JUTUT Forssa

Forssan keskustan pysäköinti puhututtaa – Pitäisikö valvonnasta luopua vai ei?

Forssan keskustan pysäköinnin tilanne ja sen valvonta puhuttaa aika ajoin vilkkaasti. Erityisesti pysäköinninvalvonta on usein kritiikin kohteena, varsin suuri osa kaupungissa toimivista kun ei koe sitä ollenkaan tarpeelliseksi.
Sibeliuksenkatu on Forssan vilkkaimpia katuja, ajoittain sen pysäköintipaikat ruuhkautuvat. Pysäköintikiekolla aikaa on rajattu vaihtuvuuden turvaamiseksi.
Sibeliuksenkatu on Forssan vilkkaimpia katuja, ajoittain sen pysäköintipaikat ruuhkautuvat. Pysäköintikiekolla aikaa on rajattu vaihtuvuuden turvaamiseksi.

Kaupungin keskustan pysäköintipaikkoja on enemmän kuin tavallinen kävijä huomaakaan ja Forssaan osuva ulkopaikkakuntalainen ei välttämättä huomaa muita kuin markettien parkkipaikkamahdollisuuksia. Osa yrittäjistä onkin jo pitkään halunnut, että kaupungissa oleviin pysäköintipaikkoihin olisi jo sisääntuloväylissä opastukset.

Tavallinen forssalainen kaduntallaaja ja asioiden tarkkailija, joka nyt haluaa esiintyä nimettömänä, on toimittajalle kertonut havainneensa pysäköinninvalvonnassa epäloogista toimintaa. Jossain pysäköintikiekkoa vaativassa paikassa kelpaa tuulilasissa lukeva ”Huoltoajo” tai jopa jonkin liikelaitoksen logolla varustettu lappu pysäköintilupa-maininnalla.

Toisessa tilanteessa taas napsahtaa pienestäkin ajan ylityksestä maksulappu käden käänteessä.

Seutu-Sanomat ei tavoittanut juttua varten Forssan pysäköinninvalvojaa, mutta Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä vastasi, että kyllä kaupunki edelleen haluaa valvoa pysäköintiä. Yritys ei voi myöntää pysäköintilupaa Heinilän mukaan kuin ainoastaan omalle kiinteistölleen. Pysäköintiin opastuksen osalta Heinilä totesi ongelmaksi sen, että kaupungissa ei ole tarjottavissa riittävän kokoista pysäköintialuetta johon voisi varmuudella ohjata kaupunkiin tulijoita.

Valvonta jakaa

Osa kaupunkikeskustan yrittäjistä on sitä mieltä, että tehokas pysäköinninvalvonta takaa asiakaspaikkojen riittävyyden yrityksensä läheisyydessä.

– Kyllä pysäköintikiekko ja sen aikarajojen valvonta auttavat siinä, että asiakkaamme pääsevät lähelle myymäläämme ja asioimaan ilman parkkipaikan hakemista. Pidämme Sibeliuksenkadusta ja haluamme, että asiakkaamme pääsevät pysäköimään lähelle yritystämme, vastaa Forssan Pojan kauppias Pia Hokka.

Viereisen yrityksen Kello-Nyströmin Kauko Nyström on eri linjoilla.

– Silloin kun pysäköinninvalvontaa kaupunkiin alettiin hankkia, aika oli ihan toinen. Asukkaita oli enemmän kuin nyt, eikä marketteja parkkipaikkoineen ollut. Puutetta parkkipaikoista on vain jonkin aikaa kesälauantaisin. Meillä käy aika ajoin asiakkaita, jotka ovat todenneet pysäköinninvalvonnan aiheuttaneen sen, etteivät he enää tänne tule, kertoo Nyström.

Toriparkkeeraukseen ei kaupunki halua ohjata Heinilän mukaan.

Niinpä sinne haluavalla onkin vastassa vain kieltomerkkejä. Niiden lisäkilpien lukemisen jälkeen tulija voi katsoessaan kelloa ja huomata, että kieltomerkki lisäkilpineen itseasiassa mahdollistaakin torialueella pysäköinnin toriajan ulkopuolella.