JUTUT Jokioinen

Forssan Teatterin konkari Anne Kemppainen heittäytyy haaverooliinsa – Vaimoni on toista maata on täynnä väärinkäsityksiä ja tilannekomiikkaa

Vaikka teatterissa esitetään rooleja, on se Anne Kemppaiselle paikka, jossa hän voi olla täysin oma itsensä.
Anne Kemppainen hauskuuttaa yleisöä seuraavaksi Vaimoni on toista maata -näytelmän Veerana.

Jokioislainen Anne Kemppainen on esiintynyt vuodesta 2000 alkaen yhteensä viidessätoista Forssan Teatterin näytelmässä. Teatteriharrastuksessa häntä kiehtoo erityisesti yhteisöllisyys.

– Ei ole montaa sellaista paikkaa, jossa voisit olla täysin oma itsesi. Teatteri on sellainen, Anne Kemppainen kuvailee.

Lahtelaissyntyinen Kemppainen aloitti yläasteella näytelmäkerhossa, valmistui ylioppilaaksi ilmaisutaitopainotteisesta lukiosta ja näytteli Lahden Nuorisoteatterissa.

– Hyvinkäällä opiskellessani hakeuduin myös paikallisen teatteriyhteisön pariin ja samoin täällä, kun muutin vuonna 1999 Jokioisille ensin harjoittelun ja sitten töiden myötä. Paikat vaihtuvat, mutta teatteri ankkuroi uuteen, koska siellä tutustuu samanmielisiin ihmisiin. Ollaan kaikki samassa kuplassa – iästä tai ammatista huolimatta.

Sisäinen pakko

Anne Kemppaisen ensikosketus Forssan Teatterin lavalle tapahtui Tuomo Salmelan ohjaamassa Pumppu-näytelmässä vuonna 2000. Tuon jälkeen hän on ollut mukana monipuolisesti erilaisissa näytelmissä aina Prinsessa Ruususesta Anna Kareninaan.

– Haastavin roolini on varmaan ollut äiti Variksen veli -näytelmässä. Kati Outisen ohjaustyö vei välillä kaikin tavoin epämukavuusalueelle, mutta samalla opetti paljon uutta näyttelijän työstä.

Näyttelemisen lisäksi Kemppainen on toiminut teatterissa myös maskeeraajana sekä vaikuttanut Forssan Teatterin hallituksessa useampana toimikautena.

– Jos on mennyt 1,5 vuottakin pois lavalta, niin kyllä jokin sisäinen pakko on sinne takaisin vetänyt.

Vaikein laji

Joitain vuosia sitten Anne Kemppainen istui Elonkierron makasiinissa katsomassa Vaimoni on toista maata -näytelmää.

– Nauroin vedet silmissä ja räkä poskella. Ajattelin, että kunpa joskus pääsisin tekemään tämän näytelmän ja nimenomaan Veeran roolin. No, asioilla on tapana järjestyä, Anne hymyilee.

Anne Kemppaisen haave toteutuu 30. maaliskuuta, kun Kirsi Lindholmin ohjaama farssi saa ensi-iltansa Forssan Teatterin isolla lavalla.

– Olemme näytelleet monenmoisessa näytelmässä yhdessä, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun näyttelen Kirsin ohjauksessa. Olen aina ihaillut hänen ohjaustyötään, sillä Kirsillä on taito luoda erityistä rytmiikkaa tarinaan, ja komediassa sitä juuri tarvitaan.

Teatterin vaikeimmaksi lajiksi mainittu komedia on Anne Kemppaiselle itselleen mieluisin.

– Olin mukana Pekka Laran ohjaamassa Puhtaana käteen -farssissa vuonna 2006. Se ylitti kaikki odotukset ja teimme lisäesityksiä lisäesitysten perään. Näytelmän myötä nousi oivallus siitä, että ehkä komedia on ominta aluettani – on kivempi naurattaa kuin itkettää ihmisiä, Anne Kemppainen toteaa.

Vaimoni on toista maata

Rooleissa: Sami Koljonen (Janne), Elisa Nieminen (Helena), Ari Lauronen (Risto) ja Anne Kemppainen (Veera).

Työryhmä: Kirsi Lindholm (ohjaus), Pentti Heikkilä, Kimmo Ketola ja Jaakko Nikula (lavastus), Anu Kallionpää (puvustus), Riku Tuominen (musiikki, ääni), Rauha Kallio (tarpeisto), Hannu Ojanen ja Sami Norr (tekniikka), Minna Tiirikainen-James ja Hanna Aronen (harjoituskuiskaaja, paikkaaja).

Mitä tapahtuu, kun umpirakastuneet Janne (Sami Koljonen) ja Helena (Elisa Nieminen) järjestävät illanistujaiset Ristolle (Ari Lauronen) ja Veeralle (Anne Kemppainen)?