JUTUT Forssa

Forssan Ase ja Retkeilyn tiskin takana uusia kasvoja – Nikolas Taalikka on erämies töissä ja vapaa-ajalla

Loimaalainen Nikolas Taalikka päätti seurata unelmaansa ja tarttui Forssan Ase ja Retkeilyn ruoriin.
24-vuotias Nikolas Taalikka on tuttu näky Forssan Ase ja Retkeilyn tiskin takana. Kun liikkeen ovet sulkeutuvat illalla, metsästys seuraa mukana harrastuksen ja opintojen mukana.
24-vuotias Nikolas Taalikka on tuttu näky Forssan Ase ja Retkeilyn tiskin takana. Kun liikkeen ovet sulkeutuvat illalla, metsästys seuraa mukana harrastuksen ja opintojen mukana.

Kesän alussa loimaalaisen Nikolas Taalikan elämä muuttui. Kesäkuun 19. päivänä hänestä tuli yksi Forssan Ase ja Retkeilyn osakkaista. Osakkuus toi mukanaan myös täyspäiväisen yrittäjyyden, josta hänellä ei ollut minkäänlaista kokemusta. 24-vuotias Taalikka oli kuitenkin päättänyt seurata unelmaansa.

– Kuulin tammikuussa huhuja, että Sauli ja Taina Oksa olisivat myymässä liikkeensä. Varmistettuani, että juorut pitävät paikkaansa, aloin saman tien etsiä henkilöitä, jotka olisivat kiinnostuneita eräliikkeen yhteisyrittäjyydestä, Taalikka kertoo.

Kokopäiväistä yrittäjyyttä

Kauppakirjojen allekirjoittamisen jälkeen nuoren yrittäjän arki on ollut kiireistä. Tällä hetkellä Taalikka työskentelee eräliikkeessä kokopäiväisesti ja välillä liikkeen oven sulkeuduttua paperityöt kulkeutuvat mukaan myös kotiin asti.

– On myönnettävä, että liikkeestä on välillä vaikea lähteä illalla kotiin. Minulla on valtava hinku saada asioita eteenpäin ja valmiiksi. Tuntuu, että aina sulkemisajan jälkeen kaikki on vielä keskeneräistä, yrityksen nokkamies naurahtaa.

Taalikan mukaan yrittäjyyden työmäärä on yllättänyt hieman, mutta siitä huolimatta hän ei ole katunut päivääkään, että on lähtenyt luotsaamaan perinteikästä yritystä. Tällä hetkellä uusilla yrittäjillä on tavoitteena laajentaa varastoja, kasvattaa verkkokauppaa ja lisätä yrityksen näkyvyyttä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Olen saanut paljon apua vanhemmiltani yrityksen käytännön asioissa. Myös vanhat yrittäjät ovat olleet tukenamme. Kannustan jokaista nuorta, joka mielii yrittäjäksi, tavoittelemaan unelmiaan rohkeasti. On kuitenkin tärkeää antaa yrityksen perustamis- ja rahoitusprosessille aikaa, nuori yrittäjä pohtii.

Eräilyä töissä, koulussa ja harrastuksena

Ennen yrittäjäpolulle lähtemistä Taalikka aloitti riistamestarin erikoisammattitutkinnon suorittamisen. Ase ja Retkeilyssä työskentelevä, tutkinnon jo suorittanut Michaela Poutanen innoitti Taalikan koulunpenkille.

– Aseala on kiinnostanut minua aina. Halusin tutkinnon avulla syventää tietojani ja taitoja, joita metsästysharrastuksen myötä on kertynyt. Olen suunnitellut suorittavani tutkinnon loppuun muutaman vuoden sisällä. Yrittäjyys on kuitenkin ykkösasiani tällä hetkellä, Taalikka toteaa.

Kun tuore yrittäjä ei ole töissä tai opinahjossa, hänet löytää urheilun parista. Vapaa-ajalla hän viettää myös aikaa perheen ja ystävien kanssa. Tärkeintä on kuitenkin ajatusten nollaaminen.

– Olen ehtinyt ampumaan ja metsästämään vain pari kertaa yrityskauppojen jälkeen. Uskon, että nautin eräharrastuksistani entistä enemmän, kun niiden pariin pääseminen ei ole enää itsestäänselvyys, hän päättää.