JUTUT

Forssan Palveluskoirat kouluttaa vireästi

Forssan Palveluskoirat ry perustettiin 30 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi yhdistys järjestää Pilvenmäellä kesäkuussa kaikkien rotujen koiranäyttelyn, johon odotetaan osallistuvan tuhansia koiria. Kuluvan vuoden tapahtumiin lukeutuu myös huhtikuuhun sijoittuva juhla match show.

– Kaikkien rotujen näyttelyn järjestämme perinteisesti joka toinen vuosi yhdessä Lounais-Hämeen Kennelkerho ry:n ja Forssan Metsästysseura ry:n kanssa, ja pyrimme muutenkin tekemään yhteistyötä eri tahojen kanssa, yhdistyksenpuheenjohtaja Anita Viitanen kertoo.

Palveluskoirilla on treenikenttä Loimalammintien varressa Viksbergissä ja halli entisen Forssan Puutarhan alueella.

– Tämän hallitilan saimme käyttöömme viime kesänä. Halli on puolilämmin ja keinonurmipohjainen, sijainti on hyvä, mutta kuitenkin sen verran sivussa, ettemme häiritse ihmisiä.

Agilityyn hurahtaa

Forssan Palveluskoirat järjestää monenlaista koulutusta koirille ja niiden omistajille.

– Koulutusta on lähes jokaisena viikonpäivänä, ja eri ryhmissä on yhteensä noin kuusikymmentä osallistujaa. Ryhmissä on kaikenlaisia koiria, monen rotuisia ja monirotuisia, isoja ja pieniä koiria, Anita Viitanen kertoo.

Lajivalikoimaan kuuluu perustottelevaisuuskoulutusta, agilitya, tokoa ja rally-tokoa sekä pk-lajeista hakua ja jälkeä.

– Tässä kuussa alkaa myös kotikoirien virike- ja käytöskoulu, jossa mm. opetellaan temppuja. Taka-ajatuksena on se, että koira ei tylsisty kotona eikä sitä myöten riko paikkoja. Meillä on myös nose work -ryhmä, jossa koirat opettelevat etsimään erilaisia hajuja sekä pentujen leikkikoulu.

Suosituin laji on agility.

– Suurin osa koiranomistajista haluaa pitää nimenomaan hauskaa lemmikkinsä kanssa, ja jossakin vaiheessa moni innostuukin agilitysta.

Viitanen hurahti itse aikoinaan agilityyn heti ensimmäisellä kerralla ja suoritti sittemmin koulutusohjaajakurssin.

– Nyt minulla on kaksi belgianpaimenkoira tervuerenia. Nuorempi aloitti juuri kisaamisen rallytokossa, vanhemman kanssa pääsin agilityssä kolmostasolle. Paljolti käyn itse kilpailemassa koirieni kanssa siksi, että pysyn ajan tasalla ihmisten ja koirien ohjaajana.

Pentujen leikkiä

Pentujen leikkikoulun ja kotikoirien virikeryhmän vetäjä yhdistyksessä on varapuheenjohtaja ja sihteeri Sisko Anttila, joka harrastaa rally-tokoa omien koiriensa kanssa.

– Rally-toko tuntuu olevan nouseva laji, jossa yhdistyvät tottelevaisuuskoulutus, agility ja koiratanssi. Tottelevaisuuskoulutus ei ole niin kaavoihin kangistunutta kuin vähän armeijamainen perustoko, joka perinteisesti on liittynyt palveluskoirien koulutukseen, Anttila toteaa.

Erityisen paljon Anttila nauttii pentukurssien vetämisestä.

– Kun koiraa aktivoidaan pienestä pitäen, se oppii tekemään erilaisia asioita ihmisen kanssa. Pentujen leikkikoulut ovat aivan ihania, siinä lähdetään puhtaalta pöydältä opettelemaan perusasioita leikin varjolla, ja näistä illoista saa ohjaajakin valtavasti iloa. Edellytyksenä leikkikouluun tulemiselle on, että pentu on vähintään neljän kuukauden ikäinen eli rokotukset ovat kunnossa. Vielä vuoden ikäisenkin koiran voi tuoda mukaan.

Anttilalla on monirotuiset koirat Siru ja Silver, äiti ja tytär.

– Tykkään kaikista eläimistä. Toimin ratsastuksenopettajana kolmisenkymmentä vuotta, mutta jouduin jättämään sen työn, kun selkä ei enää kestänyt ratsastusta eikä tallitöitä. Yhtä pitkän ajan minulla on siinä sivussa ollut pienempiä eläimiä, tähän mennessä olen kasvattanut kolme koirapentuetta.