JUTUT Forssan seutu

Forssan seutu halutaan valkokankaalle – Forssa Film Office houkuttelee kuvauksia Lounais-Hämeeseen

Forssa Film Office houkuttelee tuotantoyhtiöitä Lounais-Hämeen maisemiin.
Forssa Film Officen Antti Latva, Mira Kalliola ja Jussi Pellonpää hakevat nostetta Forssan seudulle audiovisuaalisen tuotannon parista. - Monesti kuvauspaikoista tulee nähtävyyksiä, joita tullaan katsomaan kauempaakin, he muistuttavat.

– Olisi upeaa nähdä joskus Jokioisten vanha lankatehdas kuvauspaikkana jossakin elokuvassa tai tv-sarjassa. Ränsistynyt tehdasalue olisi todella kiinnostava ja kiehtova kuvausmiljöö, Forssa Film Officen Jussi Pellonpää, Antti Latva ja Mira Kalliola visioivat.

Tulevaisuudessa lankatehdas tai muu lounaishämäläinen maisema voi olla elokuvasta tai televisiosta tuttu. Kaikki riippuu siitä, miten Forssa Film Office -organisaatio onnistuu yhdessä seudun toimijoiden kanssa houkuttelemaan kotimaiset ja kansainväliset tuotantoyhtiöt Forssan seutukunnalle. Suurempi kuvausprojekti toisi alueelle työllisyyttä, nostaisi seudun imagoa ja tarjoaisi paikallisille yrityksille uusia yhteistyömahdollisuuksia.

– Jotta kuvausprojekti toteutuu, se vaatii hyvät järjestelyt esimerkiksi logistiikan ja cateringin osalta. Näiltä aloilta tarvitaan osaajia, jotka ymmärtävät audiovisuaalisen tuotannon tarpeet. Osaamisen kehittämiseksi teemme yhteistyötä Lounais-Hämeen Koulutuskuntayhtymän kanssa, Mira Kalliola toteaa.

Ideasta toteutukseen

Forssa Film Officen tarina alkoi vuoden 2018 alussa. Forssan Yrityskehityksessä pohdittiin, miten Forssan kaupunkikuvaa ja seudun hyviä puolia pystyttäisiin tuomaan paremmin esille. Syntyi ajatus Film Office -hankkeesta.

Kesällä positiiviset uutiset hankkeen rahoituksen toteutumisesta kantautuivat kehitysjohtaja Hannu-Heikki Saarisen korviin ja projekti pyörähti toden teolla käyntiin. Pellonpää ja Latva aloittivat lounaishämäläisten lokaatioiden, kuvauspaikkojen, kartoittamisen paikallisten avustuksella ja Kalliola otti yhteyttä tuotantoyhtiöihin.

– Audiovisuaalinen ala on kasvava ja sen sektorilla kaivataan osaajia. Turussa ja Tampereella film office -hankkeen kaltaista ratkaisua on hyödynnetty jo kymmenisen vuotta menestyksekkäästi, Saarinen toteaa.

Puolessa vuodessa Forssa Film Office -hanke on ottanut tuulta siipiensä alle. Sen ansiosta on syntynyt kuvauspalveluita tuottava yritys Rawend Productions. Lisäksi työn alla ovat neuvottelut yhden suuremman elokuvaprojektin saamisesta Forssan seudulle.

Tarinasta kuvausmiljööseen

Kun Pellonpää ja Latva alkavat kartoittaa sopivia kuvauspaikkoja, ohjenuorana ovat projektin käsikirjoitus sekä ohjaajan ja lavastajan toiveet. Parhaat kuvausmiljööt löytyvät kuitenkin arjen keskeltä.

– Forssa Film Office on aina auki. Pidämme jatkuvasti silmät avoinna, sillä hyvä kuvauspaikka ei yleensä löydy niitä etsimällä, vaan puolivahingossa omaa ympäristöä tarkastellessa, Pellonpää pohtii.

Pellonpään ja Latvan mukaan tuotantoyhtiöt kaipaavat uusia kuvausympäristöjä, joita erilaisissa taltioinneissa ei ole vielä nähty. Niiden lisäksi Forssan seudun valttikortteja ovat keskeinen sijainti sekä ystävälliset ja yhteistyökykyiset ihmiset.

– Studiotilojen löytäminen on yksi haasteistamme. On vaikea löytää tarpeeksi suurta ja korkeaa tilaa, johon lavasteet voisi rakentaa vähintään pariksi kuukaudeksi. Uskon, että sopivat tilat löytyvät, kunhan jaksamme kysellä niiden perään aktiivisesti, Latva summaa.

Lotta Saarenmaa