JUTUT Forssa

Forssan kirjasto kutsuu kaikkien aikojen seikkailuun – Pelipäivänä tutustutaan erilaisiin pelimuotoihin

Pelipäivänä kirjastossa tutustutaan erilaisiin pelimuotoihin.
Pelipäivää valmistelevat Marika Arvo ja Juho Kankaanpää ottivat erän Kingdomino-peliä.
Pelipäivää valmistelevat Marika Arvo ja Juho Kankaanpää ottivat erän Kingdomino-peliä.

Pelipäivä on vakiintunut Forssan kaupungin marraskuiseen tapahtumakalenteriin. Lauantaina 9.11. kirjasto kutsuu mukaan kaikkien aikojen seikkailuun.

– Faicare-projektiryhmän lähihoitajaopiskelijat olivat mukana järjestämässä pelipäivää viime vuonna ja hyväksi havaittu yhteistyö jatkuu myös tänä vuonna, osastonjohtaja Marika Arvo Forssan kirjastosta kertoo.

Opiskelijat vetävät pelipäivänä klo 10–14 välillä kirjaston alakerrassa erilaisia pisteitä.

– Luvassa on esimerkiksi salapoliisileikki, jossa lapsille jaetaan roolihahmot. Avaruustarkkuuspelissä testataan astronautin taitoja ja lisäksi tapahtumassa pääsee pelaamaan opiskelijoiden itsensä kehittämiä Afrikan tähden ja Kimblen tyylisiä pelejä, Arvo luettelee.

Merirosvoseikkailuun lähdetään klo 11 ja 13.

– Kyseessä on hieman pakohuonetta jäljittelevä peli, jossa ratkaistaan aivopähkinä ja pyritään löytämään aarrearkun luo, kirjastovirkailija Juho Kankaanpää kertoo.

Kankaanpää puolestaan vetää Mario Kart 8 -turnauksen Wii U -konsolilla.

– Se on tuttu peli, sillä omistan sen itsekin. Turnauksen jälkeen ohjaan yleistä konsolipelailua kirjaston konsoleilla.

Lasten lainatuimmat konsolipelit ovat mm. Minecraft ja Lego-pelit, aikuiset valitsevat uutuuspelejä.
Lasten lainatuimmat konsolipelit ovat mm. Minecraft ja Lego-pelit, aikuiset valitsevat uutuuspelejä.

Pelejä myös lainaan

Pelaaminen on parhaimmillaan sukupolvia yhdistävää ajanvietettä.

– Pelipäivänä esitellään monipuolisesti erilaista pelitoimintaa ja huomioidaan kaikenikäiset pelaajat. Meillä on esimerkiksi lautapeliharrastaja Juha Helminen mukana ohjaamassa lautapelailua yläkerran lukusali Puustisessa, Arvo kertoo.

Forssan kirjastossa järjestetään myös aina parillisten viikkojen torstai-iltaisin kaikille avoimia lautapeli-iltoja, joissa pelataan nuorille ja aikuisille suunnattuja pelejä laidasta laitaan.

Forssan kirjastossa lainataan myös kotiin sekä konsolipelejä että lautapelejä.

– Iänikuiset klassikot, kuten Afrikan tähti tai Monopoly, ovat lainaajien kestosuosikkeja. Lautapeliharrastajana vaan aina miettii, että olisi niin paljon muitakin hyviä vaihtoehtoja koko perheelle, Arvo toteaa.

Arvo ja Kankaanpää suosittelevat perheille Forssan kirjaston valikoimasta esimerkiksi Battle Sheep -lautapeliä, Bang the Dice -noppapeliä tai vaikka Harry Potter -aiheista peliä. Arvon oma suosikki on useamman tunnin peliksi mainittu Arkham horror.

– Kaikki aina ihmettelevät suosikkiani. Se on kuulemma vaikea, monen tunnin peli, mutta todistetusti se on voitettu ajassa 1 tunti 45 minuuttia, Arvo hymyilee.

Kankaanpään suosikkilautapeli on agenttiteemainen Spyfall.

– Konsolipelejä pelaan laidasta laitaan fiiliksen mukaan, minkä opintojen viimeistelyltä ehdin, Kankaanpää sanoo.

 

Kaikkien aikojen seikkailut Forssan kirjastossa la 9.11. klo 10–14.

Peliviikko

Kirjastonäkökulmasta pelit ovat pääasiassa kulttuurisisältöjä, jotka kuuluvat kirjastoon sekä palveluina että kokoelman osana. Digitaaliset pelit ovat myös nykyään suosittu tapa kokea tarinoita.

Peliviikko on kirjastojen aloitteesta lähtenyt pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja.

Forssan kirjastossa vietetään pelipäivää 9.11. Kaikkien aikojen seikkailut -teemalla.