oli painettu hommia ja hitsauduttu yhteen, ja nyt ollaan vielä vahvempia.

Tavoitteena mestaruus

Joukkue on ottanut yhteiseksi tavoitteeksi mestaruuden.

– Paljon hommia meidän pitää vielä tehdä, jotta se saavutetaan, mutta ollaan kyllä oikealla tiellä sen suhteen. Omat tavoitteet kaudelle on saada tasaista suorittamista läpi kauden ilman suurempia notkahduksia ja loukkaantumisia sekä olla tietynlainen johtaja kentällä.

Koripallokentän ulkopuolella Bedretdin suorittaa opintojaan loppuun.

– Toinen maisterivuosi on käynnissä. Pääaineeni on ranskan kieli, mutta opiskelen ohella itseäni opettajaksi eli teen pedagogisia opintoja ja myös kauppatieteen aineopintoja, eli ihan tarpeeksi monta rautaa on ainakin samaan aikaan tulessa.

Seuraavat kotipelit 23.10. FoA vs. Tapiolan Honka ja 30.10. FoA vs. HBA klo 18.30.

Meral Bedretdin

S. 1993.

Kasvattajaseura: ToPoLa.

Naisten Korisliiga: Espoo (2010–12), Honka (2013–14), Pyrintö (2014–16), HyPo (2016–17), FoA (2017–).

Pelannut vaihtovuosinaan Belgian ykkösdivaria, Ranskan ykkössarjaa ja naisten Euroliigaa.