JUTUT Forssa

Forssan Teatterin näytelmässä ei puhuta mistään – Perheen poika keskittyy pelastamaan citykaneja

Forssan Teatterin näytelmä on tragikoominen selviytymistarina puhumattomuuden kulttuurissa.
Raakelin (Tanja Thomsson) kirurgiaviomies (Jouni Kantola) ei ole koskaan kotona. Lääkäritytär (Elisa Nieminen) hukuttautuu työhön ja tämän pikkuveli (Sampo Lepistö) pelastaa citykaneja lentoasemalla.
Raakelin (Tanja Thomsson) kirurgiaviomies (Jouni Kantola) ei ole koskaan kotona. Lääkäritytär (Elisa Nieminen) hukuttautuu työhön ja tämän pikkuveli (Sampo Lepistö) pelastaa citykaneja lentoasemalla.

Kun lyseolaiset saivat tehtäväkseen valita Forssan Teatterille nykyaikaisen näytelmän, he päätyivät Anna Krogeruksen kymmenen vuotta sitten kantaesityksensä saaneeseen tarinaan Parhaissakin perheissä.

– Tämä on tragikoominen selviytymistarina, missä perheenäiti yrittää jäädä eläkkeelle, tautikin iskee, ja samalla Raakel havaitsee, ettei hänellä ole kontaktia lapsiinsa ja mieheensä. Saati omaan äitiinsä, joka dementikkona höpöttelee sodasta ja muusta menneisyydestä, ohjaaja Timo Tirri kuvailee.

Näytelmä kertoo tämän ajan ihmisistä, puhumattomuuden ja kohtaamattomuuden kulttuurista perheessä, jossa lapselle annetaan rahaa ja kehotetaan menemään elokuviin.

– Aina se lapsi on lahjottu jotenkin, mutta kukaan ei ole sanonut rakastavansa häntä. On suuria ongelmia, mutta poika pelastaa citykaneja mielenosoituksessa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Hänen liikaa töitä tekevä lääkärisiskonsa puolestaan perkaa äitisuhdettaan psykiatrin kanssa. Perheenisä pyörii maailmalla, ja Raakel ihmettelee, miksei hänellä ole kavereita.

Tirri toteaa, että näytelmän henkilöt eivät ole pahoja ihmisiä eikä tarina varsinaisesti syyllistä ketään.

– Nämä ihmiset ovat eksyneitä ja yksinäisiä. Ulkokuoresta ja kulisseista pidetään tiukasti kiinni. He ovat olosuhteiden jatkumoita, kunnes tapahtuu jotakin vääjäämätöntä. Loppu on katarttinen, ainakin toivon niin. Ihmisissä on se puhtauskin.

Jotta ihminen tajuaisi

Tanja Thomsson esittää perheenäiti Raakelia.

– Raakel elää miehensä kautta ja on siten traumatisoitunut. Loppua kohti hän alkaa ymmärtää, kuinka paljon tarvitsee tapahtua, jotta ihminen tajuaisi. Alitajuisesti varmaan ymmärretäänkin, mutta halutaan kuitenkin elää sitä mukavaa elämää, vaikkei asia mene pois työntämällä sitä piiloon, Thomsson pohtii.

Thomsson toteaa näytelmän hahmojen kaltaisia ihmisiä olevan olemassa.

– Tunnistan näitä asioita omasta itsestänikin, kun olen sodankäyneiden ihmisten jälkeläinen.

Vaikka tarina siitä, miten yksi ihminen on sairastuttanut kolme sukupolvea, onkin sinällään synkkä, myös koomisia elementtejä nostetaan esiin. Ja lopulta poika pelastaa äitinsä.

Parhaissakin perheissä Forssan Teatterissa 21.3.–2.5.

Luetuimmat