JUTUT Humppila

Forssan seudun alaluokkalaiset suuressa kuorokonsertissa – Laululaukat-suurkonsertista halutaan perinne

Seutukunnan alaluokkalaiset esiintyvät suuressa kuorokonsertissa toukokuussa.
Humppilan kuorokerhossa on ollut parhaimmillaan kolmisenkymmentä laulajaa. Kuoroa johtaa Mariina Niittymäki.
Humppilan kuorokerhossa on ollut parhaimmillaan kolmisenkymmentä laulajaa. Kuoroa johtaa Mariina Niittymäki.

Humppilan kuorokerhossa valmistaudutaan parhaillaan toukokuussa koittavaan seutukunnalliseen Laululaukka-suurkonserttiin, joka järjestetään Forssan Feeniksissä 22. toukokuuta.

– Konsertissa kuullaan esimerkiksi perinteisiä lastenlauluja uusin sovituksin, sambaa, rockia, mainstream-poppia, valssia, Kaikki laulaa -kuoroja johtava Mariina Niittymäki luettelee.

Tapahtumassa esiintyy ainakin Humppilan, Jokioisten, Ypäjän ja Forssan kuorokerhot sekä koulukuorot Tammelan Riihivalkaman koulusta sekä Forssan Heikan ja Talsoilan kouluista. Niittymäen ja hänen apulaistensa vastuulla ovat varsinaiset kerhot, koulukuoroja harjoituttavat opettajat. Kapellimestarina hankkeessa toimii Juhani Kähkönen.

– Kuorokerhot saivat todella hyvän vastaanoton. Täällä Humppilassa mukana on kolmisenkymmentä lasta, ja esimerkiksi Jokioisilla on käynyt jopa viitisenkymmentä lasta.

Hyväksi todettu malli

Toiminnan kautta halutaan nostaa kuorolaulun profiilia sekä tarjota lapsille mahdollisuus veloituksettomaan musiikkiharrastukseen. Idea konseptista lähti liikkeelle jo pari vuotta sitten, kun lappeenrantalaistunut Mariina Niittymäki haaveili työskentelystä kotiseuduillaan.

– Lappeenrannassa, Joensuussa ja Hämeenlinnassa on toteutettu vastaavanlaisia konsepteja jo pidemmän aikaa. Halusin tuoda tämän mallin myös kotiseuduilleni.

Pääyhteistyökumppaniksi löytyi Kulttuuriyhdistys Kuvio ry, joka sai hankkeelle opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen.

– Kuorolaiset ovat osallistuneet konsertin suunnitteluun, jotta siitä tulisi mahdollisimman paljon heidän näköisensä. Itse asiassa myös konsertin nimi on peräisin lasten ehdotuksista. Nimestä puolestaan on kirjoitettu konsertin teemalaulu Laulut laukkaan, jossa on minun tekstini ja Sanna Pietiäisen sävellys.

Mariina Niittymäen haaveena on, että vastaavanlainen toimintamalli vakiintuisi Forssan seutukunnalle ja Laululaukat-suurkonsertista tulisi vuosittainen perinne.

Cheekin jalanjäljillä

Kuorokerho on poikinut monelle nuorelle uuden harrastuksen tai sytyttänyt kipinän vanhaan. 3.-luokkalainen Sara Ihaksinen lähtee mielellään kuorokerhoon myöhemminkin, jos sellaista järjestetään.

– Laulaminen nyt vain on tosi kivaa. Kuoroharrastus on tuttua jo entuudestaan, sillä 1.-2.-luokkalaisena kävin seurakunnan kuorossa. Tykkään laulaa ja esiintyä, Sara Ihaksinen kertoo.

Konsertissa kuultavassa Robinin takavuosien Boom Kah -hitissä soolon pääsee räppäämään Humppilan Kirkonkulman koulussa kuudetta luokkaa käyvä Nikolai.

– Ihan loistavaa. Haluan vetää sitten ne Uniikin osat, Nikolai fiilistelee.

Musikaalinen nuorimies on soittanut viulua seitsemän vuotta, laulaa, räppää ja kirjoittaa itse myös lauluja.

– Pääsen kesällä studioon äänittämään demon. Mulla on pari kolme kokonaan valmista biisiä valmiina. Olen tehnyt biisejä käytännössä koko ikäni, mutta ne pienenä tehdyt jutut oli aika diipadaapaa, Nikolai naurahtaa.

Cheekin esikuvakseen mainitseva Nikolai ei kuitenkaan tunnustaudu uudeksi Cheekiksi.

– En mä lähde ketään matkimaan, vaan teen omaa juttuani. Te kuulette musta vielä, määrätietoinen nuori toteaa.